Αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες της τέως βασιλικής οικογένειας για να παίξουν ρόλο στα πολιτικά και δημόσια πράγματα της χώρας, βλέποντας την πολυδιάσπαση των κομμάτων και του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Ονειρεύονται τη δημιουργία ενός κόμματος ή ενός πολιτικού σχήματος, το οποίο θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τον κερματισμό της δεξιάς, προσελκύοντας μέλη και ψηφοφόρους από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και βεβαίως ότι υπάρχει δεξιότερα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το πρόσωπο που εμφανίζεται από την πλευρά της βασιλικής οικογένειας είναι ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ ( δευτερότοκος γιός του Κωνσταντίνου) ο οποίος τα τελευταία 2-3 χρόνια κινείται προσεκτικά για να δημιουργήσει ένα κύκλο παραγόντων δίπλα του.
Ο Νικόλαος –υπό την υψηλή εποπτεία του τέως πάντα– έχει στενές σχέσεις με παράγοντες τη ΝΔ, εσχάτως μάλιστα και με ένα από τους υποψηφίους για την αρχηγία του κόμματος.
Συγχρόνως αξιοποιεί τις παραδοσιακές καλές σχέσεις του πατέρα του, τους τέως βασιλιά με εκδότες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Ο Νικόλαος έχει ο ίδιος καλές σχέσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας, που δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ των εφοπλιστών , ένα χώρο με τον οποίο ο τέως διατηρεί σχέσεις και λόγω της πολύχρονης παραμονής του στο Λονδίνο, μετά το 1967 οπότε και έφυγε από την Ελλάδα, ενώ μετά το δημοψήφισμα του 1974 , δεν μπορούσε να επιστρέψει έως περίπου το 2000. Έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ο Παύλος ο πρωτότοκος γιός του τέως, ο οποίος μάλιστα φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για δουλειές και στην Ελλάδα όπως και ο Νικόλαος.
Για όσους γνωρίζουν τα περί βασιλικών οικογενειών αντιλαμβάνονται γιατί στον πολιτικό στίβο εμφανίζεται ο Νικόλαος και όχι ο Παύλος. Η τέως βασιλική οικογένεια θέλει να αφήσει ακόμα ανοικτό το θέμα του Θρόνου και γι αυτό ο πρωτότοκος γιός δεν πρέπει να ανακατευτεί με την πολιτική. Αν το πράξει «χάνει» το θεωρητικό δικαίωμα (βάσει των άγραφων νόμων) να διεκδικήσει τον Θρόνο, αν και εφόσον προκύψει τέτοια ευκαιρία.
Ο τρόπος που η τέως βασιλική οικογένεια κινείται, θυμίζει την περίπτωση του τέως βασιλιά της Βουλγαρίας Συμεών Σαξομπουρκόσκι που στη δεκαετία του ‘90 έγινε Πρωθυπουργός αφού πρώτα δημιούργησε πολιτικό κόμμα. Ήταν η εποχή που στην Βουλγαρία το πολιτικό σύστημα ήταν κατακερματισμένο.
Ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ έχει εγκατασταθεί μονίμως στην Ελλάδα και μένει στο Καστρί. Όπως αναφέραμε παραπάνω έχει δημιουργηθεί ήδη ένας κύκλος τεχνοκρατών και επικοινωνιολόγων εδώ και τρία περίπου χρόνια, ο οποίος εργάζεται για την προετοιμασία ενός πολιτικού κόμματος. Η σημερινή κατάσταση στην πολιτική σκηνή, δημιουργεί την αίσθηση για τον Νικόλαο και τον τέως βασιλιά πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία, ειδικά αν προκύψει διάσπαση στην ΝΔ. Φυσικά ο προσανατολισμός του πολιτικού σχήματος θα είναι συντηρητικός, (θρησκεία, πατρίδα, οικογένεια) θα δοθεί έμφαση στη διαφθορά που διαπερνά το πολιτικό σύστημα, καθώς και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.
Δεν είναι κάτι που η χώρα χρειάζεται, ούτε ξέρουμε αν τελικώς θα δοθεί η ευκαιρία που πιστεύει η ίδια η βασιλική οικογένεια. Όμως στο κέντρο της Αθήνας, οι άνθρωποι του Νικόλαου κινούνται εδώ και καιρό και τώρα ετοιμάζονται και να εμφανισθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου