Δεν διδαχθήκαμε τίποτα από τον περυσινό Γολγοθά εκατοντάδων ασθενών - Κλειστές και φέτος δεκάδες κλίνες στις ΜΕΘ - Ελλειπής ο εμβολιασμός ευπαθών ομάδων
Αστήρικτο και ασταθές υψώνεται το «τείχος» προστασίας έναντι της γρίπης από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας.
Το κύμα γρίπης πλησιάζει όπως κάθε χρόνο την ελληνική επικράτεια, ωστόσο στις Εντατικές δεκάδες κρεβάτια παραμένουν ακόμη κλειστά και μη διαθέσιμα ενώ ο αντιγριπικός εμβολιασμός, που αποτελεί το μόνο ισχυρό μέσο προστασίας του πληθυσμού έναντι της γρίπης και κυρίως των βαριών επιπλοκών της, προσκρούει συνεχώς σε «αρνητές» είτε του συγκεκριμένου εμβολίου είτε γενικά των εμβολίων.
Η περυσινή περίοδος της γρίπης θεωρείται μία από τις πιο μελανές της τελευταίας εξαετίας καθώς καταγράφηκαν 435 ασθενείς με βαριά γρίπη οι οποίοι χρειάζονταν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), πλην όμως δεν στάθηκε αυτό εφικτό για όλους, διότι δεν υπήρχαν οι αναγκαίες κλίνες Εντατικής.
Εκ των βαρέως ασθενών με γρίπη οι 408 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Για όλους, ωστόσο, γινόταν αγώνας δρόμου ώστε να εξασφαλιστεί κρεβάτι σε ΜΕΘ. Καθημερινά τουλάχιστον 35 με 40 άτομα με διάφορες βαριές παθήσεις, μεταξύ των οποίων και οι ασθενείς με γρίπη, βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Μάλιστα, υπήρξαν ημέρες που η λίστα αναμονής έφθασε και τα 80 άτομα! Με δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η λίστα αναμονής δεν ξεπερνούσε τα 10 άτομα, αντιλαμβάνεται κάποιος την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες εξαιτίας και της γρίπης.
Κλειστές κι εφέτος δεκάδες ΜΕΘ
Ωστόσο, το σκηνικό στις Εντατικές του ΕΣΥ εφέτος λίγο έχει αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 221 από τις 254 κλίνες ΜΕΘ και είναι κλειστές οι 33 -έναντι 65 που ήταν κλειστές τον περασμένο χειμώνα.
Δεκάδες κλίνες είναι κλειστές στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών για τη στελέχωση των ΜΕΘ που υλοποίησε πέρυσι τον Μάρτιο – κατόπιν… γρίπης- το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αμαυρώθηκε από τις λαθραίες και παράνομες παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη και οδήγησε στην απομάκρυνση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου, που τις κατήγγειλε, και κυρίως στην αποδυνάμωση του συστήματος υγείας και την «εγκατάλειψη» των ασθενών του που χρειάζονταν ΜΕΘ.
Από τις 500 θέσεις (100 γιατρών και 400 νοσηλευτών) δεν καλύφθηκε περίπου το 60% και έγινε επαναπροκήρυξη από το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όμως, η εικόνα επί της ουσίας για όσους θα βρεθούν μέσα στο ελλειμματικό δημόσιο σύστημα υγείας θα είναι κι εφέτος τον χειμώνα σκοτεινή: θα περιστρέφεται γύρω από την αναζήτηση ενός σωτήριου κρεβατιού σε ΜΕΘ…
Εντατικολόγοι των 800 ευρώ
Την ίδια ώρα, το ιατρικό προσωπικό που έχει προσληφθεί για να στελεχώσει τις ΜΕΘ καταγγέλλει στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) τον εμπαιγμό που υφίσταται καθώς το ΚΕΕΛΠΝΟ αρνείται να αναγνωρίσει μισθολογικά την προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσμα; Εντατικολόγοι αμείβονται με 800 ευρώ τον μήνα!
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η αρχική προκήρυξη προέβλεπε την αναγνώριση προϋπηρεσίας. Πολλοί γιατροί άφησαν άλλες θέσεις εργασίας τις οποίες κατείχαν υπολογίζοντας σε συγκεκριμένες αποδοχές που προβλεπόταν από την προκήρυξη.
«Είναι απαράδεκτο υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό με μεγάλη εμπειρία να αμείβεται με τις αποδοχές πρωτοδιόριστου και μάλιστα για θέσεις υψηλής ευθύνης» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, και εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα «να υπάρξει κύμα παραιτήσεων και να κλείσουν για άλλη μια χρονιά οι κλίνες των ΜΕΘ όπως είχε γίνει πέρσι κατά την διάρκεια της επιδημίας της γρίπης και να θρηνήσουμε θύματα».
Αυξάνονται οι αρνητές του εμβολίου
Ο εμβολιασμός θεωρείται η πρώτη και ισχυρότερη γραμμή άμυνας έναντι της γρίπης. Ιδανική περίοδος εμβολιασμού είναι μέχρι και τον Νοέμβριο, καθώς απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων. Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε ηλικίες άνω των 6 ετών, ενώ ειδικά, για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τα άτομα άνω των 60 ετών και τους επαγγελματίες υγείας, ο ετήσιος εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος. Ασφαλής είναι ο εμβολιασμός και των εγκύων, καθώς προφυλάσσει από τον πρόωρο τοκετό και προστατεύει το έμβρυο προγεννητικά και τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους.
«Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, οι Έλληνες κινδυνεύουν περισσότερο από τους ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας και τους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος και λιγότερο από τους πρόσφυγες για τους οποίους ακολουθείται το πρόγραμμα εμβολιασμού» λέει χαρακτηριστικά επιστήμονας του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκεται στις επάλξεις της αντιγριπικής θωράκισης.
Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον εμβολιασμό της περυσινής περιόδου είναι αποκαλυπτικά και δυστυχώς θεωρούνται ενδεικτικά και για την εφετινή: το ποσοστό εμβολιασμού για την γρίπη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία δεν ξεπερνά το 10,9%, ενώ στα Κέντρα Υγείας είναι στο 24,3%! Μάλιστα, από τα 131 δημόσια νοσοκομεία μόνο 7 είχαν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 50% ενώ σε 99 νοσοκομεία το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπέρασε το 24%.
Χαμηλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού των ατόμων που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 20% με 40%. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο γρίπης 2015-2016 καταγράφηκαν 197 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Η συντριπτική πλειονότητα (ποσοστό 84,3%) αφορούσε ασθενείς που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου