Τα 15 σημαδια που δειχνουν οτι πασχετε απο χρονια κοπωση



Αντίθετα από ότι πιστεύεται γενικώς το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης το οποίο ονομάζεται και μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, αποτελεί πραγματικό πρόβλημα υγείας. Αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως νευρολογική ασθένεια. Στο Βέλγιο περίπου 30.000 άτομα αναγκάζονται να ζουν με την ασθένεια αυτή. Μήπως ισχύει και στη δική σας περίπτωση; Ανακαλύψτε τα 15 αλάνθαστα σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από χρόνια κόπωση.


Αισθανεστε αρρωστοι
Εάν έχετε παρατηρήσει ότι οι λεμφαδένες σας είναι ευαίσθητοι ή πονάει ο λαιμός σας, υπάρχει περίπτωση να έχετε κρυώσει. Εάν όμως τα συμπτώματα αυτά επανέρχονται συχνά, μπορεί να υποφέρετε από μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα. 

Εχετε ζαλαδες
Εάν αισθάνεστε ζαλάδες ή αισθάνεστε άσχημα όταν στέκεστε όρθιοι, ίσως έχετε απλώς υπόταση.

Καινουργιες αλλεργιες
Εάν στο παρελθόν δεν είχατε αλλεργία σε συγκεκριμένα τρόφιμα αλλά ξαφνικά αποκτήσατε χωρίς λόγο, θα πρέπει να αναρωτηθείτε, ειδικά εάν εμφανίζετε και άλλα συμπτώματα από αυτά που αναφέρουμε εδώ. 

Προβληματα ψυχικης υγειας
Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, άγχος ή κρίσεις πανικού δεν έχουν απαραίτητα μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα. Το αντίθετο μπορεί να ισχύει. 

Σημαντικες αλλαγες βαρους
Εάν εμφανίζετε πολλά από τα προαναφερόμενα συμπτώματα, όπως η επίμονη κούραση και το βάρος σας αυξομειώνεται εδώ και έξι μήνες τουλάχιστον, υπάρχει πιθανότητα να πάσχετε από χρόνια κόπωση. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν ανορεξία, ή μη φυσιολογική όρεξη. 

Προβληματα με τη θερμοκρασια σας
Είναι φυσιολογικό να έχετε κρύα πόδια και χέρια όταν είστε σε ένα κρύο περιβάλλον. Αντίθετα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια κόπωση έχουν κρύα άκρα χωρίς λόγο και χαμηλότερη θερμοκρασία από το κανονικό. Συνήθως ζεσταίνονται υπερβολικά και ιδρώνουν. Δεν αντέχουν επίσης τις ακραίες θερμοκρασίες. 

Το συνδρομο του ευερεθιστου εντερου
Όσο περίεργο κι εάν σας φαίνεται, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι ένα από τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης. Εάν βέβαια, πέρα από το ευερέθιστο έντερο, δεν παρουσιάζετε κανένα από τα συμπτώματα που περιγράφονται στο άρθρο, τότε μάλλον δεν πάσχετε από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. 

Υπερευαισθησια στο φως
Από μόνη της η υπερευαισθησία στο φως δεν αρκεί για να αποδειχθεί ότι πάσχετε από μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα. Θα πρέπει να συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα όπως αυτά που αναφέρονται εδώ. Εάν παρόλα αυτά έχετε φωτοφοβία θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να ανακαλύψετε την αιτία του προβλήματος. 

Μυικος πονος αγνωστης αιτιας
Ένα άλλο σύμπτωμα της μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας είναι οι πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις που δεν έχουν κάποια εμφανή αιτία. Πολλές φορές συνοδεύονται από πονοκεφάλους. 

Προβληματα μνημης
Η βραχυπρόθεσμη μνήμη σε άτομα που υποφέρουν από μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα δεν είναι ικανοποιητική. Αυτό σημαίνει πως κάποιος δεν θυμάται κάτι που μόλις διάβασε. Επίσης τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να εκφραστούν και ψάχνουν να θυμηθούν τις λέξεις. 
Προβληματα συγκεντρωσης
Οι δραστηριότητες που απαιτούν ένα ποσοστό συγκέντρωσης δυσκολεύουν όταν είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με τη χρόνια κόπωση, υποστηρίζει η Ένωση Μυαλγικής Εγκεφαλομυελίτιδας του Κεμπέκ. Παραδείγματος χάρη, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία να διαβάσετε ένα απλό άρθρο χωρίς εμφανή λόγο, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας. 

Προβληματα στον υπνο
Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια κόπωση παραπονιούνται συχνά ότι δεν κοιμούνται καλά και δεν ξεκουράζονται. Συχνά, όταν ξυπνάνε το πρωί είναι τόσο κουρασμένοι όσο ήταν και πριν κοιμηθούν. Κάποιοι από αυτούς κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βεβαίως, πριν αποφασίσουμε ότι για τα προβλήματα αυτά φταίει ο χρόνια κόπωση, θα πρέπει να αποκλείσουμε τις υπόλοιπες αιτίες που θα μπορούσαν να τα προκαλέσουν. 

Δυσκολια στην ανακτηση δυναμεων
Τα άτομα που πάσχουν από μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα δυσκολεύονται να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά από μια χειρονακτική ή πνευματική εργασία. Παραδείγματος χάρη, εάν πήγατε για ψώνια και για να ξεκουραστείτε χρειάζεται πολύς χρόνος, θα έπρεπε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. 

Κοπωση που δυσχεραινει τις καθημερινες υποχρεωσεις
Η κούραση που αισθάνεται ένα άτομο με χρόνια κόπωση είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να κάνει όλα εκείνα που πρέπει να κάνει μέσα στη μέρα. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κούραση. Τα άτομα με μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα χάνουν τη δουλειά τους και έχουν περιορισμένο κοινωνικό κύκλο. 

Μονιμη κουραση η σχεδον μονιμη
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι όταν κοιμάστε λίγο και εργάζεστε πολύ. Αντίθετα, εάν ξεκουράζεστε αρκετά αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι για ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δέκα μηνών, ίσως να πάσχετε από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. 


Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular