Τι να διαλέξω: Σάντουιτς ή τοστ;

Τι να διαλέξω: Σάντουιτς ή τοστ;


Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;
Ένα απλό τοστ με κλασική γέμιση, π.χ. ζαμπόν και τυρί, έχει κατά τεκμήριο σχετικά λίγες θερμίδες, αφού δεν είναι εύκολο να το παραγεμίσουμε και κατόπιν να το ψήσουμε.
Μέση ενεργειακή αξία *
Σάντουιτς με...Βάρος (g)Θερμίδες
Αβγό, τυρί κίτρινο και ζαμπόν146383
Γαλοπούλα light και τυρί light110118
Γαλοπούλα και τυρί κίτρινο122263
Ζαμπόν και τυρί φέτα146353
Κοτόπουλο ψαχνό και λαχανικά158324
Μπιφτέκι, τυρί κίτρινο και σάλτσα155470
Τόνο, μαρούλι και μαγιονέζα158431
Τυρί κίτρινο, ζαμπόν και ντομάτα150371
Τοστ με...Βάρος (g)Θερμίδες
Βούτυρο, ζαμπόν και τυρί κίτρινο96315
Γαλοπούλα light και τυρί light90115
Γαλοπούλα και τυρί κίτρινο96272
Ζαμπόν light και ντομάτα105108
Τυρί κίτρινο75177
* Ενδεικτικές τιμές σε συνήθεις παρασκευές. Η ενεργειακή αξία (θερμίδες) εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα του ψωμιού και των υλικών της γέμισης.
** Το ψήσιμο μειώνει το βάρος του τοστ (απομάκρυνση νερού) και όχι τις θερμίδες του.

Το σάντουιτς αποτελεί προτιμότερη επιλογή: είναι πιο ογκώδες και χορταστικό τόσο στο μάτι όσο και στο στομάχι, ενώ τα υλικά του δεν υφίστανται επιπλέον ψήσιμο – η διαδικασία αυτή αφυδατώνει το τοστ, καταστρέφει τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του και δημιουργεί δυνητικά επικίνδυνες ουσίες, όπως το ακρυλαμίδιο. Επιπλέον, το σάντουιτς μάς παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή τύπου ψωμιού και είδους γέμισης, έχουμε τη δυνατότητα να το φτιάξουμε όπως ακριβώς επιθυμούμε, π.χ. με λιγότερες ή περισσότερες θερμίδες, και να το εντάξουμε σε όποιο γεύμα θέλουμε, π.χ. με λιγότερα υλικά για κολατσιό, με περισσότερα για μεσημεριανό. Επιπρόσθετα, εξ ορισμού αλλά και για λόγους μικροβιακής ασφαλείας, το τοστ πρέπει να φαγωθεί ενόσω είναι ζεστό, ενώ το σάντουιτς μπορεί να ετοιμαστεί προγενέστερα με υλικά ανθεκτικότερα στην αλλοίωση, να μεταφερθεί κατάλληλα συσκευασμένο και να καταναλωθεί αργότερα.

Συμβουλές
Για σάντουιτς νόστιμο και υγιεινό...

Χρησιμοποίησε ψωμί ολικής άλεσης.
Επίλεξε ως γέμιση ποιοτικά υλικά με χαμηλότερα λιπαρά, αλλά μην το παραγεμίζεις!
Πρόσθεσε λαχανικά που δεν βγάζουν πολλά υγρά.
Απόφυγε την προσθήκη βουτύρου, λιπαρών σαλτσών και αλατιού.
Εάν πρόκειται να το μεταφέρεις, τύλιξέ το σε ειδική χαρτοσακούλα και τοποθέτησέ το σε ισοθερμικό δοχείο φαγητού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular