Ναυάγιο στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (CETA) μεταξύ ΕΕ και Καναδά - Την πυρπόλησαν οι Βαλόνοι του Βελγίου

Ναυάγιο στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (CETA) μεταξύ ΕΕ και Καναδά - Την πυρπόλησαν οι Βαλόνοι του ΒελγίουΤο 1% του πληθυσμού των Βαλόνων του Βελγίου, που αντιδρούσαν στην συμφωνία κατάφεραν να την σταματήσουν
Σε ναυάγιο κατέληξε η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά. Η ύστατη προσπάθεια του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Martin Schulz και η συνάντηση του με την καναδή υπουργό Εμπορίου δεν κατάφερε να διασώσει τη Συμφωνία.
Το 1% του πληθυσμού των Βαλόνων του Βελγίου, που αντιδρούσαν στην Συμφωνία κατάφεραν να την πυρπολήσουν προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Λιθουανής προέδρου Dalia Grybauskaitė ότι η ΕΕ έγινε «όμηρος της εθνικής πολιτικής μιας μεμονωμένης χώρας».
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται καν για μια ολόκληρη χώρα. 
Αντιθέτως αφορά τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου της γαλλόφωνης περιοχής της Βαλονίας στο Βέλγιο, με μόλις 3,5 εκατομμύρια κατοίκους. Μηδενός εξαιρουμένου οι κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών είναι υπέρ της CETA.
Οι ενστάσεις των Βαλόνων αφορούν τόσο τις πιθανές κοινωνικές, όσο και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της προωθούμενης οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά. 
Το Βέλγιο όμως δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του, εάν δεν διαθέτει τη συναίνεση όλων των τοπικών κυβερνήσεων.
Η διαμάχη της κεντρικής με τις περιφερειακές κυβερνήσεις δεν είναι απλώς έκφραση της σύνθετης πολιτειακής δομής του Βελγίου, αλλά υπαγορεύεται και από τους δύσκολους πολιτικούς συσχετισμούς.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, γεγονός είναι ότι η εμπορική συμφωνία κατέληξε σε ναυάγιο.
Κανονικά τα εμπορικά ζητήματα επιλύονται σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο. 
Τον Ιούλιο ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Juncker είχε προαναγγείλει σχεδόν πανηγυρικά το τέλος αυτή της παράδοσης, ανακοινώνοντας ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όχι μόνον το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα εθνικά κοινοβούλια.
Ήταν «λάθος για το οποίο με πίεσαν άλλοι», παραδέχθηκε την Παρασκευή ο Λουξεμβούργιος.
Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ όμως πιστεύει ότι εάν ήταν υπεύθυνη για τη CETA μόνον η Κομισιόν, τότε «θα είχαμε άλλες δυσκολίες».
Ο Jean Claude Juncker έχει προειδοποιήσει ότι «εάν δεν είμαστε σε θέση να κλείσουμε μια εμπορική συμφωνία με τον Καναδά, τότε δεν ξέρω πώς θα κλείσουμε εμπορικές συμφωνίες με άλλα μέρη αυτού του κόσμου».
Ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στην αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ, την επίσης διαμφισβητούμενη TTIP. 
Το πρόβλημα όμως είναι αρκετά πιο ουσιαστικό καθώς πολλοί θεωρούν ότι διακυβεύεται η ικανότητα της ΕΕ να εκφράζεται ως ένα ενιαίο σύνολο.
Αυτό κατέδειξε και ο τρόπος αντιμετώπισης της Ρωσίας. 
Μολονότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν απερίφραστα τις αιματηρές ρωσικές επιδρομές στο Χαλέπι, απέφυγαν εν τέλει να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο των περαιτέρω κυρώσεων και περιορίστηκαν στην αποδυναμωμένη διατύπωση ότι επιφυλάσσονται να απαντήσουν με «όλα τα διαθέσιμα μέσα». 
Πολλές χώρες προκρίνουν την επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία του Putin, άλλες για αμιγώς οικονομικούς, άλλες -όπως η Ουγγαρία του Orban- για ιδεολογικούς λόγους. 
Η Merkel άφησε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε μια πιο αυστηρή διατύπωση.
Ταύτιση απόψεων επικράτησε αντίθετα στο προσφυγικό ζήτημα και πιο συγκεκριμένα στο πώς μπορεί να αποτραπεί η παράτυπη μετανάστευση από τις αφρικανικές χώρες. 
Η ΕΕ προτίθεται να κλείσει συμφωνίες με διάφορες χώρες της αφρικανικής ηπείρου.
Όσον αφορά το Brexit, στην πρώτη της σύνοδο κορυφής ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας η Theresa May δεν άνοιξε τα χαρτιά της αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της σχετικής διαδικασίας και την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι όσο εκκρεμεί η ενεργοποίησή του, δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις των δυο πλευρών. 
Η May εκτίμησε ότι θα υπάρξουν «ορισμένες δύσκολες στιγμές» στις διαπραγματεύσεις, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι, όσο παραμένει μέλος, η Βρετανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο.
Γενικότερα πάντως η βρετανή πρωθυπουργός συνάντησε ένα σχετικό ήρεμο κλίμα στις Βρυξέλλες, εάν εξαιρέσει κανείς τους Γάλλους.
Ο πρόεδρος Hollande προειδοποίησε ότι «εάν η Τερέζα May θέλει σκληρό Brexit, τότε θα αντιμετωπίσει σκληρές διαπραγματεύσεις». 
Μεγαλύτερη αίσθηση όμως προκάλεσε μία διαρροή από την γαλλική αντιπροσωπεία που θέλει τον Γάλλο διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις στα γαλλικά. 
Ο εκπρόσωπος της May δεν θέλησε να απαντήσει, όσο δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular