Υλικά
Για το κέικ
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζάνι κακάο
½ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
150γρ. βούτυρο λιωμένο κρύο
3/4 φλιτζανιού ξινόγαλο
1 αβγό
1/3 φλιτζανιού ταχίνι
3/4 φλιτζανιού γαλλικό καφέ ζεστό
1½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
Για τη μους
300γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
200ml κρέμα γάλακτος ρευστή
600ml κρέμα γάλακτος, πηχτή
Για την καραμέλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250ml κρέμα γάλακτος
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
500γρ. φράουλες κομμένες στη μέση (ανάλογα το μέγεθος)
σοκολάτα σε φλοίδες για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Για το κέικ: Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το κακάο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, κατόπιν το βούτυρο, το ξινόγαλο και το αβγό. Μόλις ενωθούν τα υλικά προσθέτετε το ταχίνι, τον καφέ, τη βανίλια και συνεχίζετε να χτυπάτε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρετε ένα λείο μίγμα.
Μοιράζετε το μίγμα σε δύο τσέρκια διαμέτρου 22εκ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν τα κέικ και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βυθίσετε στο κέντρο τους. Ξεφορμάρετε και αφήνετε τα κέικ να κρυώσουν καλά πάνω σε μια σχάρα.
Για τη μους: Χτυπάτε το ταχίνι με το μέλι, το ρούμι και τη ρευστή κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Προσθέτετε την πηχτή κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε απαλά με μια κουτάλα. Κρατάτε τη μους στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Για την καραμέλα: Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και την αφήνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει, κουνώντας ανά διαστήματα πολύ απαλά το τηγάνι. Στη συνέχεια ρίχνετε το βούτυρο κουταλιά κουταλιά, μέχρι να το πάρει όλο και να ενωθεί με τη ζάχαρη. Αφήνετε την καραμέλα για 3-4 λεπτά πάνω στη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και κρατάτε την καραμέλα στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Συναρμολόγηση: Τοποθετείτε το ένα κέικ σε μια πιατέλα. Απλώνετε πάνω του τη μισή μους, από πάνω σκορπάτε τις μισές φράουλες και περιχύνετε με σάλτσα καραμέλας. Σκεπάζετε με το δεύτερο κέικ, απλώνετε την υπόλοιπη μους, σκορπάτε τις υπόλοιπες φράουλες, περιχύνετε με την καραμέλα, πασπαλίζετε με τη σοκολάτα και σερβίρετε.
Για το κέικ
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζάνι κακάο
½ κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
150γρ. βούτυρο λιωμένο κρύο
3/4 φλιτζανιού ξινόγαλο
1 αβγό
1/3 φλιτζανιού ταχίνι
3/4 φλιτζανιού γαλλικό καφέ ζεστό
1½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)
2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
Για τη μους
300γρ. ταχίνι με πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
200ml κρέμα γάλακτος ρευστή
600ml κρέμα γάλακτος, πηχτή
Για την καραμέλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250ml κρέμα γάλακτος
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
500γρ. φράουλες κομμένες στη μέση (ανάλογα το μέγεθος)
σοκολάτα σε φλοίδες για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Για το κέικ: Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το κακάο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα, κατόπιν το βούτυρο, το ξινόγαλο και το αβγό. Μόλις ενωθούν τα υλικά προσθέτετε το ταχίνι, τον καφέ, τη βανίλια και συνεχίζετε να χτυπάτε για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρετε ένα λείο μίγμα.
Μοιράζετε το μίγμα σε δύο τσέρκια διαμέτρου 22εκ. και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν τα κέικ και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βυθίσετε στο κέντρο τους. Ξεφορμάρετε και αφήνετε τα κέικ να κρυώσουν καλά πάνω σε μια σχάρα.
Για τη μους: Χτυπάτε το ταχίνι με το μέλι, το ρούμι και τη ρευστή κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Προσθέτετε την πηχτή κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε απαλά με μια κουτάλα. Κρατάτε τη μους στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Για την καραμέλα: Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και την αφήνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει, κουνώντας ανά διαστήματα πολύ απαλά το τηγάνι. Στη συνέχεια ρίχνετε το βούτυρο κουταλιά κουταλιά, μέχρι να το πάρει όλο και να ενωθεί με τη ζάχαρη. Αφήνετε την καραμέλα για 3-4 λεπτά πάνω στη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και κρατάτε την καραμέλα στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Συναρμολόγηση: Τοποθετείτε το ένα κέικ σε μια πιατέλα. Απλώνετε πάνω του τη μισή μους, από πάνω σκορπάτε τις μισές φράουλες και περιχύνετε με σάλτσα καραμέλας. Σκεπάζετε με το δεύτερο κέικ, απλώνετε την υπόλοιπη μους, σκορπάτε τις υπόλοιπες φράουλες, περιχύνετε με την καραμέλα, πασπαλίζετε με τη σοκολάτα και σερβίρετε.
του Ανδρέα Λαγού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου