Στο επίκεντρο των παιχνιδιών εξουσίας μεταξύ των ισχυρών κρατών μπαίνουν ολοένα και περισσότερο τα υποθαλάσσια δίκτυα οπτικών ινών, μέσω των οποίων κυκλοφορεί η πληροφορία στο Διαδίκτυο.
Η γιγάντωση του Διαδικτύου το μετατρέπει πλέον σε ένα νέο σημαντικό στρατηγικό πεδίο αντιπαράθεσης και τα περιστατικά που το καταμαρτυρούν αυτό είναι πολλά. Ηδη επί παραδείγματι είναι γνωστό, μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας -και συγκεκριμένα η GCHQ- φέρονται να κατάφεραν να «κλέψουν» δεδομένα από το διεθνές δίκτυο οπτικών ινών που συνδέει στο Διαδίκτυο σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη.
Στα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν γίνεται επίσης αναφορά σε περιστατικό που το αμερικανικό υποβρύχιο USS Jimmy Carter «παγίδευσε» καλώδια οπτικών ινών που διατρέχουν τον βυθό των ωκεανών, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας, η Uktelecom, προ ενός περίπου έτους είχε υποστηρίξει πως κατά τη διάρκεια των γεγονότων της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία τα καλώδια του Διαδικτύου που συνέδεαν τη χερσόνησο με την ενδοχώρα είχαν καταστραφεί από... αγνώστους.
Σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου», τα υποθαλάσσια καλώδια των οπτικών ινών βρίσκονται επίσης υπό συνεχή παρακολούθηση από ρωσικά υποβρύχια και πλοία, ενώ με τη σειρά τους οι κινήσεις των ρωσικών σκαφών καταγράφονται από το αμερικανικό ναυτικό με τη βοήθεια κατασκοπευτικών δορυφόρων.
Ψάχνουν αδύνατα σημεία
Το δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου» επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος και αναφέρει ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για τα καλώδια οπτικών ινών εστιάζεται κυρίως στον εντοπισμό αδύνατων σημείων του δικτύου, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε περίπτωση που η κόντρα με τη Δύση πάρει διαστάσεις σύγκρουσης.
Σύμφωνα πάντα με τους «Τάιμς», αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξέφρασαν ανησυχίες για τις ρωσικές κινήσεις αλλά και για «οποιαδήποτε παρέμβαση οποιουδήποτε κράτους σε αυτά τα καλώδια». Επιπλέον, άλλες πηγές αναφέρουν ότι τα ρωσικά σκάφη είναι πιθανό να ψάχνουν και για «κρυμμένα» καλώδια που έχουν τοποθετήσει οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή για χρήση σε πιθανή γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οποιαδήποτε «παρέμβαση» στο δίκτυο να προκαλέσει ολοκληρωτικό μπλακ άουτ στο Διαδίκτυο και το πιθανότερο είναι ότι οποιαδήποτε μαζική ζημιά στα καλώδια αυτά το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να «συμπιέσει» τη ροή της πληροφορίας και να προκαλέσει μπλακ άουτ κατά τόπους.
Να σημειωθεί ότι μεθαύριο ξεκινάει στη Γενεύη το Παγκόσμιο Συνέδριο Ραδιοτηλεπικοινωνίας, το οποίο διοργανώνει η Διεθνής Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Εδώ και καιρό Ρωσία και Κίνα πιέζουν τις ΗΠΑ να εκχωρήσουν κάποιες από τις αρμοδιότητες του ICANN, του φορέα του Ιντερνετ για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών σε κάποιον διεθνή φορέα, όπως το ITU, κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου