«ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 10% Η ΑΝΕΡΓΙΑ»
Αν είχατε μια μικρή ελπίδα ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα πάει κι αυτή! Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt θα χρειαστούν περίπου 25 χρόνια για να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Η εφημερίδα δημοσιεύει μελέτη της εταιρείας Prognos AG, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος το 2022 θα αγγίξει το 245%. Αυτό δε, είναι το αισιόδοξο σενάριο το οποίο προϋποθέτει ότι δεν πρόκειται να συμβούν νέα σοκ στην οικονομία.
Η έκθεση αναφερόμενη στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle προβλέπει ότι «Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με ένα ποσοστό ανεργίας στα ύψη. Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ».
Σε ό,τι αφορά το χρέος αυτό καθεαυτό η έκθεση αναφέρει ότι «Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%».
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίχαελ Μπέμερ δηλώνει πεπεισμένος ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της» αν και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση σε αυτό το σενάριο.
Ο Μπέμερ υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια ακόμη γενιά μέχρις ότου οι Έλληνες βρεθούν στην ίδια θέση όπως και πριν την κρίση. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος».
Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κάθε τόσο προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης στην έκθεση προβλέπεται ότι μόνο της δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε ένα σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προ της κρίσης. Μέχρις ότου το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Μπέμερ παραδέχεται βέβαια ότι ειδικά για την Ελλάδα τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου