Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια διαφθορας Βασιλική Μπράτη ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος ο οποίος κατηγορείται για τα κακουργήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που συνδέονται με την σύμβαση για την προμήθεια των 4 ραντάρ τύπου Embraer.
Τα αδικήματα αφορούν μίζα ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ που σύμφωνα με την κατηγορία έφευγαν από την off shore Interaction, εταιρία η οποία φέρεται να ανήκει στον επιχειρηματία με τελικούς αποδέκτες τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιαννη Σμπωκο.
Η σύλληψή του αποφασίστηκε μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων που έφθασαν στα χέρια της ανακρίτριας μέσω δικαστικής συνδρομής από το Μονακό. Η απολογία Λιακουνάκου ήταν «μαραθώνια» αφού διήρκεσε επτά ώρες.
Γιατί κατηγορείται
Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές εμπλέκεται σε διακίνηση μαύρου χρήματος 2 εκατομμυρίων ευρώ με αποδέκτες την τότε πολιτική ηγεσία, το 2000, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπό τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τη γενική διεύθυνση Εξοπλισμών όπου βρισκόταν ο Ιωάννης Σμπώκος.
Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας με ένταλμα που εξέδωσε η ειδική ανακρίτρια για θέματα διαφθοράς Βασιλική Μπράτη.
Η διακίνηση του μαύρου χρήματος αποκαλύφθηκε από τον εντοπισμό off shore εταιρείας με έδρα το Μονακό η οποία από τις έρευνες των δικαστικών αρχών προέκυψε ότι συνδέεται με τον Θωμά Λιακουνάκο. Τα ευρήματα των αρχών επιβεβαίωσαν δύο μαρτυρικές καταθέσεις, η μία του Γιώργου Καμάρη, ο οποίος έχει εμπλοκή σε διακίνηση μαύρου χρήματος και σε άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα και η άλλη του χρηματιστή Πέτρου Χριστοδουλίδη.
Από την πλευρά του ο Θωμάς Λιακουνάκος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ με ανακοίνωσή του αμέσως μετά τη σύλληψή του, έκανε λόγο "για επιλεκτική πρακτική". Όπως ανέφερε οι εταιρείες συμφερόντων του έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες έρευνες από τις φορολογικές αρχές, χωρίς να εντοπιστεί κάτι μεμπτό.
Η υπόθεση που οδήγησε στη σύλληψη Λιακουνάκου αφορά στην προμήθεια από το ελληνικό δημόσιο προγράμματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα αεροσκάφη βραζιλιάνικης κατασκευής, τύπου Εμπραέρ, από την σουηδική εταιρεία Ericson, γνωστό και ως σύστημα "ιπτάμενων ραντάρ".
Ο επιχειρηματίας υπερασπιζόμενος τον εαυτό του κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα.
Λιακουνάκος: Δεν δωροδόκησα, δεν διακίνησα μαύρα χρήματα
Αρνείται ότι δωροδόκησε κρατικούς λειτουργούς ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, που πήρε τον δρόμο για την φυλακή μετά την πολύωρη απολογία που έδωσε στην Ανακρίτρια Διαφθράς για παράνομες αμοιβές στην αγορά των ραντάρ της ERICSSON.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιακουνάκος φέρεται να τόνισε στην ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη: «Δεν έχω δωροδοκήσει κανέναν. Ό,τι χρήματα πήρα από αντισταθμιστικά οφέλη είναι τιμολογημένα στην Ελλάδα». Υποστήριξε, επίσης, πως ποτέ δεν μετακυλήθηκε η αξία των προμηθειών στο κόστος του Δημοσίου.
Ο ισχυρισμός του επιχειρηματία για την εξωχώρια εταιρεία Ιnteraction, που σύμφωνα με έγγραφο της HSBC Μονακό του ανήκει, είναι πως η επίμαχη εταιρεία ιδρύθηκε πριν περίπου 15 χρόνια από τον ίδιο και άλλα δύο πρόσωπα τα οποία κατονόμασε -ο ένας εξ αυτών σύμφωνα με τον κατηγορούμενο έχει αποβιώσει- με σκοπό να διευκολύνει επιχειρηματικές δραστηριότητες του και τίποτα άλλο επιλήψιμο ή παράνομο. Υποστηρίζει επίσης ο επιχειρηματίας πως διαχειριστής της εταιρείας -κόμβου κατά την ανάκριση για την διακίνηση μαύρων χρημάτων- είναι Βρετανός δικηγόρος, γνωστός στην ελληνική Δικαιοσύνη, με υπηκοότητα Μονακό. Ο κ. Λιακουνάκος φέρεται να υποστηρίζει ότι ο δικηγόρος είχε «εν λευκώ» τη διαχείριση της επίδικης εταιρείας και ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τη διακίνηση παράνομων χρημάτων μέσω λογαριασμών της επίδικης εταιρείας. Η πλευρά του κ. Λιακουνάκου αμφισβητεί τα στοιχεία του εγγράφου της HSBC Μονακό, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να επανέλθει στην ανακρίτρια με στοιχεία που θα αποδεικνύουν όλους τους ισχυρισμούς του.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο επιχειρηματίας, όσο και οι συνήγοροι του Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και Σοφία Πολάλη, εξέφρασαν ενόχληση για τη διαδικασία που τηρήθηκε, καθώς είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπαν, να πρέπει να ενημερωθούν και να αντικρούσουν σε λίγες ημέρες στοιχεία και έγγραφα που περιέχονται σε πέντε κούτες. «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δικογραφία δύο ετών, ουσιαστικά μέσα σε δυο ημέρες», είπαν στους δημοσιογράφους οι συνήγοροι.
Οι συνήγοροι του κ. Λιακουνάκου, μιλώντας με δημοσιογράφους αναφέρθηκαν επίσης στην περιρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε γύρω από τον εντολέα τους με «πανηγυρισμούς το βράδυ της σύλληψης του», όπως είπαν αναφερόμενοι σε ανάρτηση συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου στο twitter.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου