Μια πρωτεϊνική σαλάτα που συνδέει τη μεσογειακή κουζίνα με την κινόα, ένα δημητριακό ελεύθερο γλουτένης, πλούσιο όμως σε θρεπτικη αξία. Εύκολο!
Μερίδες: 6
Θερμίδες: 145.5
Λιπαρά: 8γρ.
Υδατάνθρακες: 15.5γρ.
Φυτικές ίνες: 2,5γρ.
Πρωτεΐνες: 4,3γρ.
Ζάχαρη: 0γρ.
Νάτριο: 137 mg (χωρίς το αλάτι)
Χοληστερόλη: 7,4 mg
Υλικά
1 φλιτζ. ωμή κινόα
2 φλιτζ. νερό
¼ φλιτζ. κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
½ - 1 λεμόνι στιμμένο
¼ φλιτζ. (περίπου 10), ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι και κομμένες
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 φλιτζ. αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
1 φλιτζ. ντοματάκια, κομμένα στα τέσσερα
1/3 φλιτζ. τριμμένη φέτα
αλάτι και φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε την κινόα για περίπου 2 λεπτά, χρησιμοποιώντας τα χέρια μας για να βεβαιωθούμε ότι έχουν αφαιρεθεί όλες οι σαπωνίνες. Τοποθετούμε σε μία μέτρια κατσαρόλα τα 2 φλιτζ. νερό, την κινόα, αλάτι και αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Αφήνουμε την κινόα να σιγοβράσει για 15’. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα για 5 λεπτά ακόμη, με το καπάκι. Ανακατεύουμε με ένα πηρούνι και μεταφέρουμε σε ένα μπολ, αφήνοντάς τη να κρυώσει. Ενώ η κινόα κρυώνει, κόβουμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ελιές, το αγγούρι, τα ντοματάκια, την κινόα και στίβουμε ½ - 1 λεμόνι από πάνω (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας). Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλάτι,, τη φέτα και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Tip: Για όσους θέλουν να "παίξουν" με τις γεύσεις, μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά, προσαρμόζοντάς τα στις δικές σας γευστικές απαιτήσεις!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου