Με έναν γενικό οδικό χάρτη ενόψει της επιστροφής του κουαρτέτου και χωρίς συμφωνία αποχωρούν οι εκπρόσωποι των Θεσμών για το Πάσχα των Καθολικών. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος θα περάσουν την πόρτα του γνωστού ξενοδοχείου, όπου διαμένουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να υπάρξει μία σύνοψη των εκκρεμοτήτων.
Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέα «τσαλιμάκια» κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, που πιέζει για σκληρά μέτρα περικοπών εκτός του πλαισίου της καλοκαιρινής συμφωνίας, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αποδίδουν στη στάση αυτή το «προσωρινό», όπως χαρακτηρίζεται αδιέξοδο.
Οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο απανωτών συσκέψεων από το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι. Στη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα μετείχαν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Σταθάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το φορολογικό κλείνει. [Δεν θα ήμασταν μακριά από την αλήθεια αν το λέγαμε αυτό», σημειώνουν χαρακτηριστικά, ενώ κληθέντες να σχολιάσουν την πορεία της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό αναφέρουν πως «θα περπατήσει. Μένουν δύο ζητήματα, τα ποσοστά αναπλήρωσης και οι εισφορές στις επικουρικές που δεν ήταν βέβαια να συζητηθεί τώρα».
Κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ότι ουσιαστικά η αξιολόγηση οδεύει σε δύο φάσεις. Πρώτα θα κλείσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό και εν συνεχεία θα κλείσουν τα θέματα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, των κόκκινων δανείων και του δημοσιονομικού κενού, με τα δύο τελευταία να αποτελούν και τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.
Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε στους δημοσιογράφους ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, τονίζοντας ότι τέτοιο θέμα δεν έχει μπει στο τραπέζι του διαλόγου ούτε από τους δανειστές. Πέραν αυτού, υπογράμμισε ότι η βασική διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών παραμένει το πόσο αναλογικό ή αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, θα είναι το σύστημα.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι και το θέμα της αύξησης των εισφορών εξακολουθεί να είναι ένα από τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει μεν κάθετη άρνηση από την άλλη πλευρά, αλλά δεν έγινε και αποδεκτή.
Όσον αφορά την εθνική σύνταξη, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το ύψος της είναι 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία. «Υπάρχει, όμως, μια συζήτηση για το αν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Αλλά σε καμία περίπτωση, δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, διαψεύδοντας, με αυτόν τον τρόπο, τα σενάρια που έκαναν λόγο για εθνική σύνταξη στα 288 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία.
Εξωπραγματικές απαιτήσεις από το ΔΝΤ
Σε μεγάλο πονοκέφαλο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση εξελίσσεται για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ, με το Ταμείο να απειλεί να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα με εξωπραγματικές αξιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, το Ταμείο ζητά χαμηλότερο αφορολόγητο στις 7.000 ευρώ, πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων σε ξένα funds, νέα μέτρα άνω των 5 δισ. ετησίως και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η στάση αυτή αντικατοπτρίζει τη σταθερή θέση του Ταμείου για μέτρα άμεσης απόδοσης, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να αποτελεί εν πολλοίς και μέσο πίεσης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για απομείωση του χρέους. Πάντως, όπως και να έχει η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά την υλοποίηση μέτρων που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Ενδεικτική του εκνευρισμού που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για τη στάση του ΔΝΤ είναι η χθεσινή πρωτοφανής επίθεση στην Ουάσιγκτον.
«Έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική» αναφέρουν και υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!
«Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Mίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου