Στις 14:30 τοπική ώρα, στο Στρασβούργο, η Φεντερίκα Μογκερινι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Εξωτερική Πολιτική και ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, αναμένεται να παρουσιάσουν την στρατηγική της ΕΕ για την διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την οποία θα έχει μόλις εγκρίνει το Κολέγιο των Επιτρόπων.
Το κείμενο πέρασε την προηγουμένη από τη συνεδρίαση των επικεφαλής των γραφείων των Επιτρόπων και σύμφωνα με πληροφορίες από το Στρασβούργο, επιβεβαιώνει τα όσα δημοσίως έχει περιγράψει και η βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ. Στο κείμενο περιέχεται η ημερομηνία του 2025, ως "ορόσημο" για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, όχι όμως ως ημερομηνία τελικής ένταξης.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν ζητά από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για πάταξη της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και την εδραίωση του Κράτους Δικαίου, της Δικαιοσύνης και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στο κείμενο της στρατηγικής αναφέρεται ότι η "ανεξαρτησία, η ποιότητα και αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος πρέπει να εξασφαλισθεί" και "η τήρηση των ενδιάμεσων σημείων αναφοράς στο κράτος δικαίου είναι ζωτικής σημασίας". Επιπλέον γίνεται αναφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις "οι οποίες πρέπει να επιδιωχθούν δυναμικά και να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικές αδυναμίες όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και υψηλή ανεργία".
Σε ό,τι αφορά την Σερβίας, το κείμενο αναφέρει τα ενδιάμεσα κριτήρια σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.
Επιπλέον αναφέρει ότι "όλες οι χώρες πρέπει να δεσμεύονται κατηγορηματικά, ρητά και στην πράξη, να ξεπεράσουν την κληρονομιά του παρελθόντος, επιτυγχάνοντας τη συμφιλίωση και την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων πολύ πριν από την ένταξη στην ΕΕ, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συνοριακές διαφορές".
Σε ότι αφορά το Σκόπια και την Αλβανία, η Κομισιόν θα δηλώσει έτοιμη να ετοιμάσει συστάσεις για απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μόνο βάσει των όρων και όταν αυτοί θα έχουν εκπληρωθεί.
Σε ότι αφορά τη Βοσνία, η Κομισιόν αναφέρει ότι "με συνεχή προσπάθεια και δέσμευση, Βοσνία θα μπορούσε να καταστεί υποψήφια για ένταξη. "Το Κοσσυφοπέδιο έχει την ευκαιρία για βιώσιμη πρόοδο μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης", σημειώνει.
Αναφερόμενος στο ζήτημα κατά την συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ ξεκαθάρισε: "δεν λέμε ότι τα Δυτ. Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ έως 2025. Είναι μια ενδεικτική ημερομηνία, μια προοπτική για να παρακινήσει τις χώρες να συνεχίσουν μεταρρυθμίσεις. Και ας είμαστε σαφείς: καμία χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν επιλύσει διμερείς διαφορές".