Υπάρχουν άνθρωποι στον στενό ή ευρύτερο κύκλο του καθένα που δεν μας κάνουν καλό. Άτομα που «μολύνουν» την καθημερινότητά μας με τον εγωισμό τους, την κακεντρέχεια, την περιέργειά τους, την απαισιοδοξία ή την υστεροβουλία τους, που συχνά καταφέρνουν να μας παρασύρουν ή να μας κάνουν να αποκλίνουμε από τους στόχους μας ή τον πραγματικό εαυτό μας. Δεν είναι παράξενο που από συνήθεια τους αφήνουμε να το κάνουν αντί να τολμήσουμε απλώς να πούμε «όχι»;
Αν είστε αποφασισμένοι να βγάλετε αυτού του είδους τους «τοξικούς» ανθρώπους από τη ζωή
σας, μάθετε πώς θα τους αναγνωρίσετε, ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι «τοξικότητας» και πώς ακριβώς θα τους ξεφορτωθείτε.
3 τρόποι να τους αναγνωρίσετε
Δείτε τρία σίγουρα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τους ανθρώπους οι οποίοι σας «πάνε πίσω»:
- Όλα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους
- Μιλούν πάντα για τα δικά τους προβλήματα χωρίς να ρωτήσουν ποτέ για τα δικά σας, παίρνουν τηλέφωνο ακατάλληλες ώρες χωρίς να μπουν στον κόπο να σκεφτούν το δικό σας πρόγραμμα ή αν ενοχλούν, και θα βάλουν το προσωπικό τους όφελος μπροστά από κάθε απόφασή τους. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι συνήθως που ασκούν συνεχώς κριτική και νιώθουν συνεχώς θυμωμένοι με τα πάντα.
- Δεν ενδιαφέρονται για τα όριά σας
- Οι ίδιοι δεν έχουν όρια, γι’ αυτό και δεν νοιάζονται για τα δικά σας: Δεν δέχονται ποτέ το «όχι» σας ως απάντηση, προσπαθούν να σας πείσουν να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε ή που δεν σας χαρακτηρίζουν και δεν σέβονται τις προσωπικές σας επιλογές.
- Δεν επιδεικνύουν ποτέ καλοσύνη ή εκτίμηση
- Η καλοσύνη, η ευγένεια, η γενναιοδωρία είναι αρετές που δένουν τους ανθρώπους σε μια σχέση, φιλική, συντροφική ή επαγγελματική. Όταν όμως εσείς δίνετε, αλλά δεν λαμβάνετε όχι απλώς εκτίμηση, αλλά ούτε στοιχειώδη ανταπόδοση, τότε αυτή η σχέση είναι μάλλον ανθυγιεινή.
Οι συνηθέστεροι τύποι «τοξικών ανθρώπων»
Το iVillage συγκέντρωσε μια ενδιαφέρουσα λίστα των συνηθέστερων τύπων ανθρώπων που σας κάνουν περισσότερο κακό παρά σας ωφελούν στο να γίνετε καλύτεροι, και σας τους παραθέτουμε για να αναγνωρίσετε σε αυτές πιθανούς «υπόπτους» στην καθημερινότητά σας.
-Οι «κουτσομπόληδες» του γραφείου: Σε αυτή την περίπτωση, η «κοινωνική κριτική» ξεπερνά τα όρια του συνηθισμένου καλαμπουριού στη δουλειά και γίνεται αιτία να δημιουργήσετε κακή εικόνα στους συναδέλφους και στους προϊστάμενούς σας
-Οι πρώην που συνεχίζουν να παίρνουν τηλέφωνο για σεξ: Μπορεί μια «καβάτζα για περιστασιακό σεξ» να μην ακούγεται άσχημη, αλλά αφήνει το παρελθόν να κυριεύσει τη ζωή σας και δεν σας αφήνει να προχωρήσετε σε νέες εμπειρίες.
-Οι απαισιόδοξοι: Είναι αυτοί που είναι συνεχώς θλιμμένοι και γκρινιάζουν για την μαύρη τους μοίρα, που σας «μαυρίζουν» την ημέρα αντί να δημιουργούν χαμόγελα και που στην πραγματικότητα δεν διασκεδάζετε την παρέα μαζί τους αλλά το κάνετε για να μην τους στεναχωρήσετε.
-Αυτοί που φοβούνται τις δεσμεύσεις: Μια συντροφική σχέση με κάποιον που φοβάται αν θα φέρετε μια οδοντόβουρτσα στο σπίτι του ή τρέμει στην ιδέα να δει σοβαρά το μέλλον μαζί σας, την ίδια στιγμή που εσείς βλέπετε τις σχέσεις αλλιώς, ίσως δεν είναι αυτό που σας ταιριάζει.
-Αυτοί που φυτρώνουν εκεί που δεν… τους σπέρνετε: Είναι άνθρωποι που, ακόμη κι αν το κάνουν από καλή πρόθεση, θέλουν να παίρνουν αποφάσεις για λογαριασμό σας, να ορίζουν τη ζωή σας και να μπλέκονται συνεχώς στα πόδια σας, είτε χρειάζεστε βοήθεια είτε όχι – συχνά μάλιστα αυτά τα πρόσωπα είναι συγγενείς.
-Οι ‘frenemies’: Είναι αυτή η κατηγορία φίλων που δημιουργούν ανταγωνιστικό κλίμα μεταξύ σας και βγάζουν στη φόρα τις εκατέρωθεν ανασφάλειες.
-Οι φίλοι που εξαφανίζονται: Είναι εκείνοι που για μία εβδομάδα θα βγαίνετε καθημερινά και θα περνάτε τέλεια, και στη συνέχεια θα εξαφανιστούν για ένα μήνα, δεν θα απαντούν στα τηλέφωνα και δεν θα σας υπολογίζουν στο πρόγραμμά τους – κάτι που μπορεί να αποβεί άσχημο για την ψυχολογία σας όταν τους χρειαστείτε πραγματικά.
-Οι «παλιόφιλοι»: Είναι οι φίλοι από το παρελθόν, που τους ξανασυναντάτε αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο μπορείτε να μιλήσετε είναι το ίδιο το παρελθόν. Αν δεν αποκτήσετε σύντομα κάτι που να σας συνδέει στο παρόν, δύσκολα θα αποφύγετε μια φιλία του «άβολου καφέ».
-Αυτοί που σας χρησιμοποιούν: Είναι εκείνοι που σας ζητούν συνέχεια χάρες και σας βλέπουν ως συμμάχους μόνο όταν θέλουν να κατασκοπεύσετε τον πρώην τους, να τους βρείτε δουλειά, να τους δανείσετε χρήματα ή να τους ωφελήσετε με κάποιο τρόπο.
-Οι «κακές επιρροές»: Μπορεί στην αρχή να είναι διασκεδαστικό να έχετε κάποιον για παρεΐστικες κραιπάλες, αλλά αν συστηματικά σαμποτάρουν τους στόχους σας, όπως για παράδειγμα σας πιέζουν να πάτε για φαγητό ενώ είστε σε δίαιτα, σας προσφέρουν τσιγάρο ενώ προσπαθείτε να το κόψετε, σας λένε να βγείτε ενώ ξέρουν πως δεν έχετε χρήματα κ.ο.κ, μάλλον δεν σέβονται τα «θέλω» σας και σας βάζουν παγίδες έστω και άθελά τους.
-Οι ψηφιακοί «φίλοι»: Αν ξοδεύετε όλη σας τη μέρα σχολιάζοντας φωτογραφίες των φίλων σας στο Facebook, μπλέκοντας σε συζητήσεις με άτομα που έχετε επαφές μόνο διαδικτυακά, αλλά κάποιες στιγμές αισθάνεστε πως χρειάζεστε πραγματική επαφή, και εκείνοι δεν είναι πρόθυμοι να σας τη δώσουν, ξέρετε ότι πρέπει να κλείσετε τον υπολογιστή.
-Οι ερωτικοί πειρασμοί: Δεν θα είστε οι πρώτοι που έμπλεξαν με παντρεμένο/η, θα σκεφθείτε. Όταν όμως τα πράγματα περιπλεχθούν, τα μυστικά θα σας κατατρώνε και πιθανές αποκαλύψεις κάνουν άνω-κάτω την ζωή και την αξιοπρέπειά σας, είναι πιθανό να αλλάξετε γνώμη για το «ερωτικό δράμα» που σας φαινόταν ελκυστικό στην αρχή.
-Οι σνομπ τύποι: Είναι αυτοί που θα σχολιάσουν τον τρόπο που ντύνεστε, θα σας κρίνουν από το αυτοκίνητο που οδηγείτε και θα σας κάνουν να αισθανθείτε κατώτεροι.
-Οι ζηλόφθονες: Είναι οι τύποι που εύχονται να είχαν την εμφάνισή σας, την οικογένειά σας, τη ζωή σας – και μπορεί αυτό να είναι κολακευτικό, αλλά κάποια στιγμή αυτός ο «θαυμασμός» θα γίνει κακώς νοούμενη ζήλια με ανταγωνιστικό χαρακτήρα.
Πώς θα ξεφύγετε από αυτούς
-Κάντε το με ευγενικό τρόπο: Δεν χρειάζεται να γίνει με καυγά ή με κακία, αλλά με μια ευγενική εξήγηση που να δηλώνει τους λόγους που δεν μπορείτε πια να τους αφιερώσετε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια από τη ζωή σας.
-Να είστε ειλικρινείς: Μιλήστε μαζί τους για να κατανοήσουν τι θεωρείτε ως «εποικοδομητική» σχέση και γιατί αυτή που έχετε δεν εμπίπτει στην συγκεκριμένη κατηγορία.
-Μην απολογείστε για τα όριά σας: Έχετε θέσει τις προδιαγραφές μιας υγειούς σχέσης και τα προσωπικά σας όρια, και δεν χρειάζεται να ζητήσετε συγγνώμη ή να έχετε τύψεις για την προσωπική σας κρίση.
-Να είστε αποφασισμένοι: Ορισμένοι τύποι ανθρώπων δεν δέχονται εύκολα μια αρνητική γνώμη για αυτούς, επομένως θα επιχειρήσουν να σας αλλάξουν γνώμη, να αρνηθούν ότι ισχύουν όσα λέτε αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους. Χρειάζεται θάρρος για να μην αλλάξετε την στάση σας και να μην τους επιτρέψετε να προσκολληθούν εκ νέου πάνω σας από τύψεις, αλλά αξίζει τον κόπο.