Ο πόλεμος στην Υεμένη από μια εμφύλια σύγκρουση μεταξύ της σιιτικής μειονότητας και των σουνιτών έχει πάρει διαστάσεις περιφερειακής σύγκρουσης η οποία θα στραγγαλίσει την Ευρώπη ενεργειακά.
Ο πόλεμος στην Υεμένη ξέσπασε τον Μάρτιο του 2015 όταν η σουνιτική Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στην Υεμένη προκειμένου να υποστηρίξει την εκεί σουνιτικη κυβέρνηση που είχε χάσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας λόγω της εξέγερσης των σιιττών Χούτι οι οποίοι κατέφυγαν στον ένοπλο αγώνα με την βοήθεια του επίσης σιτικού Ιράν.
Από το 2015 ο πόλεμος μαίνεται στην Υεμένη και οι Σαουδαραβες παρόλες τις αποτυχίες τους και ήττες επιμένουν να πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό και να προκαλούν ανθρωπιστική καταστροφή.
Τα ελληνικά πυρομαχικά τα οποία έγιναν η πέτρα του δήθεν πολιτικού σκανδάλου τις τελευταίες ημέρες, προορίζονταν για τις σαουδαραβικές δυνάμεις και εναντίον της Υεμένης, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της παραγγελίας.
Γιατί όμως γίνεται πόλεμος στην Υεμένη;
Το hellenic sunrise από το 2015 έγραφε σχετικά με τον πόλεμο στην Υεμένη τα παρακάτω :
Η Ρωσία μέσω Υεμένης θα στραγγαλίσει ενεργειακά την Ευρώπη και τη Γερμανία
Αύγουστος 2015
<<<Οι Χούτι σιίτες και η πολιτοφυλακής τους με την παρασκηνιακή βοήθεια του Ιράν και της Συρίας κατάφεραν να κυριαρχήσουν στο εμφύλιο σκηνικό προκαλώντας έτσι την άμεση και απροκάλυπτη επέμβαση της σουνιτκης Σαουδικής Αραβίας η οποία βομβαρδίζει πλέον με τα μαχητικά της σιιτκούς στόχους ακόμα και στην πρωτεύουσα της Υεμένεης Σαναά. Η Υεμένη ελέγχει την είσοδο στην Ερυθρά θάλασσα , δηλαδή την είσοδο της διώρυγα; του Σουέζ από όπου διακινείται το 75% του πετρελαίου και αερίου προς την Ευρώπη. Το Ιρανικό, το Καταριανό, το Κουβετιανό, το Ιρακινό και το Σαουδικό πετρέλαιο και αέριο φορτώνονται στα λιμάνια του Περσικού κόλπου σε τάνκερ πλοία – λόγω ελλείψεως αγωγών – τα οποία διαπλέουν τα στενά του Ορμούζ, την Αραβική χερσόνησο και δια μέσω του Σουέζ φθάνουν ως την Ευρώπη. Εάν η φιλορωσική -φλιοιρανική φράξια των σιιτών Χούτι κυριαρχήσει στην Υεμένη και επιβάλει έλεγχο ή και απαγόρευση στην διέλευση των τάνκερ ακριβώς στην είσοδο της Ερυθράς θάλασσας τότε η Ευρώπη θα καταρρεύσει και μαζί της οι Έλληνες εφοπλιστές.
Για τρίτη φορά η Γερμανία μαζί με τους συμμάχους της Σαουδική Αραβία και Κατάρ εμπλέκονται σε μια ακόμα αναμέτρηση με τον Πούτιν ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει το ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρωπη.
Η πρώτη φορά που ο άξονας Κατάρ-Σαουδική Αραβία και Γερμανία με κολαούζο την Τουρκία προσπάθησε να απεξαρτηθεί ενεργειακά από την Ρωσία ήταν το 2009 όταν πρότειναν στον πρ .Άσαντ να δεχθεί την διέλευση αγωγού Αραβικής χερσονήσου-Ιορδανίας- Συρίας -Τουρκίας -Ελλάδας -Ευρώπης ο οποίος θα μετέφερε Αραβικό αέριο στην Γερμανία. Ο σιίτης Άσαντ πιστός στην συμμαχία του με το επίσης σιιτκό Ιράν αρνήθηκε την σύμπραξη με τους σουνίτες Σαουδάραβες και Καταριανούς . Δυο χρόνια μετά η Συρία πνίγηκε στο αίμα με στόχο την πτώση του Άσαντ ο οποίος έμεινε όρθιος με την βοήθεια Ιράν και Ρωσίας.
Η δεύτερη φορά που ο άξονας Κατάρ-Σαουδική Αραβία και Γερμανία με κολαούζο την Τουρκία προσπάθησε να απεξαρτηθεί ενεργειακά απο τον Πούτιν ήταν το 2014 με την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους το οποίο έχει ως αποστολή -ανάμεσα σε άλλες- να φιλοξενησει μελλοντικά τον αγωγό που αρνήθηκε ο Άσαντ .Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει εδάφη ανατολικά της Συρίας και έτσι ο αγωγός που θα φιλοξενήσει θα κάνει απλά μια μικρή παράκαμψη προς ανατολάς.
Το σχέδιο όμως δεν έχει αποδώσει ακόμα και το Ισλαμικό Κράτος δείχνει ανίκανο να εδραιωθεί στην διεθνή κοινότητα ως κρατική οντότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για να φιλοξενήσει αγωγό.
αερίου.Οι πυτζαμοφόροι μαστούρηδες ισλαμιστές έχουν φύγει εκτός ελέγχου πλέον .
Η τρίτη προσπάθεια που ο άξονας Κατάρ-Σαουδική Αραβία και Γερμανία προσπαθούν απεγνωσμένα για την ενεργειακή απεξάρτηση της Γερμανίας είναι ο πόλεμος στην Υεμένη.Μόνο που αυτή την φορά εαν αποτύχουν να ελέγξουν την χώρα και την είσοδο της Ερυθράς θάλασσας τότε θα αποτελέσει το τέλος τους. Οι Άραβες δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν τα πετρέλαια τους και θα χάσουν έσοδα την στιγμή μάλιστα που έχουν ήδη χάσει πολλά δις από την τεχνητή μείωση τιμών προκειμένου να πλήξουν την Ρωσία.Οι δε Γερμανοί και Ευρωπαίοι πάρ ολες τις φανφάρες για πράσινη ενέργεια και πράσινα άλογα είναι ακόμα δέσμιοι των υδρογονανθράκων και εάν χάσουν τα Αραβικά πετρέλαια και αέριο τότε θα υποταχθούν απόλυτα και χωρίς όρους στην Ρωσία.
Ο Σαουδαραβικός στρατός έχει συγκεντρώσει 150,000 άνδρες έτοιμους για εισβολή στην Υεμένη προς ενίσχυση των σουνιτών Υεμενιτών οι οποίοι κατείχαν και όλα τα κυβερνητικά πόστα.
Σύντομα θα βρεθούν μπροστά στους εμπειροπόλεμους Ιρανούς οι οποίοι πολέμησαν στο πλάι των Σύρων . Ο Σαουδαραβικός στρατός πέρα από τους εξοπλισμούς του δεν έχει να επιδείξει κάποια αξιόλογη δράση εφόσον οι Σαουδάραβες προτιμούσαν να πληρώνουν ισλαμιστές για να κάνουν την βρώμικη δουλειά στην Συρία.
Η Υεμένη θα εξελιχθεί στην Συρία του νότου, σύντομα Ρωσική αρμάδα θα καταπλεύσει στην Ερυθρά θάλασσα όπου ο συγχρωτισμός με το ναυτικό των ΗΠΑ θα γίνει ακομα πιο προβληματικός , το ίδιο και η τροφοδοσία της Ευρώπης με υδρογονάνθρακες.
Η χώρα κλειδί στην Μ.Ανατολή για την Ρωσία είναι το Ιράν. Δια μέσω του Ιράν ο Πούτιν γλύτωσε την Συρία από ολοκληρωτική ήττα , δια μέσω του Ιράν ετοιμάζεται να ελέγξει την Υεμένη και την παροχή πετρελαίου στην Ευρώπη.
Το Ισραήλ ασκεί τρομερες πιέσεις μέσω του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ για αεροπορικό χτύπημα εναντίον των πυρηνικών υποδομών του Ιράν. Στις πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ κυριάρχησε ο ακροδεξιός Νετανιάχου ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με την ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στις ΗΠΑ η οποία ελέγχει τόσο την γερουσία και κονγκρέσο όσο και τον στρατό και μυστικές υπηρεσίες.Ο Ομπάμα που επιθυμεί και εργάζεται για την διπλωματική και ειρηνική προσέγγιση με το Ιράν, είναι πλέον διακοσμητικό στοιχείο.
Το χτύπημα εναντίον του Ιράν είναι θέμα χρόνου και θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Ρωσίας η οποία δεν μπορεί να αφήσει τον πιο χρήσιμο σύμμαχο του να αποδυναμωθεί.
Η μορφή που θα έχει η ρωσική αντίδραση θα είναι πολυεπιπεδη , ενεργειακή, στρατιωτκή και πολιτική και φυσικα θα μας φέρει πιο κοντά στην έναρξη του Γ ΠΠ.
Oι εξελίξεις θα είναι τόσο καταιγιστικές….Βλέπετε όταν η δύση κατάστρωνε τα σχέδια της πριν από 30-40 χρόνια δεν είχε υπολογίσει ότι η Ρωσία θα είχε αναστηθεί ως υπερδύναμη>>>>>
Αυτά έγραφα το 2015. Σήμερα , 2017, ο Ομπάμα έχει φύγει και την θέση έχει πάρει ο Τραμπ ο οποίος σε αντίθεση μετον προκάτοχο του ακολουθεί αντι-Ιρανική πολιτική και ανανεώνει την συμμαχία των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία. Ο Ομπάμα προσπαθούσε να αποτραβηχτεί από την Μ.Ανατολή, αποσύροντας στρατεύματα από το Ιράκ και αποφεύγοντας την απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεσή με την Συρία το 2013.Ο Ομπάμα γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ από το 2016 θα γίνονταν όχι απλά ανεξάρτητες ενεργειακά αλλά θα μετατρέπονταν στον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου σε φυσικό αέριο, λόγω σχιστολιθικών κοιτασμάτων, αποφάσισε να αφήσει τους Σαουδάραβες στην τύχη τους.
Ο Τραμπ ωστόσο πιεζόμενος από το αμερικανοεβραϊκό λόμπι έριξε και πάλι βάρος στην Σαουδική Αραβία η οποία μαζί με το Ισραήλ μοιράζεται τον ίδιο εχθρό, το σιιτκό Ιράν.Ισραήλ και Σαουδική Αραβία έχουν συνάψει εδώ και χρόνια σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας εναντίον του Ιράν. Γιαυτό και ο Τραμπ έχει αναθερμάνει τις σχέσεις με την Σαουδική Αραβία αλλά αυτή τη φορά βέβαια οι ΗΠΑ έχουν τον αέρα του ισχυρού λόγω ενεργειακής αυτάρκειας τους, την στιγμή που η Σαουδική Αραβία περνάει δεινή οικονομική κρίση και παραδέχεται δημόσια ότι μέχρι το 2030 θα στραφεί στην ηλιακή ενέργεια ,κάτι που είναι μια παραδοχή ότι ΄΄στεγνωνει ΄΄ από πετρέλαιο .
Η Υεμένη ελέγχει την είσοδο της Ερυθράς θάλασσας, δηλαδή ελέγχει την δίοδο που οδηγεί στο Σουέζ.Με άλλα λόγια ,όποιος ελέγχει την Υεμένη ελέγχει και την θαλάσσια οδό τροφοδοσίας της Ευρώπης με πετρέλαιο.
Αυτό εξηγεί γιατί οι σιίτες Χούτι της Υεμένης εξεγέρθηκαν το 2015 υποκινούμενοι απο το σιιτικό Ιράν, το οποίο είναι πιστό σύμμαχος της Ρωσίας. Η Ρωσία δια μέσω αντιπροσώπων θα καταφέρει να ελέγξει τα στενά του Άντεν που οδηγούν στην Μεσόγειο μέσω δι,ωρυγας του Σουέζ.
Ο Πούτιν σχεδιάζει να ελέγξει και άλλες θαλάσσιες οδούς διεσπαρμένες σε όλο τον κόσμο ,από τις οποίες η Δύση προμηθεύεται πετρέλαιο,όπως πχ τα στενάτης Μάλακα στη Μαλαισία, την διώρυγα του Παναμά, τον Βόσπορο, κ.α.
Η Σαουδική Αραβία ανήκει μαζί με το Ισραήλ στον φιλοαμερικανικό άξονα που διαμορφώνεται στην Μ.Ανατολή και που θέλει την κατασκευή του αγωγού EAST MED
O EAST MED είναι ενας υποθαλάσσιος αγωγός ο οποίος φιλοδοξεί τα ενώσει τα κοιτάσματα του Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου κι Ελλάδας και να τα εξάγει στην Ευρώπη ,κάτι που θα σημάνει το τέλος του ρωσικού μονοπωλίου. Ο EAST MED γίνεται όλο και πιο σημαντικός καθώς ο Πούτιν προσπαθεί να ελέγξει την Ερυθρά θάλασσα μέσω της Υεμένης , θάλασσα από την οποία περνάει όλος ο όγκος των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας .
Στην Υεμένη ο εμφύλιος μεταξύ σουνιτών και σιιτών μαίνεται εδώ και δύο χρόνια εφόσον οι μεν στηρίζονται από την Σαουδική Αραβία και οι δε από το Ιράν .Οι σιίτες Χουτί ελέγχουν μεγάλο μερος της χώρας και οι σουνίτες ελέγχουν τα νοτιοανατολικά παράλια και την πρωτεύουσα Άντεν. Ο δρόμος για την επικράτηση των σιιτών Χούτι είναι ακόμα μακρύς και ο πόλεμος στην Υεμένη είναι η διάδοχος κατάσταση της Συρίας.