Το εξαφανισμένο κινητό τηλέφωνο της 32χρονης Δώρας Ζέμπερη «μίλησε» και οδηγεί τις έρευνες της Ασφάλειας για την εξιχνίαση της άγριας δολοφονίας της άτυχης εφοριακού στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών.
Αρκετές ώρες μετά το έγκλημα στις 18 Οκτωβρίου το κινητό τηλέφωνο του θύματος εξέπεμψε σήμα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Έθνους», από την οδό Μενάνδρου στην Ομόνοια. Στη συνέχεια, το σήμα έπαψε να εκπέμπει και έκτοτε τα ίχνη της συσκευής χάθηκαν, πιθανότατα
διότι το τηλέφωνο καταστράφηκε από τους δράστες. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας από την πρώτη στιγμή είχαν ζητήσει την άρση του απορρήτου για τη σύνδεση που χρησιμοποιούσε η άτυχη Δώρα και έτσι κατάφεραν για λίγα δευτερόλεπτα να «πιάσουν» το γεωγραφικό στίγμα του κινητού.
Το γεγονός ότι εξέπεμψε από την οδό Μενάνδρου, έναν δρόμο στο κέντρο της Αθήνας όπου αποτελεί κατά καιρούς «κέντρο» διακίνησης πάσης φύσεως κλεμμένων αντικειμένων, προσανατολίζει τις έρευνες προς το ενδεχόμενο της ληστείας. Προς το σενάριο δηλαδή ο δράστης να δολοφόνησε την 32χρονη εφοριακό και στη συνέχεια να επιχείρησε να πουλήσει για λίγα ευρώ το κινητό τηλέφωνο στην Ομόνοια.
Στο σημείο, όπου βρέθηκε νεκρή η γυναίκα δεν βρέθηκε η τσάντα της, η οποία περιείχε και το κινητό της. Παρά τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. σε μία μεγάλη περίμετρο γύρω από το Β' Νεκροταφείο η τσάντα δεν βρέθηκε πουθενά, επειδή πιθανότατα ο δράστης την πήρε μαζί του κατά τη διαφυγή του. Σύμφωνα με την έρευνα, η Δώρα Ζέμπερη την είχε μαζί της κατά τη διαδρομή της προς το κοιμητήριο, όπως φαίνεται και από οπτικό υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί από κάμερες ασφαλείας καταστήματος που βρίσκεται κοντά στο κοιμητήριο. Πολίτες που βρήκαν στην ευρύτερη περιοχή παρατημένες τσάντες τις παρέδωσαν στην Αστυνομία αλλά όπως διαπιστώθηκε δεν ανήκαν στο θύμα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο «Έθνος» ότι την τελευταία εβδομάδα οι αστυνομικοί προσπαθούν να «σαρώσουν» την περιοχή από όπου εξέπεμψε το κινητό τηλέφωνο, καθώς έχει απομακρυνθεί σημαντικά το ενδεχόμενο ο δράστης να προέρχεται από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον του θύματος. Η Αστυνομία προσπαθεί να βρει το δολοφόνο ανάμεσα σε άτομα που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για αρπαγές τσαντών, κλοπές πεζών, σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών και βίαιες ληστείες «δρόμου». Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έχουν ήδη γίνει το τελευταίο διάστημα προσαγωγές ατόμων που έχουν απασχολήσει για ληστείες πεζών, χωρίς τελικά να προκύψει κάποιο στοιχείο σε βάρος τους. Παράλληλα, έρευνα γίνεται για τον εντοπισμό κλεπταποδόχων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν με τις πληροφορίες τους στον δράστη. Η Ασφάλεια έχει στη διάθεσή της βάσεις δεδομένων με άτομα που χαρακτηρίζονται ως «σεσημασμένοι κλεπταποδόχοι» και οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες.
Το μόνο στοιχείο που δεν ταιριάζει στους αστυνομικούς είναι το μίσος που έδειξε ο δολοφόνος απέναντι στην 32χρονη, την οποία μαχαίρωσε με 14 μαχαιριές. Το «γιατί» δηλαδή έδειξε τέτοια μανία και βιαιότητα απέναντι σε έναν άνθρωπο από τον οποίο ήθελε να του αρπάξει την τσάντα. Μία από τις εκδοχές θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ότι επρόκειτο για έναν συνδυασμό σεξουαλικής επίθεσης και ληστείας.
Η ΕΛ.ΑΣ έχει το DNA του δολοφόνου
Η Δώρα Ζέμπερη ήταν υπάλληλος της Α' ΔΟΥ Πειραιά. Από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον της περιγράφεται ως ένας άνθρωπος ήσυχος που δεν έδινε ποτέ δικαίωμα για οτιδήποτε. Στη δουλειά της ήταν τυπική και -όπως προέκυψε και από την αστυνομική έρευνα- δεν χειριζόταν κάποια υπόθεση που θα μπορούσε να είναι για εκείνη επικίνδυνη.
Πριν μερικούς μήνες είχε πεθάνει απροσδόκητα ένας παιδικός της φίλος, γεγονός που της στοίχισε καθώς τον αγαπούσε πολύ. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήγαινε τακτικά στο μνήμα του. Στις 18 Οκτωβρίου μετέβη στο Β' Κοιμητήριο, όπου ο δολοφόνος της έστησε ενέδρα. Την παρακολούθησε και της επιτέθηκε με μαχαίρι. Αρχικά ο πατέρας της έκανε λόγο για «πληρωμένους δολοφόνους». Κατόπιν, έγινε γνωστό από τον ίδιο ότι κατά τραγική σύμπτωση λίγη ώρα μετά το έγκλημα πέρασε με το ταξί του από το σημείο. Οι δηλώσεις του είχαν ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να τον βάλουν στο μικροσκόπιο. Από την έρευνα, ωστόσο, εξακριβώθηκε ότι την ώρα της δολοφονίας βρισκόταν σε τελείως διαφορετικό σημείο και έτσι αποκλείεται να είναι εκείνος ο δράστης. Οι αστυνομικοί πήραν καταθέσεις και από έναν πρώην σύντροφο της Δώρας Ζέμπερη, ο οποίος επίσης δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.
Τα δακτυλικά αποτυπώματα και το γενετικό υλικό που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας δεν έχουν ακόμα βοηθήσει τους αστυνομικούς, καθώς δεν προέκυψαν ταυτοποιήσεις. Έτσι, το γενετικό υλικό και τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν θα ταυτοποιηθούν μόνο σε περίπτωση σύλληψης του δολοφόνου. Χθες, η δικηγόρος της οικογένειας κ. Γιάννα Παναγοπούλου δήλωσε ότι «υπάρχει μία σημαντική μαρτυρία που είναι πολύ διαφωτιστική για το έγκλημα από ζευγάρι, που κατέθεσε στις Αρχές και παρέδωσε αντικείμενο που σχετίζεται με το έγκλημα»