Υλικά
λάδι: 2 φλιτζάνια
ζάχαρη: 1 φλιτζάνι
χυμός πορτοκαλιού: 1 ½ φλιτζάνι
πορτοκάλια: 2, ο χυμός και το ξύσμα τους
κανελογαρίφαλα: 2 κουταλιές της σούπας κοπανισμένα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 6 φλιτζάνια
μπέικιν πάουντερ ή σόδα: 2 κουταλιές της σούπας
Για το σιρόπι
νερό: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
μέλι: 480 γρ.
Για το γαρνίρισμα
κανελογαρίφαλα: λίγα ψιλοκοπανισμένα
καρύδια: 350 γρ. χοντροκοπανισμένα
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε λίγο το λάδι και το ρίχνετε σε μια λεκάνη. Το χτυπάτε με το σύρμα των αυγών ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 8’, προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα για 4’ ακόμη. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα των 2 πορτοκαλιών και τα κανελογαρίφαλα. Τέλος, ρίχνετε το αλεύρι κατά μικρές ποσότητες, αφού το ανακατέψετε προηγουμένως με το μπέικιν πάουντερ ή τη σόδα.
Συνεχίζετε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να γίνουν μια μάζα. Κατόπιν τα πλάθετε σε σχήμα μακρόστενο και στρογγυλεμένο στις άκρες, βάζετε όσα χωράνε σε ταψί και τα ψήνετε στους 170ο C για 20’. Επαναλαμβάνετε το ψήσιμο για τα υπόλοιπα μελομακάρονα .
Ετοιμάζετε στο μεταξύ το σιρόπι βράζοντας για λίγο το μέλι με το νερό και βυθίζετε σ’ αυτό τα μελομακάρονα. Τα στραγγίζετε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Με το μύλο μπαχαρικών τρίβετε τα κανελογαρίφαλα, πασπαλίζετε τα μελομακάρονα και ρίχνετε από πάνω και την καρυδόψιχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου