Στην προσφυγική κρίση, αλλά και την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία αναφέρεται η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου.
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης εστιάζει στην προσφυγική κρίση. «Γιατί ήταν τόσο απροετοίμαστη η Αθήνα;» είναι το πρώτο ερώτημα της γερμανίδας δημοσιογράφου. Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη: «Η κυβέρνησή μας σίγουρα είναι ανίκανη. Ο Αλέξης Τσίπρας απλώς μετέθετε το πρόβλημα στο μέλλον αντί να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις (που θα αντιμετώπιζε). Από την άλλη πλευρά, ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έκλειναν τα σύνορά τους μονομερώς και ενάντια στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Για οποιαδήποτε χώρα θα ήταν δύσκολο να δημιουργήσει χώρους διαμονής για 100.000 ανθρώπους μέσα σε δύο μήνες. Επιπλέον, η Ελλάδα εξακολουθεί να πλήττεται από μία βαριά οικονομική κρίση».
Ποια είναι η άποψη της πρώην υπουργού Εξωτερικών για την κριτική που δέχεται η Ελλάδα, ιδιαίτερα από την Αυστρία και τη Σλοβενία, ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε απλώς αμελήσει τη φύλαξη των συνόρων της, επιτρέποντας τη διέλευση όλων των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονταν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη; «Η Ελλάδα έχει ακτές συνολικού μήκους 16.500 χιλιομέτρων και 1.000 νησιά στο Αιγαίο. Είναι πραγματικά δύσκολο να ελέγξει κανείς αυτά τα θαλάσσια σύνορα. Κάποιοι, όπως ο (πρωθυπουργός της Ουγγαρίας) Βίκτορ Όρμπαν και ο (αυστριακός καγκελάριος) Βέρνερ Φάιμαν μας είχαν δώσει μεγαλόστομες υποσχέσεις για βοήθεια. Ακόμα περιμένουμε τα αυστριακά και ουγγρικά πλοία στο Αιγαίο. Αλλά για να μιλήσουμε σοβαρά: η Αθήνα δέχεται κάθε στήριξη που παρέχει η Frontex. Αλλά αυτό δεν φτάνει και τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν είναι διατεθειμένα να ενισχύσουν τη Frontex με νέο προσωπικό ή περισσότερα χρήματα. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν, σε τι ακριβώς αναφέρεται η κριτική από τη Βιέννη. Δυστυχώς, εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε κοινή γραμμή σε αυτήν την κρίση και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».
«Οπωσδήποτε συμφωνία με την Τουρκία»
Μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για συμφωνία με την Τουρκία στην τρέχουσα Σύνοδο Κορυφής, αλλά επιπλέον και την αναγκαιότητα κοινής εφαρμογής και ερμηνείας της νομοθεσίας περί ασύλου σε όλη την Ευρώπη. Ως προς την Τουρκία, η πρώην υπουργός Εξωτερικών βλέπει μία «σπάνια αντίφαση» στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων οι οποίοι, από τη μία πλευρά διεξάγουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ από την άλλη πλευρά θεωρούν την Τουρκία «μη ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες. Διευκρινίζει δε ότι, κατά την άποψή της «η Τουρκία είναι ένα αυταρχικό κράτος χωρίς ελευθερία του τύπου», στην οποία ωστόσο «οι πρόσφυγες δεν απειλούνται». Η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν ένα «λάθος» στη διαπραγματευτική τακτική τους με την Τουρκία: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να εμφανίζεται ως επαίτης απέναντι στον Ερντογάν. Η Τουρκία έχει αναλάβει ευθύνη για περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και ασφαλώς η ΕΕ θα πρέπει να τη βοηθήσει. Αλλά σε τελική ανάλυση η Άγκυρα χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρώπης, από τη στιγμή που έχει επιδεινωθεί δραστικά η σχέση της με τη Ρωσία, ενώ εκδηλώνονται εκ νέου βίαιες συγκρούσεις στη διαμάχη της με τους Κούρδους».
Ωστόσο, επισημαίνει η δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας, το πρόβλημα είναι ότι και αν ακόμη επέλθει συμφωνία με την Τουρκία, πολλοί από τους Ευρωπαίους παραμένουν απρόθυμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους. Στην απάντησή της η Ντόρα Μπακογιάννη επικρίνει τη στάση που τηρούν χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία: «Όταν οι χώρες αυτές αντλούσαν κυρίως οφέλη από την ΕΕ, είχαν απλώσει το χέρι. Τώρα οι κυβερνήσεις στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία δεν θυμούνται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την οποία και οι ίδιες είχαν απολαύσει. Και ακόμα χειρότερα: Η Ουγγαρία και η Πολωνία δηλητηριάζουν το κλίμα με μία επικίνδυνη ρητορική μίσους».
Περικοπές κονδυλίων για Πολωνία, Ουγγαρία;
Σε ερώτηση της Welt, πώς θα μπορούσαν να συμμορφωθούν η Πολωνία και η Ουγγαρία, η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει: «Αν κάποιοι, όπως ο Βίκτορ Όρμπαν, εξακολουθούν να μην επιδεικνύουν αλληλεγγύη, τότε και η Ευρώπη θα πρέπει να άρει την αλληλεγγύη της προς τη Βουδαπέστη και να περικόψει την οικονομική βοήθεια. Δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητο το ότι ο Όρμπαν μπλοκάρει μία ευρωπαϊκή λύση». Και ένα ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα, με αφορμή τη διαφαινόμενη ελληνο-γερμανική συμπαράταξη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: «Θα μπορούσατε να σκεφτείτε πριν από έναν χρόνο ότι κάποτε η Άγκελα Μέρκελ θα ήταν η μοναδική φίλη της Ελλάδας στην ΕΕ;» Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη: «Πάντοτε ήξερα ότι η καγκελάριος είχε καλές προθέσεις απέναντι στην Ελλάδα. Τώρα, στην προσφυγική κρίση, το αντιλαμβάνεται και η πλειονότητα των Ελλήνων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πολιτική κατά της Άγκελα Μέρκελ, προβάλλοντας τον εαυτό του εις βάρος της. Αλλά οι εποχές αυτές πέρασαν. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε πλέον ότι η καγκελάριος είναι η μόνη επικεφαλής ευρωπαϊκής κυβέρνησης, που διασφαλίζει τον αυτοσεβασμό των Ευρωπαίων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου