Οι φακοί επαφής ήρθαν στη ζωή μας πριν περίπου 126 χρόνια, φέρνοντας επανάσταση στην οφθαλμολογία...
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, δεν επιτρέπεται η εφαρμογή τους για πάνω από οκτώ ώρες ημερησίως, ενώ θα πρέπει να τηρούνται καθημερινά οι κανόνες υγιεινής ως προς τον καθαρισμό τους.
Ποιος είναι όμως ο λόγος όλης αυτής της κουραστικής και συνεχής διαδικασίας; Ο λόγος είναι ότι οι φακοί επαφής εμποδίζουν το οξυγόνο να εισέλθει στον οφθαλμό, με τις επακόλουθες βλάβες να μην είναι ορατές με το γυμνό μάτι.
Η κατάχρηση των φακών επαφής μπορεί να επιφέρει σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα, τα οποία ίσως και να μην εμφανίζουν προειδοποιητικές ενδείξεις, οδηγώντας μέχρι και σε απώλεια της όρασης.
Μια από τις πιο σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζεται με την κατάχρηση των φακών επαφής, είναι η νεοαγγείωση του κερατοειδούς.
Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το μοναδικό σημείο του σώματος, που οξυγονώνεται από το περιβάλλον και όχι από το αίμα. Οι φακοί επαφής διακόπτουν την τροφοδότηση του οξυγόνου, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό αγγείων πάνω στον κερατοειδή για την παροχή οξυγόνου.
Εάν η συγκεκριμένη πάθηση δεν αντιμετωπισθεί, ο κερατοειδής μπορεί να γίνει αδιαφανής εξαιτίας της ύπαρξης μικρών αγγείων. Η νεοαγγείωση του κερατοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Η πάθηση αυτή δε γίνεται αντιληπτή στα πρώτα της στάδια, ενώ συμπτώματα των προχωρημένων σταδίων αποτελούν το κοκκίνισμα και η έντονη ερυθρότητα των οφθαλμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου