Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ «ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ», ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ GREXIT!
Η διαπραγμάτευση του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη, έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από το Grexit, επιστρέφοντας την οικονομία στην ύφεση, ενώ την ίδια περίοδο, οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επέστρεφαν σε ρυθμούς ανάπτυξης, αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα ακόμα και σήμερα, πληρώνει τις κακές του πρώτου εξαμήνου του 2015!
Η έκθεση παρουσιάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις του 3ου τριμήνου 2016 και τους στόχους για το 2017 – 2018, τονίζει ότι το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται ανεξέλεγκτα και πλησιάζει το δημόσιο, που τώρα έχει ανέβει στα 328 δις ευρώ.
Συνοπτικά στην έκθεση φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση των χρεών, των ιδιωτών, προς όλους. Προς τις Τράπεζες, την εφορία με αύξηση 1,1 δις το μήνα, τα ασφαλιστικά ταμεία που τα χρέη έχουν φτάσει τα 25 δις ευρώ, αύξηση παρουσιάζουν ακόμα και τα «φέσια» προς τη ΔΕΗ!
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής «αφού η Ελλάδα εφάρμοσε όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπολοίπων της πρώτης δόσης μολονότι η εκπλήρωσή τους δεν ήταν πολιτικά εύκολη και άρχισε η διαδικασία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εφαρμόσει τα σχετικά με αυτή προαπαιτούμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα. (…) Όμως, δεν πρέπει να υποτιμούνται οι κίνδυνοι διάψευσης των προσδοκιών (ή προβλέψεων).
Στο μεταξύ συσσωρεύονται σύννεφα στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον μας (Brexit, πραξικόπημα στην Τουρκία, νέα μεταναστευτικά κύματα, εντάσεις στον ισλαμικό κόσμο, αναταράξεις στη διεθνή οικονομία και η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε μεγάλες οικονομίες), που βρίσκουν τη χώρα χωρίς “μαξιλάρια”».
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον αβεβαιότητας, «η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Όμως, ουδείς εχέφρων θα επιθυμούσε αυτή τη στιγμή να αποτύχει η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, όπως έχει συμφωνηθεί στο τρίτο Μνημόνιο (όπως αναθεωρήθηκε τον Ιούνιο)», τονίζεται στην έκθεση.
Σχετικά με τα μέτρα του νέου Προϋπολογισμού, χαρακτηρίζονται υφεσιακά και σημειώνεται πως αν και «τυχόν μειώσεις δαπανών αντί αυξήσεων φόρων θα είχαν πιθανόν μικρότερη άμεση υφεσιακή επίπτωση (…) οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης».
Σχετικά με το κρίσιμο θέμα του χρέους, αναφέρεται ότι «η μόνιμη λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του χρέους θα εξάλειφε ένα σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας για το μέλλον της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζει τις επενδύσεις. Άμεσα, θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα μείωνε τα επιτόκια δανεισμού και θα διευκόλυνε την επιστροφή στις αγορές, δηλαδή την απεξάρτηση της χώρας από Μνημόνια».
Το χρέος, χαρακτηρίζεται υπερβολικό και δυσβάστακτο, στο βαθμό που κάθε «κέρδος» που προκύπτει από τις μεταρρυθμίσεις ή τις επενδύσεις κατευθύνεται για την εξυπηρέτηση του, μέσω υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και στην έκθεση αναφέρεται ότι «αυτό από μόνο του αποτελεί αντικίνητρο για τη χώρα για να υλοποιηθούν τα βήματα αυτά. Επηρεάζει επομένως αρνητικά τη διάθεση για ενστερνισμό του προγράμματος προσαρμογής από ηγεσίες και πολίτες».
Εργασιακά
Τέλος, αυτό που τονίζεται ιδιαιτέρως στα Συμπεράσματα, της Έκθεσης, είναι ότι «η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων, πάγωσε την όποια προοπτική για επενδύσεις». Βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση των δυνατοτήτων απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων και στη δια βίου εκπαίδευση, αναφέρουν οι συντάκτες της Έκθεσης.
Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας συνδέεται με το ασφαλιστικό, το μεταναστευτικό και το δημογραφικό ζήτημα. Δημιουργούνται νέοι όροι στην αγορά εργασίας που απαιτούν ολοκληρωμένη στρατηγική και ταυτόχρονη ύπαρξη ισχυρών θεσμών και εμπιστοσύνης. Απαιτούνται ρεαλιστικές και μακρόπνοες προτάσεις, καθώς και κατοχύρωση όρων ασφαλούς μετάβασης στο νέο καθεστώς απασχόλησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου