Αυτό σίγουρα δεν το ήξερες: Κάθε πότε πρέπει να κάνεις μπάνιο;

Αυτό σίγουρα δεν το ήξερες: Κάθε πότε πρέπει να κάνεις μπάνιο;

Στις σύγχρονες κοινωνίες, το αφρόλουτρο και το νερό μπορεί να είναι δεδομένα αλλά πρέπει να θεωρούνται ως κατάκτηση του πολιτισμένου ανθρώπου. Ως εκ τούτου πρέπει να τιμώνται δεόντως ειδικά στις κοιτίδες ανθρώπινου πολιτισμού σε οποιοδήποτε σημείο του σύγχρονου κόσμου και αν βρίσκονται.

Ωστόσο, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, ορισμένοι επιμένουν να μην συμμερίζονται τις ευεργετικές ιδιότητες του αφροντούς και την ευεξία που προσδίδει αποδεδειγμένα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα, θεωρούν το μπάνιο ως… αγγαρεία ή ακόμα και… υποχρέωση ως προς τον εαυτό τους ή το σύντροφό τους.


Κάθε πότε πρέπει να κάνει κάποιος μπάνιο; Η επιφανειακή απάντηση είναι απλή και προφανής: Τόσο συχνά ώστε να μην σχηματίζεται κακοσμία. Λάθος!

Όπως αναφέρουν, έπειτα από σχετικές μελέτες, οι αμερικανοί δερματολόγοι Dr. Joshua Zeichner και Dr. Ranella Hirsch «το πόσο συχνά κάνουμε μπάνιο και το τι θεωρούμε σωματική δυσοσμία είναι περισσότερο πολιτισμικό φαινόμενο».

Υποστηρίζουν δε ότι «στον δυτικό κόσμο οι άνθρωποι παρα-κάνουν μπάνιο, και ο λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικός».

Γεγονός είναι ότι μεγάλο ρόλο στο να θεωρείται το καθημερινό μπάνιο αυτονόητο ή έστω επιθυμητό στις σύγχρονες κοινωνίες έχει παίξει η βιομηχανία της διαφήμισης, όπως αυτή εκτινάχθηκε ιδιαίτερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Η υπερβολική καθαριότητα, όμως, όπως τουλάχιστον λένε οι δύο παραπάνω επιστήμονες, μπορεί τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Πιο συγκεκριμένα, λένε οι ειδικοί, το να κάνει κανείς μπάνιο παραπάνω από μία φορά την ημέρα και μάλιστα με καυτό νερό, μπορεί να αφυδατώσει και να ερεθίσει το δέρμα, να απομακρύνει τα καλά βακτήρια που υπάρχουν σε κάθε υγιή επιδερμίδα και να δημιουργήσει μικρές ρωγμές που θέτουν τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις μολύνσεις.

Παρόλο, λοιπόν, που οι δραστηριότητές σας και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν, βέβαια, το πόσο συχνά θέλετε να κάνετε μπάνιο, μπορείτε να αποφύγετε το καθημερινό πλύσιμο και να απολαμβάνετε ένα μπάνιο κάθε δύο με τρεις μέρες.

Κι αν, τέλος πάντων, νιώθετε την ανάγκη να καθαρίζετε τα μέρη του σώματός σας (πάνω από μία φορά την ημέρα) που παράγουν την πιο έντονη δυσοσμία (μασχάλες, γεννητικά όργανα, την περιοχή κάτω από το στήθος), οι ειδικοί συμβουλεύουν να το κάνετε με ένα υγρό πανάκι ή ένα υγρομάντηλο, αντί να κάνετε μπάνιο.

Ταυτόχρονα, καταλήγουν οι ειδικοί, καλό είναι να αλλάζετε εσώρουχα καθημερινά, καθώς αυτά είναι που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βακτήρια και το λίπος που φυσιολογικά αποβάλλει ο οργανισμός, όπως σημειώνει το mama365.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular