Η Κίνα υποτίμησε το νόμισμά της… Φόβοι για κατρακύλα και την παγκόσμια οικονομία

KINA-NOMISMA-GOUAN01-11AUGUST2015


Η Κίνα υποτίμησε το νόμισμά της την Τρίτη μετά από μια σειρά από αρνητικά οικονομικά στοιχεία, μια κίνηση που σύμφωνα με την ίδια έχει να κάνει με τη μεταρρύθμιση της ελεύθερης αγοράς, αλλά που ορισμένοι υποψιάζονται θα μπορούσε να σημάνει την απαρχή μιας πιο μακροπρόθεσμης κατρακύλας στην συναλλαγματική ισοτιμία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Κεντρική Τράπεζα έθεσε την οδηγία για το επίσημο ποσοστό μειωμένο κατά σχεδόν 2% πριν να ανοίξει η αγορά στα 6,2298 γιουάν ανά δολάριο, το χαμηλότερο σημείο του νομίσματος εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, από 6,1162 την προηγούμενη ημέρα και ανέφερε ότι πρόκειται για αλλαγή στη μεθοδολογία για να ανταποκρίνεται το νόμισμα πιο εύκολα στις δυνάμεις των αγορών.

«Αφού το εμπόριο αγαθών της Κίνας συνεχίζει να καταγράφει σχετικά μεγάλα πλεονάσματα, η πραγματική αποτελεσματική συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν είναι ακόμη σχετικά ισχυρή σε αντιπαραβολή με τα διάφορα παγκόσμια νομίσματα και παρεκκλίνει από τις προσδοκίας της αγοράς», ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η μέση τιμολόγηση του γιουάν περαιτέρω για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς».

Η Κεντρική Τράπεζα αποκάλεσε την κίνηση “υποτίμηση” μίας φοράς μόνο, αλλά οι οικονομολόγοι παρουσιάζονται διχασμένοι ως προς τη σημασία της κίνησης που φαίνεται να πηγαίνει αντίθετα στην πρόσφατη πολιτική διατήρησης ενός ισχυρού γιουάν, η οποία έχει στηριχτεί στους στόχους πολιτικής ενίσχυσης της εγχώριας κατανάλωσης και των εξωτερικών επενδύσεων.

Ο οικονομολόγος Πάτρικ Τσόβανεκ εκτιμά ότι ένα πιο αδύναμο γιουάν μπορεί να αντανακλά καλύτερα την υφιστάμενη ζήτηση της αγοράς, αλλά ανέφερε ότι το ισχυρό γιουάν υπηρετούσε ένα πιο σημαντικό στόχο, αυτόν της «επίπονης» οικονομικής μεταμόρφωσης προς την κατανάλωση και μακριά από τη μεταποίηση φθηνών ειδών.

«Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος από την Κίνα δεν είναι πιο μεγάλη προσφορά, αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη ζήτηση», αναφέρει.

Άλλοι οικονομολόγοι ωστόσο λένε ότι η κίνηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια δυσκολία μεταξύ των επαγγελματιών της συναλλαγματικής ισοτιμίας και υπενθυμίζουν ότι σχεδόν όλες οι γειτονικές χώρες της Κίνας έχουν υποτιμήσει τα νομίσματά τους ενώ η Κίνα παρέμενε σταθερή.

Παρά το γεγονός ότι η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα του εξαγωγικού τομέα της Κίνας, ο οποίος παρεμποδίζεται από το αυξανόμενο εργατικό κόστος και προβλήματα ποιότητας, θα βοηθήσει στην άμβλυνση των αποπληθωριστικών πιέσεων, ενός πολύ μεγαλύτερου οικονομικού πονοκεφάλου, αναφέρει με τη σειρά του ο οικονομολόγος στην εταιρεία Founder Securities, στη Σαγκάη, Γκιούο Λέι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο, οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν πτώση 8,3% τον Ιούλιο, επηρεαζόμενες από την υποτονική ζήτηση της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ενώ οι τιμές των παραγωγών διανύουν τον τέταρτο χρόνο αποπληθωρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...

What's Popular