Ξεκίνησε η πορεία των μοτοσικλετιστών για Ισαάκ και Σολωμού (εικόνες)

Ξεκίνησε η πορεία των μοτοσικλετιστών για Ισαάκ και Σολωμού (εικόνες)

Λευκωσία: Πιστοί στο ραντεβού τους για ακόμη μια χρονιά, οι μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν και φέτος τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού» για να τιμήσει τους ήρωες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού που δολοφονήθηκαν από τους γκρίζους λύκους τον Αύγουστο του 1996. Οι εκδηλώσεις, που χωρίζονται σε δύο μέρη, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 9 Αυγούστου 2015.


Το πρώτο μέρος, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αφορά τη διήμερη πορεία κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης το διήμερο 7 & 8 Αυγούστου. Η πορεία ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή από την Πάφο στις 08:30 και θα τερματίσει στο οδόφραγμα της Δερύνειας αύριο Σάββατο 8 Αυγούστου.

Θα διέλθει κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης από ακριτικά χωριά, τα οδοφράγματα Λιμνίτη, Αστρομερίτη, Αγίου Δομετίου, Λήδρα Πάλας και οδού Λήδρας, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και τα Φυλακισμένα Μνήματα. Στα οδοφράγματα θα υπάρξει συμβολικό κλείσιμο και θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό.

Ο Ξένιος Κασιμίδης, εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού», σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της εκδήλωσης το πρωί στην Πάφο ανέφερε πως η σημερινή εκδήλωση έχει καταστεί θεσμός. Στόχος, όπως είπε, είναι να τιμήσει όχι μόνο τους ήρωες Τάσο Ισάακ και Σολωμό Σολωμού αλλά και όλους τους ήρωες του κυπριακού Ελληνισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμίδη, η εκδήλωση ξεκίνησε σήμερα από τις ακτές της Χλώρακας, στο χώρο του ιστορικού πλοιαρίου Άγιος Γεώργιος και θα διέλθει από τα οδοφράγματα του Λιμνίτη και του Αστρομερίτη, που θα κλείσουν συμβολικά.

Αύριο, ανέφερε, η πορεία θα ξεκινήσει από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, θα διέλθει από τη Λευκωσία, τα Φυλακισμένα Μνήματα, τα οδοφράγματα της οδού Λήδρας και του Αγίου Δομετίου και θα καταλήξει στο σημείο θυσίας των δύο ηρώων στη Δερύνεια.

Εξάλλου σε ομιλία του εκπρόσωπος των μοτοσικλετιστών, ο Γεώργιος Γεωργίου ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης πως για τους μοτοσικλετιστές που συμμετέχουν στην πορεία αυτή δεν είναι μια καθημερινή πορεία αλλά μια υποχρέωση η οποία πηγάζει, όχι μόνο από τη θυσία των Ισαάκ και Σολωμού αλλά και από τη θυσία τόσο άλλων ανθρώπων.






«Η πορεία ξεκίνησε από ένα σημείο όπως είναι ο χώρος του ιστορικού πλοιαρίου Άγιος Γεώργιος από όπου ξεκίνησε ο αγώνας του 1955- 59», είπε προσθέτοντας πως «πιστοί στην ιστορία μας και σε μια προσπάθεια πίστης στα αχνάρια των ηρώων τούτων, κάνουμε αυτή την προσπάθεια στα πλαίσια της νομιμότητας για να τιμήσουμε αυτούς τους ήρωες με τον τρόπο μας και να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς».

Στο μνημείο του αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα Διγενή έγινε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Το δεύτερο μέρος των εκδηλώσεων αφορά την μονοήμερη πορεία από όλες τις πόλεις προς το Κοιμητήριο Παραλιμνίου όπου θα τελεστεί το τρισάγιο των 2 ηρώων.







Οι χώροι και ώρες συγκέντρωσης των μοτοσικλετιστών είναι οι ακόλουθοι:
ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Περίπτερο Οκτάγωνο 7:30 π.μ.
ΛΕΜΕΣΟΣ – Χώρος Στάθμευσης K-Cineplex 7:30 π.μ.
ΠΑΦΟΣ – Χώρος Στάθμευσης Παφιακού Σταδίου 6:30 π.μ.
ΛΑΡΝΑΚΑ – Κυκλικός κόμβος Ριζοελιάς 8:00 π.μ.
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ – Κυκλικός κόμβος Αγ. Νάπας 8:30 π.μ.

Εκδήλωση στο Μάμμαρι

Απόψε στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στην κοινότητα Μάμμαρι, (πλησίον του νέου Ιερού Ναού Αγ.Γεωργίου) η αποκάλυψη της νέας οδού «Ισαάκ-Σολωμού», στη μνήμη των δολοφονηθέντων, από τους «γκρίζους λύκους», Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, τον Αύγουστο του 1996.







Μέτρα Αστυνομίας

Η Αστυνομία λαμβάνει μέτρα ασφαλείας κατά τη διακίνηση των μοτοσικλετιστών της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού από όλες τις επαρχίες προς το τη Δερύνεια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Ανδρέας Αγγελίδης.

"Η Αστυνομία παρέχει διευκολύνσεις και λαμβάνει μέτρα για τη διεξαγωγή της πορείας", είπε ο κ. Αγγελίδης, προσθέτοντας πως μέτρα θα ληφθούν και κατά το χρόνο των εκδηλώσεων των μοτοσικλετιστών στη Δερύνεια.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ακόμη πως η Αστυνομία θα λάβει μέτρα για  την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων που θα μεταβούν αύριο στα Κόκκινα για να παραστούν στις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας από την τουρκική αεροπορία.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως τα μέτρα θα ληφθούν “κατά τον χρόνο διέλευσής τους από τις ελεύθερες περιοχές προς τα Κόκκινα αλλά και κατά την επιστροφή τους στα κατεχόμενα”, προσθέτοντας πως “η όλη κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς” σε συνεργασία και με αξιωματικό-σύνδεσμο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular