Σήμερα αναμένεται να κριθεί το αν η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.
Αλλά υπάρχουν και άλλες σκέψεις στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ για να εμποδιστεί η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μελετήσει τις εισηγήσεις που έχουν γίνει από τους στενούς συνεργάτες του και σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά μιας πρότασης δυσπιστίας, που αυτή τη στιγμή είναι το πιο πιθανό, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Εφόσον η τελική απόφαση είναι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αυτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα αφορά αποκλειστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες, δήλωσε ότι «θα κάνω
ό,τι μπορώ για να αποτρέψω την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο», δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Προφανώς στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρώσουν τις 151 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, ωστόσο υπάρχουν ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα για την κατάθεση πρότασης μομφής.
Η κυβέρνηση θα πιεστεί ακόμα περισσότερο σε ένα θέμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στέκεται απέναντί της, καθώς θεωρείται ότι υπαναχωρεί από την εθνική γραμμή δεκαετιών, παραχωρώντας «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα στα Σκόπια. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει πράξη τη δέσμευσή της, ότι θα «κάνει τα πάντα για να μην περάσει η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή».
Ταυτόχρονα θα πιεστούν ακόμα περισσότερο οι «πρόθυμοι» βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν θετικά, αναδεικνύοντας την αντιφατική στάση που τηρούν. Από τη μια να υποστηρίζουν ότι είναι απέναντι στην κυβέρνηση Τσίπρα και από την άλλη να στέκονται στο πλευρό του πρωθυπουργού για να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, διαμορφώνοντας α λα καρτ πλειοψηφίες στο Κοινοβούλιο.
Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση του προέδρου της ΝΔ, δεν είναι δεδομένο ότι αυτή θα ανακοινωθεί σήμερα. Είναι πολύ πιθανό να την κάνει γνωστή ο ίδιοςαπό το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται να μιλήσει στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα η συζήτηση για το Σκοπιανό να διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει πάνω του το θέμα, αποδεικνύοντας ότι είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να μην περάσει «η κατάπτυστη συμφωνία με τα Σκόπια».
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν κατατεθεί πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία, αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα λάβει τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Οι «πρόθυμοι» βουλευτές θα κληθούν ένας-ένας και με ονοματεπώνυμο, όπως σημειώνουν στελέχη της Πειραιώς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κατ' αρχάς απέναντι στην Ιστορία, καθώς θα συνταχθούν με τον κ. Τσίπρα στην υποχώρηση έναντι των εθνικών θέσεων για το Μακεδονικό, αλλά και απέναντι στους πολίτες που δεν τους εξέλεξαν «για να κάνουν τα δεκανίκια μιας ετοιμόρροπης κυβέρνησης».
Υπάρχει και το όπλο των 180
Ένα όπλο που μπορεί να αποδειχθεί ακόμα πιο αποτελεσματικό από την πρόταση μομφής, αν τελικά αποφασιστεί να μην κατατεθεί, εξετάζει να χρησιμοποιήσει σαν εναλλακτική πρόταση η Νέα Δημοκρατία. Επικαλούμενη και την πρόταση της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να ζητήσει η Συμφωνία να ψηφιστεί με 180 ψήφους, επικαλούμενη το άρθρο 28 παράγραφος 2 του Συντάγματος περί παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας.
Η στόχευση μιας τέτοιας κίνησης είναι προφανής. Η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι η πρόταση μομφής είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που χρειάζεται για να εγκριθεί. Και επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να την ψηφίσουν εκείνοι που πριν από λίγες μέρες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Όμως μια ονομαστική ψηφοφορία για τους 180 είναι πιθανόν να συγκεντρώσει τις ψήφους του κ. Ζουράρι ,του κ. Κόκκαλη και πιθανόν της κυρίας Παπακώστα. Οι δύο πρώτοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και η κυρία Παπακώστα φαίνεται ότι δεν έχει κλειδώσει ακόμα με σιγουριά υπέρ του «ναι». Άρα, ένα «ναι» στους 180 δίνει τη δυνατότητα στην Πειραιώς να πει ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να μην περάσει η Συμφωνία.
Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα βρεθεί προ απροόπτου, αν το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης βρεθεί στην αίθουσα κατά την ονομαστική ψηφοφορία και ψηφίσει «ναι» στην κύρωση της Συμφωνίας με 180. Πράγμα δύσκολο, αλλά όχι εντελώς απίθανο.
Όπως έλεγαν παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν υπάρχει μια πιθανότητα να μπλοκαριστεί η ψήφιση της Συμφωνίας, αυτή είναι με την πρόταση για τους 180, παρά με την πρόταση δυσπιστίας, που θα γίνει μόνο για να καταδειχθεί ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί κάθε κοινοβουλευτικό μέσο για να παλέψει κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.