Υλικά
Για την τυρένια εκδοχή:
1/2 φλιτζ. σπόρους καλαμποκιού
2-3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
1/2 - 1 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 1/2 κουτ. γλυκού ξερό βασιλικό
2 - 3 κουτ. σούπας τριμμένο ρεγκάτο ή τσένταρ (ή άλλο τυρί της προτίμησής σας)
αλάτι
Για την σοκολατένια εκδοχή:
1/2 φλιτζ. σπόρους καλαμποκιού
2-3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
80 γρ. κουβερτούρα (σπασμένη σε μικρά κομμάτια)
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1/4 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
Εκτέλεση
Για την τυρένια εκδοχή:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζετε το ηλιέλαιο και από πάνω ρίχνετε τους σπόρους καλαμποκιού με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν μία στρώση (θέλουμε όλοι οι σπόροι να ακουμπάνε στο ηλιέλαιο).
Κλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας και ανάβετε το μάτι της κουζίνας στο πιο δυνατό.
Μόλις ακούσετε τους πρώτους σπόρους να σκάνε, σβήνετε το μάτι αλλά δεν μετακινείτε την κατσαρόλα.
Κατά διαστήματα, κουνάτε την κατσαρόλα (με αυτό τον τρόπο σκάνε όλοι οι σπόροι).
Όταν πάψετε να ακούτε τον ήχο από το σκάσιμο του καλαμποκιού, ανοίγετε το καπάκι, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε.
Μεταφέρετε σε μπολ και απολαμβάνετε.
Για την σοκολατένια εκδοχή:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζετε την κουβερτούρα και το βούτυρο και τα λιώνετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε το ποπκορν με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στην τυρένια εκδοχή.
Μόλις το ποπκορν είναι έτοιμο, ρίχνετε τη ζεστή σοκολάτα μέσα στην κατσαρόλα του ποπκορν και ανακατεύετε, ώστε να πάει η σοκολάτα παντού. (Εναλλακτικά απλώνετε το ποπκόρν σε λαδόκολλα και ρίχνετε εκεί τη σοκολάτα.)
Μόλις είναι έτοιμο, πασπαλίζετε με το τσίλι και απολαμβάνετε.
Tip1: Και οι δύο εκδοχές που παρουσιάζονται δεν περιέχουν έξτρα βούτυρο για να είναι όσο το δυνατόν πιο λάιτ. Αν, ωστόσο, θέλετε, μπορείτε να ρίξετε στο ποπκορν σας και λιωμένο βούτυρο, προτού προσθέσετε το τυρί ή τη σοκολάτα. Αυτό θα αυξήσει τη γεύση, αλλά και τις θερμίδες.
Tip2: Αν σκοπεύετε να σερβίρετε τη σοκολατένια εκδοχή σε παιδιά ή αν δεν είστε φίλος του τσίλι, μπορείτε να πασπαλίσετε με κανέλα.
Tip3: Οι αναλογίες των μυρωδικών/μπαχαρικών είναι ενδεικτικές και μπορείτε να τις προσαρμόσετε στα γούστα σας.
Tip4: Χρησιμοποιούμε μεγάλη κατσαρόλα για το ποπκορν ώστε να μην χρειαστεί οι σπόροι να δημιουργήσουν και δεύτερη στρώση (έτσι οι περισσότεροι σπόροι μας θα σκάσουν).
Tip5: Είναι σημαντικό όταν βάζετε το ηλιέλαιο στην κατσαρόλα να φροντίζετε να πάει σε όλο τον πάτο του σκεύους (κουνώντας την κατσαρόλα), ώστε να μην έχετε καμένο ποπκορν.
Tip6: Οι συγκεκριμένες εκδοχές (και ειδικά η σοκολατένια αν αφαιρέσετε το τσίλι) μπορούν να σερβιριστούν και σε μπουφέ παιδικού πάρτυ. Μπορούν να σερβιριστούν μέσα σε χωνάκια από χρωματιστό χαρτί ή χαρτόνι, που θα φτιάξετε μόνοι σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου