Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών το Σάββατο. Βέβαια τα χαράματα της Κυριακής και ενώ ο κ. Κατρούγκαλος είχε αποχωρήσει, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για πρόοδο και στο Ασφαλιστικό.
«Όλο το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό, γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το κλίμα που επικράτησε ήταν εχθρικό από το ΔΝΤ και μάλιστα, Έλληνας υπουργός χρησιμοποίησε την έκφραση «το ΔΝΤ ζητάει αίμα» για τις επικουρικές συντάξεις.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία έκλεισε στο 40,7% για 40 έτη ασφάλιση. Δηλαδή, για μισθό 1.500 ευρώ, η σύνταξη θα είναι 994 ευρώ.
Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό θα συνεχιστεί σήμερα Κυριακή.
Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο τα νούμερα που εγκρίθηκαν τελικά είναι καλύτερα από την πρόταση που περιγραφόταν στη τελευταία επιστολή του ΔΝΤ προς το υπουργείο Εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νέα πρόταση για τους συντελεστές αναπλήρωσης όσων συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νόμου, σύμφωνα με την οποία:
- για 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται σε 11,55%,
- φθάνει στο 40,7% για τα 40 χρόνια ασφάλισης και
- ξεπερνά το 45% για τα 42 έτη εργάσιμου βίου.
Σε ότι αφορά τις συντάξεις χηρείας στο τελικό σχέδιο θα προβλέπεται όριο ηλικίας για την λήψη της σύνταξης χηρείας το 55ο (από το 57ο που είχαν αρχικώς θέσει οι δανειστές). Όσοι είναι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη του θανόντος συζύγου μόνο για 3 χρόνια, εκτός κι αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα.
Στις επικουρικές συντάξεις οι μειώσεις που συζητούνται είναι μεταξύ του 5% και 30%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκε σενάριο για μείωση της τάξης του 50%.
Οι μειώσεις στο εφάπαξ θα κυμανθούν μεταξύ του 10% και 15%, ενώ στα μερίσματα του δημοσίου αναμένουμε μείωση 32%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου