Υλικά συνταγής
3 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο για άλειμμα του ταψιού
1 κ.γ. σκόνη κακάο κοσκινισμένη στη βάση του ταψιού
Για το κέϊκ σοκολάτας:
2/3 φλ. καρύδια
1/2 φλ. τσαγιού λάδι καρύδας
22ο γρ. σοκολάτα κουβερτούρας ψιλοκομμένη
1 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
4 μεγάλα αυγά
1/4 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη κοσκινισμένο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κ.γ. αλάτι
Για το γλάσο σοκολάτας: [*]
1 1/2 κ.γ. λάδι καρύδας
90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρας ψιλοκομμένη
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C στις αντιστάσεις ή στους 170C στον αέρα. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 20 εκ. βάθους 6 εκ. Στρώνετε τη βάση του ταψιού με χαρτί ψησίματος, το λαδώνετε και το πασπαλίζετε κοσκινίζοντας πάνω στη βάση το κακάο.
Για το κέϊκ: Θρυμματίζετε τα καρύδια στο μούλτι, σε σκόνη [θα πρέπει να έχετε 1/2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα σε σκόνη καρύδια]. Λιώνετε σε μπεν μαρί, σε μεγάλο μπολ, το λάδι καρύδας με τα κομματάκια κουβερτούρας ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Αφαιρείτε το μείγμα από το μπεν μαρί και προσθέτετε στο σοκολατένιο μείγμα πρώτα τη ζάχαρη σταδιακά ανακατεύοντας ζωηρά με αυγογδάρη ή χτυπώντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μετά τα αυγά σταδιακά, 1 τη φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Τέλος προσθέτετε το κακάο, τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάτε για 1/2 λ. Προσθέτετε τα θρυμματισμένα καρύδια και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λ ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και αφήστε το για 15 λ να μισοκρυώσει μέσα στο ταψί. Μετά με ένα μαχαίρι ξεκολλάτε γύρω γύρω το κέϊκ από τα τοιχώματα του ταψιού και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί το λάδι καρύδας, τα κομματάκια σοκολάτας ανακατεύοντας μέχρι να έχετε μια σοκολατένια κρέμα. Τη κατεβάζετε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη για 15 λ να κρυώνει. Μόλις κρυώσει την απλώνετε πάνω από τη σοκολατόπιτα γαρίνετε με τα ψιλοκομμένα καρύδια και σερβίρετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου