Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;
Ένα απλό τοστ με κλασική γέμιση, π.χ. ζαμπόν και τυρί, έχει κατά τεκμήριο σχετικά λίγες θερμίδες, αφού δεν είναι εύκολο να το παραγεμίσουμε και κατόπιν να το ψήσουμε.
Μέση ενεργειακή αξία * | ||
Σάντουιτς με... | Βάρος (g) | Θερμίδες |
Αβγό, τυρί κίτρινο και ζαμπόν | 146 | 383 |
Γαλοπούλα light και τυρί light | 110 | 118 |
Γαλοπούλα και τυρί κίτρινο | 122 | 263 |
Ζαμπόν και τυρί φέτα | 146 | 353 |
Κοτόπουλο ψαχνό και λαχανικά | 158 | 324 |
Μπιφτέκι, τυρί κίτρινο και σάλτσα | 155 | 470 |
Τόνο, μαρούλι και μαγιονέζα | 158 | 431 |
Τυρί κίτρινο, ζαμπόν και ντομάτα | 150 | 371 |
Τοστ με... | Βάρος (g) | Θερμίδες |
Βούτυρο, ζαμπόν και τυρί κίτρινο | 96 | 315 |
Γαλοπούλα light και τυρί light | 90 | 115 |
Γαλοπούλα και τυρί κίτρινο | 96 | 272 |
Ζαμπόν light και ντομάτα | 105 | 108 |
Τυρί κίτρινο | 75 | 177 |
* Ενδεικτικές τιμές σε συνήθεις παρασκευές. Η ενεργειακή αξία (θερμίδες) εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα του ψωμιού και των υλικών της γέμισης.
** Το ψήσιμο μειώνει το βάρος του τοστ (απομάκρυνση νερού) και όχι τις θερμίδες του.
Το σάντουιτς αποτελεί προτιμότερη επιλογή: είναι πιο ογκώδες και χορταστικό τόσο στο μάτι όσο και στο στομάχι, ενώ τα υλικά του δεν υφίστανται επιπλέον ψήσιμο – η διαδικασία αυτή αφυδατώνει το τοστ, καταστρέφει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του και δημιουργεί δυνητικά επικίνδυνες ουσίες, όπως το ακρυλαμίδιο. Επιπλέον, το σάντουιτς μάς παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή τύπου ψωμιού και είδους γέμισης, έχουμε τη δυνατότητα να το φτιάξουμε όπως ακριβώς επιθυμούμε, π.χ. με λιγότερες ή περισσότερες θερμίδες, και να το εντάξουμε σε όποιο γεύμα θέλουμε, π.χ. με λιγότερα υλικά για κολατσιό, με περισσότερα για μεσημεριανό. Επιπρόσθετα, εξ ορισμού αλλά και για λόγους μικροβιακής ασφαλείας, το τοστ πρέπει να φαγωθεί ενόσω είναι ζεστό, ενώ το σάντουιτς μπορεί να ετοιμαστεί προγενέστερα με υλικά ανθεκτικότερα στην αλλοίωση, να μεταφερθεί κατάλληλα συσκευασμένο και να καταναλωθεί αργότερα.
Συμβουλές
Για σάντουιτς νόστιμο και υγιεινό...
Χρησιμοποίησε ψωμί ολικής άλεσης.
Επίλεξε ως γέμιση ποιοτικά υλικά με χαμηλότερα λιπαρά, αλλά μην το παραγεμίζεις!
Πρόσθεσε λαχανικά που δεν βγάζουν πολλά υγρά.
Απόφυγε την προσθήκη βουτύρου, λιπαρών σαλτσών και αλατιού.
Εάν πρόκειται να το μεταφέρεις, τύλιξέ το σε ειδική χαρτοσακούλα και τοποθέτησέ το σε ισοθερμικό δοχείο φαγητού.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου