O επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανησυχεί για τις επιπτώσεις στη ζώνη του ευρώ από την κρίση στην Κίνα και σκέφτερται να επιταχύνει τις «ενέσεις» στο ευρωσύστημα, αναφέρουν Wall Street Journal και Bloomberg, βάζοντας φωτιά στα πιεστήρια του ευρώ.
Η ΕΚΤ έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου προκειμένου να διοχετεύσει 1 τρισ. ευρώ στην οικονομία της ευρωζώνης με αγορές ομολόγων μέσω των τραπεζών.
Ωστόσο ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις να κάνει περισσότερα στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» κι αυτό λόγω των τεκτονικών αναταράξεων που έχει υποστεί τελευταία η παγκόσμια χρηματοοικονομική σκακιέρα, καθώς αυξάνεται η αστάθεια και η αβεβαιότητα στις αγορές μέσω της Κίνας: από τη μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων έως τους κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια.
Η ΕΚΤ μπορεί να υποχρεωθεί να λάβει μέτρα τελικά, ιδιαίτερα εάν τα μέτρα στήριξης στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες ή ενδεχόμενες καθυστερημένες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, δώσουν ώθηση στο ευρώ.
Η Κίνα δεν παρουσιάζει τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και άλλες αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες πιέσεις. Το ευρώ που υποχώρησε σημαντικά, στη συνέχεια ανέκαμψε καθώς φεύγει το «έξυπνο» χρήμα από τις αναδυόμενες αναζητώντας «ασφαλή» καταφύγια – σε αξίες δολαρίου και ευρώ.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα δυσκολέψουν την ΕΚΤ στο να επιτύχει τη δέσμευση της για επιστροφή του ετήσιου πληθωρισμού στα όρια του 2% από τα σημερινά σχεδόν μηδενικά επίπεδα.
Το φάντασμα της αποπληθωριστικής ύφεσης απειλεί την ευρωζώνη που ασθμαίνει. Όταν ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός, η οικονομική ανάπτυξη περιορίζεται από υψηλότερη επιβάρυνση χρέους και ασθενείς επενδύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου