FYROM: Οι αλλαγές που θα φέρει το δημοψήφισμα σε Αθήνα και Σκόπια



Μπορεί η Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς του κυκλώνα «Ζορμπά» και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει, ωστόσο, ένας άλλος πολιτικός κυκλώνας αναμένεται να πλήξει δύο χώρες το επόμενο τριήμερο.

Το δημοψήφισμα για το Μακεδονικό βρίσκεται στην τελική ευθεία και σε τρία 24ωρα από τώρα θα γνωρίζουμε αν ο λαός της γειτονικής χώρας θα πει «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών ή θα την απορρίψει με αρνητική ψήφο ή ακόμη και με αποχή από τις κάλπες.

Ενας πολιτικός σεισμός που θα ανατρέψει τα πάντα και με τη μια και με την άλλη επιλογή των κατοίκων της ΠΓΔΜ. Το δείχνουν άλλωστε οι πρόδρομες εξελίξεις στις δύο χώρες.

Στα Σκόπια σοβεί ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου Ιβάνοφ που προέτρεψε σε μποϊκοτάζ.


Ακόμη και το «ναι» να επικρατήσει ο λαός θα είναι διχασμένος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια χώρα όπου οι Αλβανόφωνοι είναι συντριπτικά στο πλάι του Ζάεφ αλλά οι Σλαβόφωνοι είναι εναντίον.

Στην Ελλάδα ήδη καταγράφονται τεκτονικές αλλαγές στα μικρά κόμματα, με αποχωρήσεις βουλευτών, μετακινήσεις, υπόγεια παιχνίδια και έντονο παρασκήνιο γύρω από τα «κουκιά» που θέλει να μαζέψει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τον Μάρτιο που θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών. Αν φυσικά την Κυριακή δεν ανατραπούν όλα τα δεδομένα και δεν υποστεί δεινή ήττα η πλευρά Ζάεφ.



Το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη προς τον Πάνο Καμμένο είναι η σφραγίδα των όσων συμβαίνουν. «Η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν θα επιβιώσει ο συνασπισμός», είπε ο κ. Τσίπρας στη Wall Street Journal προαναγγέλλοντας εξελίξεις που τώρα κανείς δεν φαντάζεται. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχει ήδη εξασφαλισμένα τα «κουκιά» που του χρειάζονται και χωρίς τη στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και η συμφωνία θα κυρωθεί με 151 βουλευτές τουλάχιστον.

Αν μπορεί κανείς να εικάσει, θα κυρωθεί η συμφωνία αλλά οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Όμως, τότε τι θα συμβεί; Οι 6 ή 7 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών θα αντικαταστήσουν και το κόμμα του Καμμένου στην κυβέρνηση; Θα ψηφίσουν π.χ. υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται το Ποτάμι να στηρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα. Επομένως, το πιο πιθανό σενάριο είναι να ψηφιστεί η συμφωνία για το Μακεδονικό και η κυβέρνηση μη έχοντας τη στήριξη των ΑΝΕΛ να καταθέσει την πρόταση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Μπορεί άραγε αυτές να γίνουν ακόμη και πολύ νωρίτερα από τον Μάιο; Είναι ένα πιθανό σενάριο, ανάλογα με το πότε θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία, πότε θα τελειώσουν οι Σκοπιανοί με τις διαδικασίες.

Φαίνεται να έχει δίκιο η Handelsblatt όταν γράφει άρθρο με τίτλο: «Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα».

«Η Δύση ελπίζει ότι το τέλος της διένεξης Αθήνας-Σκοπίων για το όνομα θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Για έναν από τους παίκτες ωστόσο το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο: για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Το μήνυμα του Τσίπρα προς τον Καμμένο από τη Νέα Υόρκη δεν έγινε καθόλου τυχαία. Ο πρωθυπουργός θέλει να θέσει σε ομηρία τους Ανεξάρτητους Ελληνες βάζοντας ως «μάρτυρες» τους Αμερικανούς. Θέλει να εκθέσει τον Καμμένο αν αυτός γίνει η αιτία για να πέσει η κυβέρνηση και θέλει να τον οδηγήσει σε μια απόφαση να παραμείνει στην κυβέρνηση και να εξαντλήσουν μαζί την τετραετία.


Από την άλλη μια τέτοια επιλογή από τον Καμμένο θα ήταν η οριστική ταφόπλακα στην πολιτική του καριέρα μιας και βασίζει την επιβίωσή του στο «όχι» για το Μακεδονικό. Εκτός κι αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει κάνει κάποιο μυστικό deal με τον Τσίπρα για τη διάσωσή του μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, το κόμμα του φυλλοροεί και κανείς δεν ξέρει αν τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κι άλλες αποχωρήσεις.

Πάντως, το μήνυμα από τη Νέα Υόρκη ενδεχομένως να κρύβει τις υπόγειες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα. Δηλαδή να έχει το Μέγαρο Μαξίμου εξασφαλίσει στήριξη και πέραν της κύρωσης της συμφωνίας και να δείχνει στον Καμμένο την πόρτα της εξόδου.

Το σίγουρο είναι ότι τίποτε δεν θα είναι το ίδιο για καμιά χώρα από την Κυριακή και μετά. Ζάεφ και Τσίπρας υπέγραψαν μια συμφωνία η οποία μπορεί να έχει διαφορετικά αποτελέσματα για τους δύο.

Αν ηττηθεί ο Ζάεφ τότε προφανώς θα πάει σε εκλογές αλλά δεν θα χρειάζεται ο Τσίπρας να πάει αυτός σε πρόωρες κάλπες. Την αποτυχία θα την έχει χρεωθεί ο λαός των Σκοπίων.

Αν νικήσει ο Ζάεφ την Κυριακή θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη χώρα του αλλά θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με ένα πιθανό πολιτικό τέλος για τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα.

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular