Έντονες ήταν οι ομιλίες των κυρίων Στουρνάρα και Πικραμμένου, ενώ και οι δύο επικαλέστηκαν τις οικογένειες του.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υπερασπίστηκε την σύζυγο του, Λίνα Νικολοπούλου, και την αθωότητα της οικογένειας του.
Ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έκανε λόγο για «ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες» και τόνισε πως έχει την υποχρέωση απέναντι στην οικογένεια του και τον εαυτό του να προστατέψει την υπόληψη και την τιμή του...
«Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος και του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας» ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι προβληματιζόμενος εάν θα παρευρεθεί ή όχι στη Βουλή αποφάσισε τη φυσική παρουσία του ώστε να μην εκληφθεί «ως καταφρόνηση» των θεσμών της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Όπως πρόσθεσε, η μη παρουσία του σήμερα στη Βουλή θα υπονοούσε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι ανεξάρτητοι.
Στο πρώτο μέρος της τοποθέτησής του ο κ. Στουρνάρας μίλησε για τη σύζυγό του, Λίνα Νικολοπούλου, που διαθέτει εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας (οργάνωση συνεδρίων, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.), καθώς, όπως είπε, πρόκειται για επί 30ετίας διακεκριμένη βιολόγο η οποία είχε εργαστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι από το 2013 η σύζυγός του και η εταιρεία της έχουν κατασυκοφαντηθεί με μοναδικό στόχο να πληγεί
ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για πλήθος δυσφημιστικά άρθρα, τα οποία αναπαράχθηκαν με στόχο την εξόντωση του ιδίου και της συζύγου του και ζήτησε συγνώμη από τη σύζυγό του για τα όσα υφίσταται και της συνέστησε να κάνει υπομονή. Επιπλέον, δήλωσε ότι σκέφθηκε να παραιτηθεί, κάτι το οποίο δεν θα ήταν σωστό για τον θεσμό του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας και επέλεξε ως έτσι να υπερασπιστεί την αθωότητα του ιδίου και της οικογενείας του.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει υποστεί σωρεία φορολογικών ελέγχων, από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση και επισήμανε ότι έχουν κατασχεθεί, εδώ και καιρό και ακόμη δεν έχουν επιστραφεί όλα τα αρχεία της εταιρείας, χωρίς να προκύψει το παραμικρό.
«Η κατηγορία της συζύγου μου και της εταιρείας, με προστατευόμενους μάρτυρες έχουν στόχο εμένα» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και μίλησε για χονδροειδείς ανακρίβειες, αναφέροντας, μάλιστα, ότι στο έγγραφο του FBI αναγραφόταν ως τραπεζίτης όταν εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός. «Αυτά που γίνονται είναι για παράσταση στο Δελφινάριο» παρατήρησε.
Για τη Novartis είπε ότι ήταν μία από τις εταιρείες που ήταν πελάτης της συζύγου του με πολύ μικρή συμμετοχή στο τζίρο της εταιρείας, ο οποίος είχε μειωθεί σημαντικά όταν ο ίδιος ήταν υπουργός.
«Μόνο το 2% του κύκλου εργασιών της εταιρείας της συζύγου ήταν από τη Novartis όταν ήμουν υπουργός. Όλα συμπεριλαμβάνονται στα πόθεν έσχες μας, τα οποία είναι πεντακάθαρα όλα αυτά τα χρόνια» υπογράμμισε.
Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρθηκε στη φαρμακευτική δαπάνη, λέγοντας ότι επί υπουργίας τού ιδίου, του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και του κ. Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού μειώθηκε κατά πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ενώ εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και άλλα που συνέβαλαν κατά πολύ στη μείωση, σε σημείο που, όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν από τις χώρες της ΕΕ με μικρή φαρμακευτική δαπάνη».
Γι' αυτήν καθ' αυτήν την κατηγορία για το πρόσωπό του ισχυρίστηκε ότι «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τις διατάξεις που παραβιάστηκαν», κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.
«Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου όταν ήμουν υπουργός, μαρτυρίες οι οποίες είναι εντελώς ψευδείς. Ουδέποτε υπέγραψα αποφάσεις. Μάταια ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις αυτές και δεν μου τις δείχνουν γιατί απλά δεν υπάρχουν» σημείωσε.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε εκτενώς στη λάσπη που είχε εισπράξει από δημοσιεύματα, τα οποία, όπως είπε, έχουν στόχο να πλήξουν την τιμή και την προσωπικότητά του, καθώς διαχύθηκαν και στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό, πλήττοντας βάναυσα στο κύρος της χώρας.
«Ακόμη και αν οι ψευδολόγοι μάρτυρες δεν βγάλουν την κουκούλα, είναι ανάγκη η Βουλή να πει όχι στην πρόταση για μη δίωξη λόγω παραγραφής συγκρότησης της επιτροπής που ορίζει το Σύνταγμα προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες» πρόσθεσε.
«Σας ζητώ να αναλάβετε την ηθική και συνταγματική υποχρέωση, ώστε να μη μείνουν αναπάντητες οι συκοφαντίες στον δημόσιο βίο της χώρας» κατέληξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πικραμμένος: Δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση της Novartis
«Ανυπόστατη η κατηγορία ότι χρηματίστηκα με ένα εκατομμύριο για να προωθήσω συμφέροντα της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος από το βήμα της Βουλής κληθείς να απαντήσει στην κατηγορία χρηματισμού με σκοπό να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εταιρείας. Η προστατευόμενη μάρτυς Αικατερίνη Κελέση αναφέρει ότι έλαβα χρηματικό δώρο, ωστόσο στην κατηγορία της που είναι όλη και όλη οκτώ γραμμές «δεν αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, τρεις φορές λέει "κατά τους ισχυρισμούς" ή "όπως λέει ο αντιπρόεδρος"», συμπλήρωσε ο κ. Πικραμένος, ενώ τόνισε ότι οι μαρτυρίες για «ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες».
«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, αλλά τώρα κατακλύζομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης», καθώς «μπροστά σας δεν βρίσκεται απλά ο τότε πρωθυπουργός αλλά και ο τότε εν ενεργεία πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή ο εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός προκύπτει ότι δωροδοκήθηκε».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι από τη μελέτη της υποθέσεως είναι πρόδηλο ότι οι «μυθιστορηματικές κατηγορίες δεν αρκούν για να σπιλώσουν βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου και να αμφισβητείται η ηθική μου ακεραιότητα». Συναισθηματικά φορτισμένος διερωτήθηκε: «Εχει ακουστεί οποιοσδήποτε υπαινιγμός σε βάρος μου, όλα αυτά τα χρόνια; Πείτε μου» και πρόσθεσε: «Ειλικρινά, θα περίμενα έναν μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου, γιατί και εγώ και η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 δεν αφήσαμε τότε τη χώρα να χρεωκοπήσει σε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε., ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κίνδυνο μπλακ αόυτ, μεγάλες εκροές από τοις τράπεζες», ανέφερε ενδεικτικά.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Πικραμμένος υπογράμμισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά, και έκτακτα, πολλά μάλιστα εκ των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά. «Κρατήσαμε τη χώρα όρθια», σημείωσε και τόνισε ότι πάντα γνωμονάς του ήταν η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος με στόχο να οδηγησθεί η χώρα σε ομαλές εκλογές.
«Το επαναλαμβάνω, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση της Novartis. Ούτε έγώ ούτε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι ισχυρισμοί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», τόνισε ενώ ουδέποτε καταβλήθηκαν από το υπουργείο Υγείας ή άλλο όργανο της υπηρεσιακής κυβέρνησης ούτε επί πρωθυπουργίας του χρήματα στις φαρμακευτικές. «Δώσαμε μόνο χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, επεσήμανε ότι όσα καταθέτει η μάρτυς «έχουν προφανή στόχο να θίξουν την τιμή και την υπόληψη μου για λόγους που δυσκολεύομαι να κατανοήσω. Ωστόσο, έχω την υποχρέωση απέναντι στην οικογένεια μου και τον εαυτό μου να προστατέψω την υπόληψη και την τιμή μου. Αυτή η περιπέτεια μπορεί να με πίκρανε και να με έπληξε ευθέως στην προσωπικότητά μου ως ανθρώπου και πρωην ανώτατου δικαστικού λειτουργού, δεν με έκανε όμως να χάσω την ελπίδα και το κουράγιο μου. Αντίθετα μου έδωσε την ευκαιρία να μετρήσω τους φίλους μου που με έκαναν να νιώσω πολύ περήφανος ότι κανένας τους σε καμία στιγμή δεν διανοήθηκε ότι αυτή η κατηγορία μπορεί να είναι αληθινή. Ευχαριστώ που με ακούσατε και παρακαλώ να φτάσει η υπόθεση μέχρι το τέλος, να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπηλος στην κοινωνία», κατέληξε ο κ. Πικραμμένος.