Σειρά συναντήσεων με τους τέσσερις νέους καναλάρχες, που προέκυψαν από τη δημοπρασία για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, είχε ο υπουργός Επικρατείας. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε τις συναντήσεις πολύ παραγωγικές και σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης, προαναγγέλλοντας νέο κύκλο με στόχο τη μετάβαση στην καινούρια τηλεοπτική πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ευθύνη και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, καθώς ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει εντός 10ετίας, ενώ σε σχέση με το θέμα των εργαζομένων σημείωσε ότι ο νέος νόμος βάζει φρένο στη ραγδαία μείωση της απασχόλησης που υπήρχε στον κλάδο της τηλεόρασης.
Σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο συμμαχιών μεταξύ καναλαρχών, σημείωσε ότι αυτά είναι επιχειρηματικές αποφάσεις τις οποίες δεν θα ήθελε εκείνος να σχολιάσει και να παρέμβει.
Τόνισε ότι οι 3 μήνες είναι το απώτερο όριο, δεν υπάρχει από καμιά πλευρά διάθεση για καθυστερήσεις, και οι προσωρινοί υπερθεματιστές που έχουν κανάλια που ήδη λειτουργούν αλλά και οι καινούργιοι θέλουν αυτή η διαδικασία να μην τραβήξει για πάρα πολύ.
Οι εκπρόσωποι των καναλιών ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα, κ. Λευτέρη Κρέτσο να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών.
Σε ερώτημα σχετικά με τον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης, ο κ. Παππάς είπε ότι είναι σαφές και από τον νόμο και από την προκήρυξη το πώς αυτά πρέπει να δρομολογηθούν. «Κρατήστε πάντως ότι όλα έγιναν σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Και σε σχέση με τη λεγόμενη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου που θα ενισχύσει κατακόρυφα τη διαφάνεια σε μια αγορά που μάλλον δεν φημίζεται για τη διαφάνειά της».
Με βάση τον νόμο Παππά, η πρώτη δόση ισοδυναμεί με το ένα τρίτο του τιμήματος για κάθε άδεια και πρέπει να καταβληθεί μέσα σε 15 ημέρες μετά τη δημοπράτηση των αδειών. Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου και η συνεδρίαση του ΣτΕ προκειμένου να εξεταστούν οι προσφυγές των καναλιών έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η έκδοση της τελικής απόφασης μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερο διάστημα.
Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Λευτέρη Κρέτσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΙ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, δήλωσε ότι αναμένεται έως την Παρασκευή η ολοκλήρωση του ελέγχου πόθεν έσχες των επιχειρηματιών, ώστε στη συνέχεια να αναρτηθεί επισήμως ο πίνακας με τους νέους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.
Τις 4 τηλεοπτικές άδειες εξασφάλισαν ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΙ και ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης και Χρήστος Καλογρίτσας. Συγκεκριμένα, την πρώτη τηλεοπτική άδεια έλαβε η εταιρεία ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ, τη δεύτερη ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ, την τρίτη ο ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ και την τέταρτη η εταιρεία ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρώτη δόση ξεπερνάει τα 80 εκατ. ευρώ. Ο Γιάννης Αλαφούζος πρέπει να πληρώσει πάνω από 14,5 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες μέρες, ο κ. Καλογρίτσας 17,5 εκατ. ευρώ, η οικογένεια Κυριακού 25,3 εκατ. ευρώ και ο κ. Μαρινάκης 24,6 εκατ. ευρώ.
Οι 4 επιχειρηματίες θα πρέπει σύμφωνα με τη νομοθεσία να καταβάλλουν εντός των επόμενων 15 ημερών την πρώτη δόση του ποσού που προσέφεραν, καθώς το συνολικό ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις, με ισάριθμες τραπεζικές επιταγές που εκδίδονται σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου.
Η πρώτη δόση θα πρέπει να είναι εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξη κάθε δικαιούχου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός ενός έτους από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας και η τρίτη και τελευταία δόση εντός των επόμενων δύο ετών από την ημερομηνία χορήγησης της τηλεοπτικής άδειας.
Σε περίπτωση που ένας από τους 4 επιχειρηματίες δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας, τότε εκπίπτει της θέσης του και την τηλεοπτική άδεια παίρνει ο επόμενος πλειοδότης. Το ίδιο ακριβώς προβλέπει ο νόμος εάν κάποιος από τους 4 δεν καταβάλλει τις άλλες δύο δόσεις ή έστω η καταβολή γίνεται εκπρόθεσμα.
Αυτό αυτομάτως θα σημάνει πως ο επιχειρηματίας που δεν κατέβαλε τη δόση ή καθυστέρησε να καταβάλλει τη δόση, χάνει την τηλεοπτική άδεια και την παίρνει ο επόμενος πλειοδότης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως φαίνεται ο επόμενος πλειοδότης είναι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είχε προσφέρει το ποσό των 61,5 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί ότι ήδη ο Alpha έχει προσφύγει κατά του Ιβάν Σαββίδη.
Προβληματισμός εκφράστηκε από τους περισσότερους εκπροσώπους για την πλατφόρμα που επιχειρεί να φέρει η κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης του διαφημιστικού χρόνου, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται ένας κρατικός έλεγχος σε μια ελεύθερη αγορά.
«Νομίζω ότι όλοι οι προσωρινοί υπερθεματιστές έχουν συνείδηση της ευθύνης που φαίνεται ότι αναλαμβάνουν, διότι υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα για την αντικειμενικότητα, για την με ίσους όρους προβολή όλων των απόψεων, υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο και που για πρώτη φορά προβλέπουν και τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και πάρα πολύ αυστηρές προδιαγραφές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον τεχνολογικό εξοπλισμό και βέβαια πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την παραγωγή προγραμμάτων και την ποιότητά τους», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Στο θέμα των εργαζομένων των καναλιών που δεν έχουν πλέον δικαίωμα μετάδοσης, είπε πως ο νόμος είναι αυστηρός ώστε να προσληφθούν τουλάχιστον 400 εργαζόμενοι σε κάθε κανάλι. «Ειδικά όσοι κατηγορούσαν εμένα προσωπικά και την κυβέρνηση ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα, όταν απαιτήσαμε, ψηφίσαμε και περάσαμε να είναι τουλάχιστον 400 οι εργαζόμενοι στα κανάλια εθνικής εμβέλειας -ακολουθούν βεβαίως και τα περιφερειακά όπου κι εκεί για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις απασχόλησης θα είναι πάρα πολύ αυστηρές- είναι υποκριτικό ορισμένοι να επιτίθενται σε εμάς για αυτά τα ζητήματα», δήλωσε.
Συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξουν όλες οι μέριμνες που αφορούν άλλα υπουργεία και λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά για πρώτη φορά, νομίζω ότι ο νέος νόμος έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο».
Σε ερώτημα σχετικά με τον χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης εκ μέρους των τεσσάρων υπερθεματιστών, ο κ. Παππάς είπε ότι είναι σαφές και από τον νόμο και από την προκήρυξη το πώς αυτά πρέπει να δρομολογηθούν. «Κρατήστε πάντως ότι όλα έγιναν σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «η λεγόμενη Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διάθεσης Τηλεοπτικού Χρόνου που θα ενισχύσει κατακόρυφα τη διαφάνεια σε μια αγορά που μάλλον δεν φημίζεται για τη διαφάνειά της».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν τίθεται θέμα θεματικών αδειών αυτή τη στιγμή.
Ο κ. Παππάς προανήγγειλε νέες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, και δικές του, και του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Κρέτσου με τους συμβούλους των ιδιοκτητών, για να οργανώσουν με συγκροτημένο τρόπο τη μετάβαση στην καινούρια τηλεοπτική πραγματικότητα.
Ο χάρτης υποχρεώσεων των καναλιών
Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο κ. Παππάς με τους κ.κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, Χρήστο Καλογρίτσα, Θοδωρή Κυριακού, Γιάννη Αλαφούζο τόνισε ότι εκκρεμεί αυστηρός έλεγχος του πόθεν έσχες των κεφαλαίων που προσέφεραν στη δημοπρασία, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη που τους αναλογεί σχετικά με την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος που θα προσφέρουν στον ελληνικό λαό.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:
-στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),
-στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
-στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:
1. τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),
2. το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),
3. τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).
Συνάντηση επιδιώκει η ΠΟΕΣΥ
Κατά την σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), εκφράσθηκε η αγωνία για την τύχη των συναδέλφων των μη αδειοδοτηθέντων καναλιών, που θα προστεθούν στην ατελείωτη στρατιά των ανέργων του κλάδου και αποφασίσθηκε να στηριχθούν οι αποφάσεις των Ενώσεων μελών της, για κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Η ΠΟΕΣΥ ζητάει συνάντηση με τον αρμόδιο για το ζήτημα υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ζητώντας να τεθούν οι προϋποθέσεις, στο πλαίσιο των νέων συμβάσεων παραχώρησης, που θα υπογραφούν με τους νέους «καναλάρχες»:
Απορρόφηση των εργαζομένων, που απασχολούνται στα μη αδειοδοτηθέντα ΜΜΕ, με διατήρηση του συνόλου των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του συνόλου της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, με «ποινή» απώλειας της σχετικής αδείας. Σε περίπτωση βεβαίωσης εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας εργασιακών και ασφαλιστικών παραβάσεων, γεννάται λόγος καταγγελίας της σχετικής συμβάσεως και αφαίρεσης της αδείας. Ρητή πρόβλεψη της σύνδεσης της αδείας με συγκεκριμένη επιχείρηση, που θα εκπέμπει βάσει αυτής, προς διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σε περίπτωση, μεταβολής της επιχείρησης αυτής, ρητή πρόβλεψη για διατήρηση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Τήρηση των Κανόνων Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και του συνόλου της κείμενης νομοθεσίας, υπό την άμεση επίβλεψη και έλεγχο του ΕΣΡ και διασφάλιση των όρων πλουραλιστικής ενημέρωσης, που θα προάγει και θα υπερασπίζεται όλες τις κοινωνικές ομάδες και φορείς, με ποινή καταγγελίας της συμβάσεως και αφαίρεσης της σχετικής αδείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου