Σύμφωνα με το Reuters η ΕΕ είναι στο πλευρό των ΗΠΑ σε ότι αφορά το επεισόδιο που σημειώθηκε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που προσδιορίζει και την θέση που θα τηρήσει στις συνομιλίες με το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Ασίας – Ευρώπης (ASEM), μεταξύ των ΥΠΕΞ των υπόψη χωρών.
Η αντιπαράθεση, που έχουμε περιγράψει σε πρόσφατο άρθρο μας, ξεκίνησε την Τρίτη όταν ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Κίνας πλησιάζοντας σε απόσταση μικρότερη των 12 νμ ενός από τα τεχνητά νησιά που έχουν κατασκευάσει οι Κινέζοι, στο Αρχιπέλαγος Spratly.
Για το θέμα οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν έχει γίνει καμιά παραβίαση καθόσον το δίκιο της θάλασσας δεν κάνει συγκεκριμένες αναφορές σε τεχνητά νησιά με αποτέλεσμα να υπάρχει ασάφεια.
Οι ΗΠΑ επιπλέον θεωρούν ότι θα πρέπει να προστατέψουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, ενώ η ΕΕ δήλωσε ότι ανησυχεί για τα σχέδια της Κίνας να κατασκευάζει νέα νησιά, μια τοποθέτηση που ικανοποιεί άλλες Ασιατικές χώρες που αντιτίθενται στους ισχυρισμούς και την προσπάθεια της Κίνας να ελέγξει όλη τη νότια Κινεζική θάλασσα.
Θεωρούμε την ταύτιση απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ προς όφελος της Ελλάδας, που δεν θα ήθελε μια αλλαγή του status καθόσον όπως ήδη αναφέραμε και σε άλλες αναλύσεις μας για το θέμα, η όλη αντιπαράθεση αποτελεί προάγγελο εξελίξεων στο δίκαιο της θάλασσας. Αρκεί μόνο φανταστούμε τι πρόκειται να γίνει αν θεωρηθεί ότι τα τεχνητά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα … Θα φτιάχνει δηλαδή κάποιος ένα νησί στα όρια της υφαλοκρηπίδας του και θα αποκτά μεγαλύτερο κάθε φορά θαλάσσιο χώρο υπό μορφή υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ. Όλες οι χώρες που έχουν θαλάσσια σύνορα όπως και η Ελλάδα προφανώς θα επηρεαστούν άμεσα από μια τέτοια απόφαση. Εκ πρώτης όψεως η Ελλάδα πρέπει να είναι αρνητική σε κάτι τέτοιο και να συμφωνήσει με την άποψη των ΗΠΑ και της ΕΕ, διατηρώντας το status όπως είναι σήμερα, τέτοιες αλλαγές αποτελούν τεράστιο παράγοντα αστάθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου