Για το κέικ
300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
550 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
8 κουταλάκια του γλυκού λάδι
125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
250 γραμμάρια βούτυρο
250 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
8 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
180ml νερό
Για το παγωτό
2 κούπες κρέμα γάλακτος
1 κούπα χλιαρό γάλα
100 γραμμάρια μέλι
1 βανίλια σε σκόνη
1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση
Για το κέικ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Στη συνέχεια βουτυρώστε τη φόρμα και καλύψτε την με μια λαδόκολλα (κόψτε πρώτα ένα στρογγυλό χαρτί για τη βάση και μετά ένα παραλληλόγραμμο για τα τοιχώματα, το οποίο θα πρέπει να προεξέχει 2 εκατοστά πάνω από τη φόρμα).
Σε μπεν μαρί και σε χαμηλή θερμοκρασία βάλτε το βούτυρο, την κουβερτούρα, τον καφέ και το νερό. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν και απομακρύνετε από τη φωτιά.
Κοσκινίστε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ τα αλεύρια, το κακάο και τη σόδα. Ανακατέψτε και τη ζάχαρη και σχηματίστε μια λακκούβα στο κέντρο.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τα αυγά, το λάδι και την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το μείγμα των αυγών και της σοκολάτας στο μείγμα με τα αλεύρια.
Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά πολύ καλά.
Αδειάστε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και ψήστε το για 1 ώρα και 50 λεπτά.
Προς το τέλος του χρόνου ελέγξτε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα. Θα πρέπει να βγει καθαρό.
Αφήστε το κέικ μέσα στη φόρμα, μέχρι κρυώσει τελείως, προτού το ξεφορμάρετε.
Για το παγωτό
Σε ένα λεκανάκι αδειάζουμε το χλιαρό γάλα.
Διαλύουμε σε αυτό τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι.
Ρίχνουμε στο μπολ την κρέμα γάλακτος μαζί με τα καρύδια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετούμε το μείγμα στην κατάψυξη για μια ώρα προτού το ρίξουμε στην παγωτομηχανή.
Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και φτιάχνουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της.
Αφού παρασκευαστεί το παγωτό, το αδειάζουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 6-8 ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου