Συρία: «Σάρωσαν» 1.600 στόχους οι Ρώσοι – Οι ΗΠΑ στέλνουν 50 των ειδικών δυνάμεων

newego_LARGE_t_1101_54592577


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στον εντυπωσιακό αριθμό των 1.600 ανέρχονται, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι στόχοι που κατέστρεψαν τα μαχητικά που δρουν στη Συρία, αλλά και οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το στόλο της Κασπίας, μέσα σε ένα μήνα επιχειρήσεων κατά των «τρομοκρατών».

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax απέδωσε τα παραπάνω μεγέθη σε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας, τον Αντρέι Καρταπόλοφ.

Ο στρατηγός του ρωσικού στρατού δήλωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε 1.391 επιδρομές από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Συρία.

Σε αυτές καταστράφηκαν 1.623 στόχοι, μεταξύ τους 249 σημεία ελέγχου και κέντρα επικοινωνιών, καθώς και 51 στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Διαθέτουν τεράστιο δίκτυο σηράγγων
«Είναι πολύ-πολύ νωρίς» για να μιλήσει κανείς για μια νίκη επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προσέθεσε εντούτοις ο αξιωματικός.

«Παρά τις βαριές απώλειες και τις σημαντικές λιποτακτήσεις, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να διατηρεί τις θέσεις του σε πολλές περιοχές», καθώς έχει οργανώσει εδώ και πολλά χρόνια «ένα τεράστιο δίκτυο σηραγγών και υπογείων καταφυγίων».

«Εντούτοις όλες οι απόπειρες που κάνει για να αντεπιτεθεί έχουν αναχαιτιστεί» διαβεβαίωσε ο Ρώσος στρατηγός.

Επιπλέον ο Αντρέι Καρταπόλοφ επιβεβαίωσε ότι το Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, και το Ισλαμικό Κράτος έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους στην περιοχή Χάμα, για να αντιμετωπίσουν την έφοδο που πραγματοποιούν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Πρώτη απόφαση αποστολής στρατιωτών από τις ΗΠΑ
Με αποκλειστικό ρόλο την εκπαίδευση των «μετριοπαθών» ανταρτών που μάχονται το καθεστώς Ασαντ, ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να στείλει στη Συρία μικρό αριθμό στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων, ανέφεραν την ίδια περίπου ώρα πηγές από τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος είχε αποφύγει μία τέτοια κίνηση επί μακρόν και παρά τις πιέσεις, ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση εμπλοκής σε μία ακόμη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Οπως αναφέρει το Reuters o Ομπάμα εκτιμάται ότι θα στείλει στη Συρία λιγότερους από 60 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ενώ άλλος αξιωματούχος κατεβάζει τον αριθμό στους 20 ως 30.

Κατά την ίδια πηγή, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι δυνάμεις τους δεν σκοπεύουν να εμπλακούν σε μάχες πρώτης γραμμής, αλλά περισσότερο να συμβουλεύουν και βοηθούν τους μετριοπαθείς αντάρτες. Ενας από αυτούς διευκρίνισε ότι ο βασικός τους ρόλος θα είναι υποστηρικτικός, για τη διασφάλιση ότι τα όπλα και άλλες προμήθειες που αποστέλλονται εκεί καταλήγουν στα σωστά χέρια.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως αργότερα σήμερα.

Παράλληλα, ο Ομπάμα ενέκρινε, πέραν της υφιστάμενης δύναμης που διατηρούν εκεί οι ΗΠΑ, την αποστολή στην βάση του Ιντσιρλίκ τόσο A-10S (των γνωστών «φονιάδων αρμάτων») όσο και F-15, μαχητικών αεροπορικής υπεροχής.

Εκκληση για εκκεχειρία από τη Βιέννη  
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ιράν και οι άλλες 14 δυνάμεις που συμμετείχαν στη διεθνή σύνοδο για τη συριακή κρίση, απεύθύναν έκκληση σήμερα για γενική εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται εδώ και 4,5 χρόνια στη Συρία, για την επανάληψη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους μετά τις συνομιλίες που είχαν στη Βιέννη, οι υπουργοί Εξωτερικών σημείωσαν ότι «παραμένουν ουσιώδεις διαφορές» αν και συμφωνούν πως είναι επιτακτική ανάγκη «να επιταχυνθούν όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου».

Οι υπουργοί ζητούν επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ώστε να ξεκινήσει «μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια αξιόπιστη διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς μετά από ένα νέο σύνταγμα και τη διεξαγωγή εκλογών».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είπε ότι στη σύνοδο αυτή οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ιράν διαπίστωσαν ότι διαφωνούν όσον αφορά το μελλοντικό ρόλο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πολιτική διαδικασία, όμως συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Οι τρεις χώρες «συμφώνησαν ότι διαφωνούν» για το θέμα του Άσαντ, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για το μέλλον του Άσαντ, λέγοντας ότι «ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει» για το μέλλον του. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μετά τις σημερινές συνομιλίες, οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη η μία στην άλλη.

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Συρία θα συνεχιστούν αλλά τόνισε ότι η μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων θα συνεχιστεί.

Αναφερόμενος τέλος στην απόφαση των ΗΠΑ να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, σχολίασε ότι το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη σημαντικότερη τη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών που πραγματοποιούν επιχειρήσεις στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular