Υλικά
Για 8-10 άτομα
1 κιλό αλεύρι μαλακό
5 φακελάκια μαγιά σε σκόνη ή 4 κυβάκια φρέσκια μαγιά
250 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας κοφτή γαρύφαλλο
1/2 κουταλιά της σούπας κοφτή μοσχοκάρυδο
3 κουταλιές της σούπας κοφτές κανέλα
2 βανίλιες σκόνη
3 κουταλιές του γλυκού κοφτές μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα και φλούδες από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλιά του γλυκού γλυκάνισο σε σκόνη
100 γραμμάρια καρυδόψιχα τριμμένη
100 γραμμάρια αμύγδαλα τριμμένα
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι διαλυμένο σε νερό
150 γραμμάρια σταφίδα Κορινθιακή
150 γραμμάρια σταφίδα Σουλτανίνα
75 γραμμάρια κονιάκ
75 γραμμάρια κόντιτα πορτοκάλι ή ανάμεικτα εσπεριδοειδή (φρουί γλασέ)
Εκτέλεση
Σε μια μπασίνα ή μια λεκάνη ρίχνετε όλα τα υγρά και στερεά υλικά της συνταγής εκτός από τις σταφίδες,κόντιτα, τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
Χτυπάτε το γλυκάνισο μαζί με τη μαστίχα καλά στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.
Στη συνέχεια ζυμώστε καλά τα υλικά μεταξύ τους και μετά συμπληρώνετε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να σφίξει η ζύμη και ξεκολλάει απ΄τα χέρια. Αν χρειαστεί συμπληρώνετε με αλεύρι ή νερό σε κάθε περίπτωση.
πλάθετε τη ζύμη σε μια στρογγυλη κουλούρα και τη βάζετε σε ταψί με λαδόκολλα.
Αφήστε να φουσκώσει για 30 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον και μετά ψήνετε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 40 λεπτά. Στα πρώτα 50 λεπτά ψησίματος βγάζετε ελάχιστα απ΄το φούρνο, ραντίστε με λίγο νερό και πασπαλίστε με σουσάμι.
Ξαναβάζετε για ψήσιμο και συνεχίζετε κανονικά να ψήνετε μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος στο φούρνο.
Τέλος βγάζετε α' το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου