Η έλλειψη και μη χορήγηση ακριβών φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία, οδηγεί πολλούς ασθενείς μας στα κατεχόμενα, όπου αγοράζουν σε τιμές πιο φθηνές από τα ιδιωτικά φαρμακεία στις ελεύθερες περιοχές, φάρμακα, τα οποία όμως δεν έχουν την ανάλογη ασφάλεια.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμου Πασχόντων και Φίλων Μάριος Κουλούμας, είπε πως “βέβαια το γνωρίζουμε ότι πολλοί πάνε στα κατεχόμενα, κι εμείς συνέχεια λέμε μην πάτε, διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια των ασθενών, γιατί δεν γνωρίζει κάποιος αν αγοράζει πραγματικό φάρμακο ή απομίμηση που δεν είναι κάτω από τους κανονισμούς ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
Σημείωσε ότι “θέτουμε το θέμα στο Υπουργείο Υγείας και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι μέσα από πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε, να αποτρέψουμε αυτή την τακτική”.
Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι “η Αστυνομία στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες συνδράμει στις έρευνες που γίνονται όσον αφορά τα παράνομα φάρμακα για γεωργικούς σκοπούς ή και άλλα φάρμακα. Για τα φάρμακα για γεωργικούς σκοπούς με το Υπουργείο Γεωργίας, και για φάρμακα για ιατρικούς λόγου με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Οταν έχει η Αστυνομία πληροφορίες για έτσι είδους θέματα τα αξιολογεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και γίνονται έρευνες”.
Ο κ. Κουλουμάς τόνισε ότι το γεγονός ότι για πάρα πολλές ασθένειες δεν υπάρχουν καν θεραπευτικά πρωτόκολλα ίσως αυτό να είναι η γενεσιουργική αιτία που έχουμε και τις καθυστερήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα αλλά πολλές φορές και τις απορρίψεις από την Επιτροπή Φαρμάκων.
Ανέφερε ότι για το θέμα αρχίζει διάλογος την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ώστε να αποφασίσουμε πώς προχωρούμε.
Αποφασίστηκε ήδη, σημείωσε, η δημιουργία ad hoc επιτροπών που θα κάνουν τα πρωτόκολλα και ο εμπλουτισμός του ιατρικού συνταγολογίου.
“Πάντως είναι μεγάλο λάθος, επικίνδυνο, ο κόσμος να καταφεύγει στα κατεχόμενα για να αγοράσει τα φάρμακα του. Υπάρχουν μεγάλα θέματα ασφάλειας γιατί δεν γνωρίζει αν αγοράζει πραγματικό φάρμακο ή απομίμηση”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, ανέφερε ότι συνήθως στα κατεχόμενα πηγαίνουν οι ασθενείς που δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα τους λόγω κόστους από τα δικά μας φαρμακεία, τονίζοντας ωστόσο, ότι το κόστος δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από την ασφάλεια του ασθενή. “Το να παίρνεις ένα φάρμακο που δεν ξέρεις τι απόδοση και τι αποτελεσματικότητα έχει, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι είναι πιο φθηνό”, συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου