Κατηγορηματικά αντίθετος με την κατασκευή γιγαντιαίων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα νησιά, εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος είπε ότι η παγκόσμια κοινωνία πρέπει να πετύχει στη συνδιάσκεψη για το περιβάλλον στο Παρίσι.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030 με αντίστοιχη μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές και στην ενέργεια, αλλά, όπως είπε, δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν υπερβολικά μεγάλες –«φαραωνικές», όπως τις χαρακτήρισε- μονάδες.
«Τα νησιά μας είναι ενεργειακός παράδεισος. Καταρχάς δεν έχει αξιοποιηθεί η γεωθερμία, οι ανανεώσιμες ούτε στο ελάχιστο. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε 300 μεγαβάτ στη Σκύρο που σχεδιάζεται, αυτό είναι φαραωνικό έργο. Ας εγκαταστήσουμε 30», ανέφερε.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιρώνης οι υπερβολικά μεγάλες μονάδες, με τα «δάση» ανεμογεννητριών προκαλούν αντιδράσεις στους κατοίκους και υπογράμμισε ότι όλοι θα συμφωνούσαν με μια λελογισμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών και μάλιστα σε συνεργασία δήμων και κατοίκων.
Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «μεγάλο κακό» για την Ελλάδα το γεγονός ότι αν δεν πραγματοποιήσει χρόνια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 20100, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, θα δαπανήσει 700 δισ. ευρώ για κατανάλωση πετρελαίου, λιγνίτη, κ.ά. κοστοβόρων πρώτων υλών.
Ο κ. Τσιρώνης είπε ακόμα ότι η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι έχει εγκατεστημένη υπερδιπλάσια ισχύ ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανάγκες (18 γιγαβάτ από τα 6 - 7 που καταναλώνονται), αλλά είναι υποχρεωμένη να εισάγει ενέργεια για να μειώσει το κόστος, ενώ επέκρινε όσους προτείνουν το λιγνίτη ως λύση.
«Δεν εισάγουμε ενέργεια γιατί ο λιγνίτης ο ελληνικός είναι φθηνός. Θα ξεπεράσει τα 70 ευρώ τη μεγαβατώρα ενώ οι εισαγόμενες είναι γύρω στα 40 - 45. Άρα δεν είναι ο λιγνίτης η λύση. Η λύση είναι να απαλλαγούμε πρώτα - πρώτα από το πετρέλαιο και με τα μη συνδιαδεμένα νησιά μας στα οποία είναι πάνω από 200 ευρώ η μεγαβατώρα», επισήμανε.
Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι εργασίες της συνδιάσκεψης ξεκινούν με την παρουσία των αρχηγών κρατών και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει πιο φιλόδοξους στόχους από τις δεσμεύσεις της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου