Πούτιν: Επιθετικά όπλα η απάντηση στην αμερικανική «αντιπυραυλική ομπρέλα»


Οπλα κρούσης, ικανά να αποφεύγουν οποιαδήποτε αντιβαλλιστικά συστήματα, θα αναπτύξει η Ρωσία, ως απάντηση στο αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής «άμυνας», το οποίο πρωτίστως στρέφεται κατά της Ρωσίας, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

9184488

Όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύσκεψη της 10ης Νοεμβρίου που είχε ως θέμα την ανάπτυξη του συμπλέγματος αμυντικής βιομηχανίας, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν τη δημιουργία του συστήματος παγκόσμιας αντιβαλλιστικής άμυνας, αληθινός σκοπός του οποίου είναι η εξουδετέρωση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου. «Έχουμε πει επανειλημμένα -τόνισε- ότι η Ρωσία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των στρατηγικών πυρηνικών της δυνάμεων».

Είναι γεγονός ότι η ρωσική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια, ξεκινώντας ουσιαστικά απ’ το 2001, όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία για την αντιβαλλιστική άμυνα του 1972, διακηρύττει την ανάγκη ανάπτυξης των στρατηγικών δυνάμεων ως απάντηση στη δημιουργία του αμερικανικού συστήματος αντιβαλλιστικής ομπρέλας. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα, όπως πάντα έλεγε, δεν επιθυμεί μια κούρσα εξοπλισμών και την ολοκληρωτική αντιπαράθεση με τη Δύση. Στην αναγκαιότητα να αποφευχθεί μια στρατιωτική αντιπαράθεση αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, στην αποκλειστική του συνέντευξη στη Ροσσίσκαγια Γκαζέτα, στις 11 Νοεμβρίου. «Ο πλανήτης -είπε- βίωσε δύο παγκόσμιους πολέμους και είναι απολύτως προφανές ότι κάτι ανάλογο δεν πρέπει να περνά ούτε σαν σκέψη».

Ειδικοί θεωρούν πως οι τωρινές δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο δυσκολότερο σημείο τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης ειδικών σε θέματα Αμυνας, πολιτικών επιστημόνων, Βασίλι Μπελοζιόροφ, τα λόγια του Πούτιν αντανακλούν ένα κάποιο υφιστάμενο στάτους κβο και την επιδίωξη της Μόσχας να διατηρηθεί η στρατηγική ισορροπία με την Ουάσιγκτον.

Yars και Bulavá

Σύμφωνα με τον Πούτιν, τα τρία τελευταία χρόνια η ρωσική αμυντική βιομηχανία δημιούργησε και δοκίμασε με επιτυχία μια σειρά από αμυντικά συστήματα, τα οποία είναι ικανά να ανταπεξέλθουν απέναντι σε ένα πολυεπίπεδο σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας. Οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε η RBTH δυσκολεύτηκαν ν’ αναφερθούν στα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που είχε κατά νου ο ρώσος ηγέτης, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και το απόρρητο των εν εξελίξει εργασιών. Ωστόσο, αναφέρθηκαν στα συστήματα που εντάχθηκαν σε υπηρεσία τα τελευταία χρόνια, και είναι ικανά να αντιμετωπίσουν ακόμα και την πιο εξελιγμένη αντιβαλλιστική άμυνα.

Πρόκειται καταρχήν για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους επίγειας στάθμευσης (ICBM) RS-24 Yars, με τους οποίους εξοπλίζονται με ταχύ ρυθμό οι ρωσικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις. Τα συγκεκριμένα συστήματα προορίζονται για να «νικήσουν» τόσο τα υφιστάμενα, όσο και τα μελλοντικά συστήματα αντιβαλλιστικής άμυνας. Εκτιμάται ότι σε πέντε χρόνια οι Yars θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων επίγειας στάθμευσης. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Topol-M, o Yars έχει τρεις κεφαλές, και όχι μια. Επίσης, είναι λιγότερο ευάλωτος στα αντιβαλλιστικά συστήματα, αναπτύσσει πιο γρήγορα ταχύτητα, ενώ οι αποσπώμενες κεφαλές του είναι ικανές να ελίσσονται στο τελευταίο στάδιο της πτήσης.

Αποστολές αντιμετώπισης συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας είναι ικανός να φέρει εις πέρας και ο ναυτικός ICBM Bulava. Ο πύραυλος μπορεί να φέρει 10 υπερηχητικές αυτόνομες πυρηνικές κεφαλές με δυνατότητα ελιγμών, οι οποίες μπορούν ν’ αλλάζουν πορεία και ύψος πτήσης. Παρά τις αποτυχίες που σημειώθηκαν στις πρώτες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, οι τελευταίες ήταν επιτυχείς.

Όπως σημειώνει ο ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής Κονσταντίν Μπογκντάνοφ, για την αποφυγή του συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το τακτικό σύστημα θεάτρου επιχειρήσεων Iskander-M, οι πύραυλοι του οποίου μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Είναι δυνατή και η χρήση των νέων πυραύλων κρουζ Kalibr, οι δυνατότητες των οποίων φάνηκαν κατά την πρόσφατη εκτόξευση από τα ρωσικά πλοία στην Κασπία θάλασσα.

Τα μέσα υπάρχουν

Σε σχέση με τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής, στη Ρωσία χρηματοδοτούνται επαρκώς και νέα προγράμματα. Εδώ και μερικά χρόνια αναπτύσσεται ο νέος βαρύς πύραυλος υγρού καυσίμου Sarmat, ο οποίος αναμένεται εν καιρώ να αντικαταστήσει τον πύραυλο R-36Μ, που, λόγω της καταστροφικής ισχύος του, έχει λάβει το προσωνύμιο «Σατανάς».

Στην προαναφερόμενη σύσκεψη με θέμα τις προοπτικές του συμπλέγματος αμυντικής βιομηχανίας, οι τηλεοπτικές κάμερες έδειξαν ένα σλάιντ στα χέρια κάποιου από τους μετέχοντες στη σύσκεψη, στο οποίο αναφερόταν το σκεπτικό της δημιουργίας και ο χρόνος ανάπτυξης του λεγόμενου «Ωκεάνιου συστήματος πολλαπλού ρόλου “Status-6”». Όπως εκτιμά ο Κονσταντίν Μπογκντάνοφ, πιθανόν να πρόκειται για κάποιου είδους πύραυλο-τορπίλη με πυρηνική γόμωση, που θα εκτοξεύεται από υποβρύχιες «πλατφόρμες». Κατά τον αναλυτή, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν «διέρρευσε» στον Τύπο τυχαία, καθώς η ηγεσία της χώρας μάλλον ήθελε να παρουσιάσει συνειδητά την ύπαρξη τέτοιων εργασιών.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο επανεξοπλισμός των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων και η ανάπτυξη νέων τύπων στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων δύσκολα θα επηρεαστούν από την οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει ήδη στη μείωση του ΑΕΠ. Όπως ανέφερε στη RBTH ο ειδικός του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Πρόχορ Τρέμπιν, «οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις είναι μια από τις απόλυτες προτεραιότητες και η διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας είναι ένας προφανής στόχος του υπουργείου Άμυνας και της κυβέρνησης». Ο ίδιος εκτιμά ότι τα χρήματα γι’ αυτά τα προγράμματα θα βρεθούν ούτως ή άλλως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...