Το έλλειμμα κεφαλαίων αντιπροσωπεύει τα κεφάλαια που πρέπει να συγκεντρώσουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, προκειμένου να συμμορφωθούν με τον δείκτη επάρκειας που έχει θέσει η ΕΚΤ.
Πιο αναλυτικά, το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Alpha Bank ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ, για τη Eurobank στα 2,1 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς στα 4,9 δισ. ευρώ και για την Εθνική στα 4,6 δισ. ευρώ.
Το κεφαλαιακό έλλειμμα για την Τράπεζα Αττικής, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών. Σε αυτά θα δώσουν στοιχεία για το πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τους κανόνες που έθεσε η ΕΚΤ, η κάθε τράπεζα οφείλει να διαθέτει βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,5% στο σενάριο βάσης, ενώ ο δείκτης αυτός μπορεί να υποχωρήσει έως το 8% στο λεγόμενο δυσμενές σενάριο.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οφείλουν να καλύψουν τουλάχιστον τα κεφάλαια που προκύπτουν στο βασικό σενάριο προκειμένου να αποφύγουν κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης το «κούρεμα» των ομολογιούχων τους. Σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του 2015.
Μετά την κατάθεση των σχεδίων από τις τράπεζες, θα ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες εκτιμήσεις
Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις των επιτελικών τραπεζικών στελεχών και των αναλυτών για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Η υστέρηση κεφαλαίων περιλαμβάνει προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για την Alpha ανέρχονται σε 2,743 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 263 εκατ. ευρώ αφορούν το λεγόμενο βασικό σενάριο. Αντιστοίχως, για τη Eurobank το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 399 εκατ. ευρώ αφορούν το λεγόμενο σενάριο βάσης. Για την Εθνική οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ και αυτές που αφορούν το σενάριο βάσης ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Για την Τράπεζα Πειραιώς οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες προσδιορίζονται σε 4,93 δισ. ευρώ και εκείνες του βασικού σεναρίου σε 2,2 δισ. ευρώ.
Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς επιβαρύνθηκε περισσότερο από τις υπόλοιπες
Η Τράπεζα Πειραιώς επιβαρύνθηκε με τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς από την αρχή της κρίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη αναδιάρθρωση και τη συγκέντρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, την περίοδο της κρίσης συνέχισε να στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων (περίπου 1,5 εργαζομένους).
Λόγω της μεθοδολογίας των φετινών τεστ αντοχής στην Ελλάδα θεωρήθηκαν, αδικαιολόγητα σύμφωνα με αναλυτές, υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν με τη μεθοδολογία αυτή περισσότερα νέα κεφάλαια προς άντληση, με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει με διαφορά πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 40% μερίδιο αγοράς).
Χαρακτηριστικό στοιχείο για τη μεθοδολογία των φετινών τεστ αντοχής είναι ότι τα ενέχυρα που έχουν δοθεί στις τράπεζες από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα δάνειά τους «κουρεύτηκαν» τόσο δραματικά, που οι αξίες των ενεχύρων φέτος αποτιμήθηκαν στο 12-15% των αντίστοιχων αξιών του 2008-2009.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, συνεπώς έχει σαφώς μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων έναντι των άλλων τραπεζών, ξεπερνώντας από μόνη της το 30% της εγχώριας αγοράς. Αναλογικά, λοιπόν, προκύπτουν και μεγαλύτερες νέες κεφαλαιακές ανάγκες ύστερα από τεστ αντοχής.
Τα τελευταία 3 χρόνια η Πειραιώς απορρόφησε άλλες 6 τράπεζες, με διαφορετικά χαρτοφυλάκια δανείων και πιστωτικών κριτηρίων, και διαφορετική έως τότε διοικητική στρατηγική. Η Τράπεζα Πειραιώς, πριν από 2 χρόνια, αποπλήρωσε προς το ελληνικό Δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές που είχε λάβει ως κεφαλαιακή ενίσχυση το 2008, με το ξέσπασμα της κρίσης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στήριξης προς όλες τις τράπεζες. Τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν επιστραφεί στο Δημόσιο από όλες τις τράπεζες.
Η Τράπεζα Πειραιώς τα επέστρεψε αποπληρώνοντας εγκαίρως την υποχρέωσή της, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Εάν δεν είχαν επιστραφεί, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα ήταν σήμερα μικρότερες κατά 750 εκατ. ευρώ αλλά η συμμετοχή του Δημοσίου στα κεφάλαιά της μεγαλύτερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου