Η ΣΥΡΙΑ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ ΤΟΥ Γ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 oil_routes_and_chokepoints


Από τον Greek Spirit

Ο Γ΄ ΠΠ θα είναι πόλεμος της δύσης εναντίον της Ρωσίας-Κίνας-Ιράν και των συμμάχων τους όπως η Ινδία, οι χώρες της λατινικής Αμερικής,η νότια Αφρική, χώρες οι  οποίες ακόμα αμφιταλαντεύονται για το πιο στρατόπεδο θα διαλέξουν. Η κατάσταση είναι περίπλοκη,όπως πχ στην Ινδία η οποία έχει κάθε συμφέρον να ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας και να ωφεληθεί από  τον αγωγό αερίου  Σιβηρίας -Καζακστάν-Αφγανιστάν- Ινδίας που είναι υπό μελέτη , όπως επίσης έχει κάθε συμφέρον να ταχθεί στο πλευρό της Κίνας η οποία διαθέτει ικανό ναυτικό για τον έλεγχο του Ινδικού Ωκεανού και της Σινικής θάλασσας.Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ φλερτάρουν με την Ινδία την οποία έχουν ανάγκη για να ελλιμενίζουν τα πολεμικά πλοία τους και έχουν αποδυθεί σε αγώνα για την σύναψη συμφωνίας με την Ινδική κυβέρνηση για την χρησιμοποίηση των υποδομών του πολεμικού ναυτικού της. Ινδίας
Σε κάθε περίπτωση ο Γ΄ΠΠ δεν θα ξεσπάσει πριν εξασφαλισθούν τα κοιτάσματα της Μ Ανατολής για την Ευρώπη η οποία θα είναι το πρώτο θέατρο  του πολέμου. Πετρέλαιο και αέριο παράγουν και χώρες εκτός Μ.Ανατολής,ωστόσο βρίσκονται μακριά από την Ευρώπη και μάλιστα απαιτείται η χρήση των θαλάσσιων οδών για την τροφοδοσία της. Ο ΗΠΑ αποτελούν πλέον εξαγωγέα αερίου προς όλο τον κόσμο, ακόμα και προς την Κίνα.Η Βενεζουέλα, η Νιγηρία το ίδιο. Όμως η μεταφορά αερίου από υπερπόντιες χώρες εκτός από το αυξημένο κόστος και τον περιορισμό στις ποσότητες , κάτι το οποίο με την σειρά του ανεβάζει κι άλλο το κόστος, ενέχει και το κίνδυνο καταβύθισης των τάνκερ σε καιρό πολέμου. Υπάρχει δηλαδή η μεγάλη πιθανότητα ρωσικά υποβρύχια να επαναλάβουν τα κατορθώματα των γερμανικών υποβρυχίων στον Ατλαντικό κατά τον Β΄ΠΠ . Έτσι εξηγείται και η βιασύνη των Ρώσων για την καθέλκυση νέων υποβρυχίων θέτοντας τα σε προτεραιότητα έναντι των σκαφών επιφανείας στο κολοσσιαίο εξοπλιστικό τους πρόγραμμα που ολοκληρώνεται το 2024.
Ο μόνος τρόπος για την απρόσκοπτη τροφοδοσία με αέριο και πετρέλαιο της Ευρώπης , ειδικά σε καιρό πολέμου , είναι η Μ.Ανατολή και η Λιβύη.

Η Μ.Ανατολή αυτή την στιγμή παρ όλη την φασαρία στην Συρία παράγει υδρογονάνθρακες στο Ιράκ και την Αραβική χερσόνησο και σύντομα στο Ισραήλ και ίσως στην Αίγυπτο.Όμως ο πόλεμος στην Συρία εμποδίζει την εξαγωγή από ξηράς, δηλαδή εμποδίζει την κατασκευή ενός αγωγού ή ενός δικτύου αγωγών που θα μεταφέρουν αέριο από το Κατάρ-Ιράκ-Ισραήλ και οι οποίοι αφού διακλαδωθούν στο έδαφος της Τουρκίας με τον ΤΑΡ που θα έρχεται από την Κασπία,θα συνεχίζουν μέσω Ελλάδας-Ιταλίας-Αυστρίας -Γερμανίας.
Μέχρι σήμερα η Μ.Ανατολή εξάγει αέριο και πετρέλαιο στην Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού, δηλαδή με τάνκερ που φορτώνουν στον Περσικό κόλπο ,διαπλέουν τα στενά το Ορμούζ, κάνουν τον περίπλου της αραβικής χερσονήσου, διαπλέουν την Υεμένη στην είσοδο της Ερυθράς θάλασσας και μετά την διώρυγα του Σουέζ.Το πρόβλημα εκτός από την απόσταση είναι ότι τόσο ο Περσικό κόλπος και τα στενά του Ορμούζ, όσο η Υεμένη και το Σοέζ , ελέγχονται από το Ιράν-Υεμένη -Αίγυπτο αντοίστιχα ,χώρες οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα ταχθούν στο πλευρό της Ρωσίας στον Γ ΠΠ , οπότε η μοναδική οδός εξαγωγής υδρογοναθράκων προς την Ευρώπη θα κλείσει. Η Ευρώπη θα παραμείνει ενεργειακά όμηρος της Ρωσίας η οποία είναι ο μόνος πάροχος σήμερα με αξιόπιστο δίκτυο αγωγών .



Γιαυτό και η Ρωσία έχει εμπλακεί στην Συρία, για να μην πέσει ο Άσαντ ο οποίος είχε αρνηθεί το 2009 τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας-Ευρώπης , και χάσει το ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρώπη. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, δηλαδή του μοναδικού πάροχου καυσίμων τους
Γιαυτό και οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Ερντογάν, για να μπορέσει επιτέλους η Τουρκία να καταλάβει την βόρεια Συρία από όπου θα ενισχύσει το ισλαμικό κράτος με απώτερο στόχο την δημιουργία μιας ενιαίας ζώνης στην ανατολική Συρία από βορά προς νότο η οποία θα ελέγχεται από ΗΠΑ και Τουρκία και από την οποία θα μπορέσει να περάσει ο αγωγός. Γιαυτό επίσης οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Ερντογάν, διότι η Τουρκία  είναι απαραίτητη ως χώρα που περνάει ο αγωγός και πρέπει να είναι είτε συμμαχική είτε ελεγχόμενη.
Το σχέδιο δεν θα πετύχει διότι οι Κούρδοι θα αντισταθούν αλλά και γιατί ο πόλεμος έχει κρατήσει πολύ κάτι που έχει ανησυχήσει την Κίνα η οποία εξαρτάται από το πετρέλαιο περισσότερο από κάθε άλλη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου, Η Κίνα μέχρι σήμερα εισάγει κανονικά πετρέλαιο και αέριο από την Αραβική χερσόνησο και το Ιράκ Ωστόσο η αστάθεια στην Συρία την έχει κάνει νευρική και ήδη έχει λάβει την απόφαση να βοηθήσει με στρατό την Ρωσία για να αποσαφηνισθεί η κατάσταση στην Συρία. Η ανάμειξη της Κίνας δεν έχει ως αφορμή τους Ουιγούρους αυτονομιστές που πολεμούν με την  Αλ Νούσρα, αυτούς μπορεί να τους κανονίσει και εντός Κίνας χωρίς μάρτυρες. Η Κίνα θέλει την κατάσταση στην Συρία να καταλήξει κάπου και παρόλο που δεν ενδιαφέρεται εάν τελικά κυριαρχήσουν οι ΗΠΑ και Τουρκία προς όφελος του αγωγού ή η Ρωσία, θα συνταχθεί στο πλευρό της τελευταίας  αλλιώς ότι και να λέμε σχετικά με τις προθέσεις και τις προεργασίες της Κίνας  θα πάει χαμένο
Η εισβολή του 2003 στο Ιρακ από ΗΠΑ έγινε ακριβώς για να εμποδιστεί η παροχή πετρελαίου από το Ιράκ προς την Κίνα .Το Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν ήταν ο μεγαλύτερος πάροχος πετρελαίου της Κίνας. Έκτοτε η Κίνα σύναψε συμμαχία με το Ιράν το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για εισβολή της στην Μ.Ανατολή Λεπτομέρεις στο παραπάνω άρθρο που σας δίνω.
Ο πόλεμος στην Συρία δεν θα τελειώσει ποτέ και οδηγήσει τον Γ ΠΠ.
Στο μεσοδιάστημα η Ευρώπη θα πιέσει για τον έλεγχο της Λιβύης με στόχο αποκατάσταση της παραγωγής πετρελαίου.Η ςΛιβύη βρίσκεται εκτός Μ.Ανατολής και παρόλο που τζιχαντιστες ελέγχουν μεγάλο τμήμα της η ευρωπαϊκή ένωση και το ΝΑΤΟ φιλοδοξούν να την θέσουν υπό έλεγχο , κάτι το οποίο είναι αδύνατο και αυτό έχει σχέση με τις πολιτκλες και στρατιωτικές ηγεσίες της Ε.Ε. που είναι για πανηγύρια.



ΑΓΩΓΟΣ TAP

Η δεύτερη εναλλακτική είναι ο αγωγός ΤΑΡ που θα φέρνει αέριο από την Κασπία.Ο αγωγός αυτός αποτελεί έμπνευση των Γερμανών αλλάαπο πολλούς που γνωρίζουν έχει απαξιωθεί.Τα κοιτάσματα της Κασπίας-Αζερμπαϊτζάν δεν επαρκούν να καλύψουν την ευρωπαϊκή ζήτηση ,ωστόσο προς το παρόν είναι η μόνη εναλλακτική των Γερμανών για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.Ο αγωγός αυτός θα περνάει από την Γεωργία,Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία,Αυστρία, Γερμανία. Ο Πούτιν θα εισβάλει στην Γεωργία και έτσι θα τελειώσει το παραμύθι .Το πρόβλημα είναι ότι η Γεωργία μετά την ρωσική εισβολή του 2008 έχει καταλάβει ότι με την Ρωσία δεν παίζει κανείς και δεν προκαλεί πλέον .



Γιαυτό κι η Ρωσία θα πρέπει να οργανώσει προβοκάτσια στην Nότια Οσετία και Αμπχαζία , τα δύο φιλορωσικά κρατίδια που βρίσκονται εντός της Γεωργιανής επικράτειας.Άρα ο πόλεμος της Συρίας θα επεκταθεί και στον Καύκασο αλλά με τους όρους της
Η Συρία αποτελεί την αιτία για τον Γ΄ΠΠ και πριν το ξέσπασμα του θα δούμε πολλές μεταστάσεις της συριακής σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή. Στο τέλος η Ρωσία θα ε΄χει το ενεργειακό πλεονέκτημα και θα κυριαρχήσει .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular