Κλειστό κρατούν, από χθες το πρωί, το κύριο σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Αιτία είναι μια καθιστική διαμαρτυρία ομάδας ανθρώπων από το Ιράν, οι οποίοι έχουν αποκλείσει το σημείο ζητώντας επιτακτικά να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και από εκεί να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς τη Σερβία.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μία μεγάλη ομάδα προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ πέρασαν στη διάρκεια της νύχτας τη συνοριακή γραμμή και εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από παράπλευρα σημεία της ουδέτερης ζώνης.
Μεγάλος παραμένει ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό στην Ειδομένη που αναμένουν από τις αρχές της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν τη διέλευση από το κύριο σημείο της ουδέτερης ζώνης, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής. Ο καταυλισμός στην Ειδομένη έχει κατακλυσθεί από πρόσφυγες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κατασκηνώνουν δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές.
Η ΠΓΔΜ και η Σερβία ανέφεραν το βράδυ της Τετάρτης ότι θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ και θα απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφος τους σε ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων (π.χ. από το Ιράν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Τυνησία, το Μπαγκλαντές), οι οποίοι θεωρούνται «οικονομικοί μετανάστες».
Το γεγονός αυτό είχε άμεσο «αντίκτυπο» στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης-Γευγελής, όπου η αστυνομία της ΠΓΔΜ δεν επέτρεψε τη διέλευση σε μία ομάδα περίπου 200 ανθρώπων από το Ιράν, το Μαρόκο και την Τυνησία, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα από χθες, μπροστά από τα συρματοπλέγματα που έχει τοποθετήσει από τον Αύγουστο η αστυνομία της ΠΓΔΜ και ζητούν από τις αρχές των Σκοπίων να τους επιτρέψουν να περάσουν τη συνοριακή γραμμή, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή τους εάν γυρίσουν πίσω στις χώρες τους.
Παράλληλα, εκσκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ συνεχίζουν τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου σε σημεία των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης συρμάτινου φράχτη, με σκοπό τον περιορισμό της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.
Ο υπό σχεδίαση αυτός φράχτης, θα απλώνεται σε πρώτη φάση, εφόσον κατασκευαστεί, από τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής έως την όχθη του ποταμού Αξιού, σε μήκος 1,5 χλμ. περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ (το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εθνικής άμυνας της ΠΓΔΜ) που συνεδρίασε στις 14 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέθεσε στον Στρατό να ξεκινήσει τις εργασίες για την διαμόρφωση του εδάφους σε σημεία των συνόρων με την Ελλάδα για το ενδεχόμενο ανέγερσης φράχτη, σε περίπτωση που βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη Σερβία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ σχετικά με το προσφυγικό.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας αυτής του κ.Τουσκ θα είναι το Βελιγράδι όπου το Σάββατο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Την Κυριακή ο κ.Τουσκ θα έχει συνάντηση στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή της Ε.Ε. στα Σκόπια, στο επίκεντρο των συναντήσεων του κ. Τουσκ στις τρεις αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα βρεθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου «βαλκανικού διαδρόμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου