Η έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε χθες στην διάσκεψη των προέδρων για το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης μεταφέρθηκε σήμερα και στην ολομέλεια με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαφωνούν με την επιλογή της κυβέρνησης η διαδικασία να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.
Ο Νίκος Δένδιας από τη πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ανάφερε ότι το ανώτατο όριο με βάση τον κανονισμό είναι οι 3 ημέρες. «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η κυβέρνηση θέλει να συντμησει αυτόν το χρόνο, γιατί θέλει να μη πληρωθεί το τριήμερο. Οφείλει η κυβέρνηση να δώσει στους βουλευτές τις τρεις μέρες».
Ίδια ήταν και η θέση του Ανδρέα Λοβέρδου απο την Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και των
άλλων κομμάτων
Ανδρέας Λοβέρδος: «Η σχέση σας με τις δημοκρατικές αρχές είναι από ασθενής μέχρι ανύπαρκτες».
Θανασης Παφίλης: «Γιατί δεν δέχεστε να γίνει συζήτηση για τρεις μέρες ποιος είναι ο λόγος;
Γιώργος Αμυράς: «Το ποτάμι και στη διάσκεψη των προέδρων ανέφερε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί το χρονικό όριο που δίνει ο κανονισμός, ο κανονισμός μιλά για ανώτατο χρονικό όριο τις τρεις ημέρες απλά και μόνο για να μην υπερβεί η διαδικασία τις τρεις ημέρες.
Έχουμε μπροστά μας την ποιότητα της δημοκρατίας και τις συνεχείς μετεγγραφές βουλευτών. Οταν η ζωή της κυβέρνησης εξαρτάται από τις μετεγγραφές βουλευτών, τότε πρέπει να έχουμε τρεις μέρες για να μιλήσουμε. Διαδικασίες ψηφίστε ψεκάστε τελειώσατε δεν δεχόμαστε, διαφωνούμε με την πρόταση».
Παρά τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων ο κ. Βούτσης επέμεινε στην αρχική πρόταση του η συζήτηση να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ
Νίκος Βούτσης: « Η σχέση μας με την δημοκρατική αρχή ορίζεται επακριβώς από τα όρια , το γράμμα ,το πνεύμα και την εφαρμογή του ελληνικού Συντάγματος. Ορίζεται απολύτως από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πως αν επρόκειτο να γίνει μια διαφορετική διαδικασία θα υπήρχε προϋπόθεση μιας εντελώς διαφορετικής διαδικασίας δηλαδή θα είχε προταθεί πρόταση δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τότε θα ήταν λυμένο απολύτως όπως και τώρα είναι λυμένο απολύτως.»
Μάλιστα ο κ. Βούτσης απάντησε και στην αναφορά του Νίκου Δένδια ότι τέσσερις θέσεις στην κυβέρνηση παραμένουν κενές και ελπίζει ο πρωθυπουργός να μην τις χρησιμοποιήσει ως καρότο προκειμένου να πάρει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης
Νίκος Βουτσης: «Αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει ή δεν προχωρήσει σε ανασχηματισμό τις επόμενες μέρες κατά το Σύνταγμα είναι απολύτως δικό του δικαίωμα και δεν έρχεται στη Βουλή οποιαδήποτε κυβέρνηση που προκύπτει από μερικό η ολικό ανασχηματισμό προς επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης.
Αντιλαμβάνομαι ότι ευλόγως και νομίμως θέτετε τις δικές σας ενστάσεις εμείς αποφασίσαμε να τελειώνουμε αύριο το βράδυ».
Τελικά ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε το όλο θέμα της διαδικασίας σε ψηφοφορία όπου εγκρίθηκε η πρόταση της κυβέρνησης από την πλειοψηφία της ολομέλειας.