Αρον – άρον η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί και σήμερα σε τεχνικό επίπεδο και αυτό να επικυρωθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αφήνοντας στην άκρη ζητήματα που σε προγενέστερες περιόδους υπήρξαν για τον ΣΥΡΙΖΑ «κόκκινες γραμμές».
Με τον καιρό το χρώμα της «κόκκινης γραμμής» φαίνεται πως ξεθώριασε αρκετά με το οικονομικό επιτελείο να δέχεται χωρίς αντιρρήσεις τα θέλω των δανειστών, όπως συνέβη στα ενεργειακά, που ο προηγούμενος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης είχε σηκώσει την σημαία της επανάστασης απέναντι στους θεσμούς. Τώρα το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο μπορεί να το έχει ο Γιώργος Σταθάκης, όμως
τόσο στην κυβέρνηση όσο και το κόμμα δεν υπήρξαν αντιδράσεις για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης ενώ για το Αμύνταιο η ΔΕΗ μπορεί ελεύθερα να αναζητήσει επενδυτή.
τόσο στην κυβέρνηση όσο και το κόμμα δεν υπήρξαν αντιδράσεις για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης ενώ για το Αμύνταιο η ΔΕΗ μπορεί ελεύθερα να αναζητήσει επενδυτή.
Στην κυβέρνηση θέλουν πάση θυσία να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό, να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου να βάλει σε πλήρη εφαρμογή το αφήγημα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.
Πάνω στον βωμό της «Fast Track» διαπραγμάτευσης θυσιάζονται σχεδόν όλες οι αντιδράσεις που είχε θέσει αρχικά το οικονομικό επιτελείο, που εκτός από τα ενεργειακά, με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ να ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς, τώρα έρχεται και η αυστηροποίηση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη για τα «κόκκινα δάνεια» για την προστασία των δανειοληπτών, έως τον Φεβρουάριο του 2018.
Στους ίδιους γρήγορους ρυθμούς κινούνται και οι εκπρόσωποι των δανειστών οι οποίοι – ίσως για πρώτη φορά – δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες αντιστάσεις στις διαπραγματεύσεις από τα κυβερνητικά στελέχη με αποτέλεσμα να προχωρούν στην υλοποίηση του προγράμματος τους. Ως αντάλλαγμα οι Βρυξέλλες άναψαν το «πράσινο φως» στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα στην διανομή του μερίσματος στις κοινωνικά αδύναμες ομάδες, χωρίς οι θεσμοί να εκφράσουν καμία ένσταση για το πως προέκυψε το πλεόνασμα και αν υπήρξε ουσιαστικά στάση πληρωμών από την πλευρά του δημοσίου προκειμένου να φτάσει το ποσό στο 1,4 δισ ευρώ και το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 300 εκ.
Εκτός όμως από τα οικονομικά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στο πως θα αποφασίζονται πλέον η απεργίες καθώς θα πρέπει να υπάρχει απαρτία και να συμμετέχει το 51% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.
Αν επιτευχθεί συμφωνία μέσα το Σαββατοκύριακο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πάει στο Eurogroup της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου, με μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και τα 110 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Τα μέτρα και … οι εκλογές
Η πορεία της οικονομίας και κυρίως των εσόδων ενδέχεται να επηρεάσουν την ημερομηνία των εκλογών. Το 2019 έρχονται μειώσεις από 18% έως 22% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις ενώ στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 τότε η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου από τις 8600 ευρώ στα 5600 από το 2019 αντί για το 2020. Όλα τα παραπάνω δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το Μαξίμου να επισπεύσει την ημερομηνία των εκλογών.