Η αναμενόμενη όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Γερμανίας είναι το ένα από τα τρία βασικά κομμάτια του παζλ που λείπουν και που έχουν περιγραφεί από τον Αγιασμένο Γέροντα ως το προοίμιο του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Έτοιμο να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα είναι το Βερολίνο παρά το γεγονός ότι κατανοεί ότι αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει τριβή με την Ουάσινγκτον, η οποία με την σειρά της θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να περιορίσει την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών. Προς το παρόν, όμως, η Γερμανία ελέγχει τα αντανακλαστικά πριν την τελική απόφαση της, αναφέρει η Υπηρεσία Stratfor.
Το Βερολίνο «ελέγχει τα αντανακλαστικά πριν από τη λήψη μιας απόφασης σχετικά με το μέλλον των σχέσεων της Γερμανίας με τη Ρωσία», σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Stratfor (επίσης γνωστή ευρέως ως «σκιώδης» CIA) μετά τη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ζίγκμαρ Γκράμπριελ στη Μόσχα την Τετάρτη.
«Η Γερμανία έστειλε ένα μήνυμα την Τετάρτη ότι επανεξετάζει τη σχέση της με τη Ρωσία, όταν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα», αναφέρει το άρθρο.
«Το Βερολίνο αναζητεί τρόπους για να τροποποιήσει ή ακόμη και να άρει τα τρέχοντα κατασταλτικά μέτρα εναντίον της Μόσχας. Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση θα δημιουργήσει πιθανώς τριβή ανάμεσα στη Γερμανία και τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν είναι ακόμη έτοιμο για μια επίσημη αλλαγή της κατεύθυνσης», προσθέσει το άρθρο.
Ο συγγραφέας στη συνέχεια απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία και η Γερμανία θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται η μία για την άλλη.
Τα συμφέροντα της Γερμανίας στη Ρωσία
Η Ρωσία είναι μόλις στην 13η θέση με τους σημαντικότερους αγοραστές των εξαγωγών της Γερμανίας, εξηγεί ο συντάκτης. Αλλά σε μία περίοδο που η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται, το Βερολίνο ίσως νομίζει ότι πρέπει να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές του όσο το δυνατόν περισσότερο.
«Οι κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Μόσχας κάνουν περίπλοκη την εξαγωγή προϊόντων στη Ρωσία. Επιπλέον, η Γερμανία και η Ρωσία είχαν προγραμματίσει να αυξήσουν το εμπόριο πριν από την κρίση, με τις συνομιλίες για τα τρένα, τα εργοστάσια χημικών και άλλα έργα. Η Γερμανία επίσης ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των δεσμών της με τη Ρωσία για την ενέργεια», σημειώνει το άρθρο.
Η άποψη των ΗΠΑ
Συνάντηση του Γερμανού αντικαγκελάριου με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα τραβήξει την προσοχή της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά το Stratfor.
«Η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και να αναγκάσει τον Λευκό Οίκο να αυξήσει την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με τα πρώην κομμουνιστικά κράτη, από την Πολωνία μέχρι τη Ρουμανία. Αυτό, με τη σειρά του, θα βαθύνει τον ήδη σοβαρό πολιτικό κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει η αμερικανική υπηρεσία.
«Αν και οι χώρες της Δύσης, όπως η Ιταλία και η Γαλλία θα ήταν ευπρόσδεκτες για την μείωση των εντάσεων με το Κρεμλίνο, τα περισσότερα μέλη της Ε.Ε. στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη συνεχίζουν να πιέζουν για μία σκληρή γραμμή εναντίον της Μόσχας», προειδοποιεί το άρθρο.
«Οι χώρες αυτές έχουν ήδη τεταμένη σχέση με τη Γερμανία για τις στρατηγικές της στην αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης. Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα επικριτική για τα γερμανικά σχέδια για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το Βερολίνο δεν είναι έτοιμο για άλλη σύγκρουση», εξηγεί το Stratfor και καταλήγει: «Η Γερμανία πιθανότατα θα επιλέξει να ασχοληθεί με μια κρίση αυτό το διάστημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου