ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πόσα χρήματα θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες;

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Πόσα χρήματα θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες;


Κεφάλαια έως 8 δισ ευρώ τα οποία θεωρείται εφικτό ότι θα βρεθούν από τους υφισταμένους μετόχους εκτιμάται ότι θα χρειαστούν οι 4 συστημικές τράπεζες προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει ότι οι θεσμοί (κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο μηχανισμός ESM) προκρίνουν το σενάριο να μην υπάρξουν συγχωνεύσεις μεταξύ των συστημικών τραπεζών και να ανακεφαλαιοποιηθούν πιθανότατα εντός του έτους.

Όπως αναφέρουν τα “Παραπολιτικά” σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις:

Τα κεφάλαια των τραπεζών με το καλό σενάριο θα κινηθούν κοντά στα 8 δισ ευρώ . Το κακό σενάριο προβλέπει αυξήσεις κοντά στα 12 δισ ευρώ και το χείριστο ( στην ουσία μη πραγματοποιήσιμο) σενάριο πάνω από 14 δισ ευρώ.

Αποκλείσθηκε η δημιουργία bad bank αν και για τα κόκκινα δάνεια ο υπουργός Γιώργος Σταθακης παρουσίασε την προηγουμενη Τρίτη τους 4 θεσμούς μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων η οποία αφορά σε όλες τις κατηγορίες δανείων και προβλέπει τη δημιουργία Asset Management Company, που διαχειρίζεται ή θα εποπτεύει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Τι θα κάνουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών
Σε κάθε περίπτωση κύρια παράμετρος αποτελεί τι θα κάνουν οι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών οι οποίοι έχουν υποστεί βαριές απώλειες κεφαλαίων εξαιτίας της κάθετης πτώσης των τιμών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και όπως αναφέρουν τα «Παραπολιτικά» μεγάλο ενδιαφέρον για την προστασία της επένδυσης του στην Eurobank έχει δείξει ο επικεφαλής της Fair fax Prem Watsa.
Ήδη ο ινδοκαναδος μεγαλοεπενδυτής ο οποίος έχει τοποθετήσει πάνω από 1 δισ ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής τράπεζας έχει συναντηθεί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των θεσμών (SSM) διερευνώντας τη δυνατότητα «προστασίας» της σημαντικής επένδυσής του. Οι τρόποι που εξετάζονται προκειμένου να προστατευθεί η επένδυση των Καναδών είναι (μετά τα stress test ) να εκδοθούν κάποιο είδος coco’s ή με όποιον άλλο τρόπο βρεθεί ενόψει των ΑΜΚ. Προφανώς όλα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο και το ύψος των συνολικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Οι ξένοι επενδυτές εκτός της Fairfax έχουν στηρίξει την τελευταία διετία τις ελληνικές τράπεζες με σημαντική συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν προηγηθεί. Στις ΑΜΚ του 2014 έβαλαν πάνω από 8 δισ. στις ελληνικές τράπεζες και διατηρούν ακόμα ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις. Γενικότερα πάντως και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντραγκι θεωρεί ότι οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να είναι κατά το δυνατόν ιδιωτικές.

Ως εκ τούτου επιθυμεί τη συμμετοχή ιδιωτών στις ΑΜΚ. Η άποψη του κεντρικού τραπεζίτη που από ό,τι φαίνεται βρίσκει σύμφωνο και τον επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ είναι ότι είναι προτιμητέο να παραμείνουν σε γενικές γραμμές στις θέσεις τους και οι διοικήσεις των τραπεζών. Καθώς εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ευθύνη των διοικήσεων που η ίδια η ΕΚΤ έχει αποδεχθεί μετά την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση ή εγκρίνει κατά περίπτωση τον τελευταίο καιρό, για τις ζημίες που έχει υποστεί το τραπεζικό σύστημα από το πάγωμα της οικονομίας αλλά και τα capital controls.

Σε κάθε περίπτωση το σενάριο που έχει προκριθεί είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει από τον Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (μέσω του ESM ) αλλά και με δυνατότητα συμμετοχής και στους ιδιώτες μετόχους. Βεβαίως αυτό επί της ουσίας είναι επικοινωνιακό καθώς στις εγγυήσεις που θα λάβει ο ESM για το δάνειο θα είναι και το ίδιο το ΤΧΣ…

Το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Κάποιοι τραπεζίτες έχουν εκφράσει την άποψη να γίνουν μέσα στο 2016 έτσι ώστε να έχουν απορροφηθεί έστω και μερικώς οι κραδασμοί από τα capital controls.

Όμως φαίνεται ότι η κυβέρνηση αλλά κι οι θεσμοί επιθυμούν να γίνουν το αργότερο έως το τέλος του 2015. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλωτο οι εκπρόσωποι των θεσμών «έχουν το ίδιο άγχος που έχουμε και εμείς να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους». Επιπρόσθετα ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι καμία πλευρά δεν έχει θέσει στο τραπέζι ούτε κατά διάνοια θέμα ενδεχόμενου κουρέματος στις καταθέσεις. Ένα άλλο ζήτημα που οι θεσμοί είναι αποφασισμένοι να θέσουν σε δεύτερο όμως χρόνο προφανώς όταν ομαλοποιηθεί η οικονομία είναι η δημιουργία και άλλων τραπεζών (μικρότερων σχημάτων ) καθώς θεωρούν ότι μια χώρα με το ΑΕΠ της Ελλάδος θα έπρεπε να διαθέτει περισσότερα τραπεζικά σχήματα.

Τα κόκκινα δάνεια
Τις τελευταίες ημέρες οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να προωθηθούν άμεσα οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί για την ενεργότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να είναι σε ισχύ πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού και την έκδοση των εφαρμοστικών αποφάσεων για τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Προς το παρόν, έχει θεσμοθετηθεί μόνο ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία, παροχή προτεραιότητας στις τράπεζες ως προς το εκπλειστηρίασμα κ.ά.) ,ενώ εκκρεμούν οι συμφωνημένες τροποποιήσεις στους νόμους Κατσέλη και Δένδια καθώς και στον Κώδικα Δεοντολογίας, προκειμένου να απομονωθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να διευκολυνθεί η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων η οποία αφορά σε όλες τις κατηγορίες δανείων και προβλέπει τη δημιουργία Asset Management Company, η οποία θα διαχειρίζεται ή θα εποπτεύει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Οι θεσμοί από την πλευρά τους απέρριψαν το ενδεχόμενο σύστασης bad bank και ζητούν η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς να περιοριστεί μόνο στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular