Αναλυτική συνέντευξη στην ιταλική αριστερή εφημερίδα «il manifesto» παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος συναντήθηκε, χθες στη Ρώμη, με τον Ιταλό υφυπουργό παρά την προεδρία της κυβέρνησης αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Σάντρο Γκότζι.
«Εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε, είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις. Και για να τα καταφέρουμε, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα, είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος προσθέτει ότι «στη φάση αυτή πρέπει να σταλεί οπωσδήποτε, στην κοινωνία, το μήνυμα ότι δεν θα γίνουν περικοπές. Διότι οι συντάξεις, στο παρελθόν, μειώθηκαν έντεκα φορές, περίπου κατά 40%, χωρίς αυτό να λύσει το πρόβλημα».
«Χάρη στη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο σε εκατό δόσεις, ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες περιπτώσεις- φυσικά και νομικά πρόσωπα- μπήκαν σε αυτήν τη διαδικασία. Ένα ολόκληρο κομμάτι του λαού μας επέστρεψε στην κανονικότητα, ανακτώντας εμπιστοσύνη και δημιουργώντας περισσότερα έσοδα» υπογραμμίζει, ο κ. Παππάς.
Σε σχέση με το θέμα του χρέους, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει στη συνέντευξη προς την «il manifesto»:
«Μέριμνα όλων των μερών- για να μην πάνε χαμένα τα χρήματα που μας δανείζουν οι εταίροι, αλλά ούτε και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού- είναι να φύγει από το τραπέζι οποιαδήποτε σκέψη και δυνατότητα, στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να μπορεί να ξανανοίξει ένα θέμα βιωσιμότητας του χρέους. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις για τα έτη 2021 και 2022. Θα πρέπει να μπει στο τραπέζι και να υπογραφεί μια λύση η οποία πραγματικά θα το λύνει αυτό το πρόβλημα, αφαιρώντας οποιαδήποτε αιτία ανησυχίας για τους καταναλωτές και τους επενδυτές. Εμείς στοχεύουμε στην επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες τεχνικές λύσεις, υπάρχουν πολλές, αλλά το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο για τα καλά».
Για τη σύνθεση της νέας πορτογαλικής κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας ιδιαίτερα σοβαρός αέρας αλλαγής, διότι βλέπουμε ότι στις χώρες στις οποίες εφαρμόσθηκαν προγράμματα λιτότητας, αποκτούν βηματισμό και αέρα νίκης, προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις».
Καθιστά σαφές, δε, ότι «η Ευρώπη είναι η ελάχιστη περιοχή, ο πυρήνας, στην οποία η πολιτική μπορεί να παρέμβει υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων, αναχαιτίζοντας τις ορέξεις των αγορών».
Σχετικά με την όλη στάση της Γαλλίας και την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Ολάντ στην Αθήνα, ο Νίκος Παππάς δηλώνει:
«Οι δυνάμεις και οι κυβερνήσεις που θέλουν να προστατέψουν τους ασθενέστερους, την κοινωνική συνοχή και να καταπολεμήσουν την ανεργία, πρέπει -εκ των πραγμάτων- να καταφέρουν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, για να υπάρξουν αποτελέσματα. Δείξαμε εντονότατο ενδιαφέρον για τις θέσεις του Γάλλου Προέδρου, σχετικά με το ελληνικό χρέος και τις πολιτικές λιτότητας του παρελθόντος. Η Γαλλία στήριξε με θάρρος την Ελλάδα στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, αλλά και ο Ματέο Ρέντσι στήριξε ανοικτά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έγιναν το καλοκαίρι. Όλοι μας, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις και της αριστεράς, πρέπει να καταφέρουμε να συντονίσουμε την πολιτική μας ατζέντα και να την προωθήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρει όλο και περισσότερα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Στην ερώτηση, τέλος, της «il manifesto», αν μπορεί να υπάρξει μια κοινή πορεία των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και της Αριστεράς, ο κ. Παππάς απαντά:
«Η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Έχουνε ποικίλες επιλογές μπροστά τους, έχουν μια ιδιαίτερα σοβαρή εμπειρία από τη σύγκλισή τους -άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο- με συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ, στην Ελλάδα, από κραταιό κόμμα έγινε ένα μικρό κόμμα το οποίο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού, ενώ οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές, επέλεξαν να κάνουν την υπέρβαση και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση με την Αριστερά. Νομίζω ότι η ιστορία θα αποδείξει ότι για τη σοσιαλδημοκρατία, η ενδεδειγμένη λύση είναι εκείνη των συμμαχιών προς τ' Αριστερά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου