Στην ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα και του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας παρέπεμψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Mιχάλης Καλογήρου τις όποιες αλλαγές μπορούν να υπάρξουν σε σχέση με τα αδικήματα του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Οπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης «οι αλλαγές μπορεί να κινηθούν σε τρεις άξονες. Ο ένας έχει να κάνει με την αντικειμενική και υποκειμενική στοιχειοθέτηση των αδικημάτων.
Ο δεύτερος με τον εξορθολογισμό των ποινών και άλλων αδικημάτων αλλά φυσικά και των οικονομικών αδικημάτων και ο τρίτος και πολύ σημαντικός με τη δυνατότητα στο πλαίσιο της ποινικής συνδιαλλαγής που θα δίνετε σε κατηγορημένους για οικονομικά αδικήματα να αποκαταστήσουν τη ζημιά με συγκεκριμένους δικονομικούς κανόνες».
Ο κ. Καλογήρου ανέφερε ακόμη ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του πλαίσιου όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών αδικημάτων και αυτός ο εξορθολογισμός θα πρέπει να λάβει υπόψιν και τους ασθενέστερους συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται και μπορεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή εμπλεκόμενοι σε τέτοιου είδους περιπέτειες.
Ο Υπουργος δικαιοσύνης δήλωσε ότι οι νέοι κώδικες θα ψηφιστούν γύρω στο Μάρτιο και επειδή όπως τόνισε είναι ένα δύσκολο και επίπονο έργο χρειάζεται κλίμακα καλής συνεργασίας και επιστημονική συναίνεσης από όλα τα κόμματα.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται να υπάρχουν τέτοιοι νόμοι για φτωχούς συμπολίτες μας. Δεν γίνεται επειδή πήρε ένα πλαστό πιστοποιητικό δημοτικού και πήγε να πιάσει δουλειά ως καθαρίστρια να τιμωρείται με 10 χρόνια φυλακή. Να τιμωρηθεί αλλά όχι με 10 χρόνια, όταν την ίδια ώρα διάφορα οικονομικά συμφέροντα εισπράττουν 200 και 300 εκατομμύρια και δεν τα αποδίδουν στην Δ.Ε.Η. και κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσα μας με διάφορους τρόπους που είδαμε στο παρελθόν.
Ο νόμος αυτός καταδιώκει ανθρώπους που διέπραξαν επί της ουσίας αδικήματα επιβίωσης. Δεν μπορούμε να δείχνουμε όλο το μένος των καταχραστών σε ανθρώπους που διέπραξαν αδικήματα επιβίωσης»
Ακόμη ο κ. Φίλης ανέφερε πως πρέπει να ισχύσει επιτέλους η αρχή της αναλογικότητας που ισχύει για όλους τους νόμους και για όλους τους πολίτες. «Δεν πρέπει να ισχύει και να επιβεβαιώνεται η αρχαία ρήση οτι η δικαιοσύνη μοιάζει με έναν ιστό της αράχνης όπου περνάνε και τον σπάνε τα ισχυρά έντομα αλλά πιάνονται στον ιστό της αράχνης τα μικρά και ανίσχυρα έντομα».