Στενεύει ο διεθνής κλοιός γύρω από την Άγκυρα και τις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με το Ισλαμικό Κράτος, καθώς μετά τις ανοιχτές ρωσικές καταγγελίες για λαθρεμπόριο πετρελαίου από τους τζιχαντιστές από τον στενό κύκλο και συγγενείς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Πεντάγωνο αφήνει αιχμές που επιβεβαιώνουν τα όσα καταλογίζει στον «σουλτάνο» η Μόσχα.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι η ποσότητα του πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα από τη Συρία και τις πετρελαιοπηγές που ελέγχονται από τζιχαντιστές είναι χαμηλή και δεν αποφέρει κέρδη σε καμία από τις δύο πλευρές, ωστόσο με τον τρόπο αυτό παραδέχεται το λαθρεμπόριο, επιβεβαιώνοντας τις ρωσικές καταγγελίες.
«Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στον έλεγχο του ΙΚ και της Τουρκίας», σημείωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η ποσότητα αυτή παρουσιάζει πτώση».
«Η ποσότητα του πετρελαίου που διακινείται παράνομα είναι εξαιρετικά χαμηλή και έχει μειωθεί μέσα στο χρόνο και είναι ήσσονος σημασίας από την άποψη της ποσότητας και των κερδών», προσθέτει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως για τη διακίνηση 20.000 βαρελιών ημερησίως απαιτούνται περίπου 1.000 φορτηγά. «Ένας τέτοιος αριθμός δεν έχει παρατηρηθεί να περνά τα τουρκοσυριακά σύνορα» πρόσθεσε.
«Σε οικονομικούς όρους δεν βγάζει νόημα αυτό να συμβαίνει. Τα στοιχεία δεν μας φανερώνουν χιλιάδες φορτηγά να περνούν από αυτή την περιοχή και θα χρειαζόντουσαν να περάσουν από αρκετές διαφορετικές περιοχές ελέγχου και σε κάθε σημείο θα έπρεπε να πληρώσουν προμήθεια», τόνισε.
«Δεν βρίσκω λογική στο επιχείρημα ότι πραγματοποιείται διακίνηση σημαντικής ποσότητας πετρελαίου», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι ενώ παρατηρείται κάποια διακίνηση μεταξύ των γειτονικών χωρών, απέρριψε εντελώς πως αυτή είναι ποσότητα τέτοια ώστε να είναι επικερδής.
«Το πετρέλαιο καταναλώνεται σχεδόν εξολοκλήρου μέσα στις περιοχές ελέγχου της Συρίας και το εμπόριο γίνεται με το καθεστώς» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υπογράμμισε, υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο στο τέλος και την τουρκική θέση για εμπορικές σχέσεις με τους τζιχαντιστές του καθεστώτος Άσαντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου