«Στέρεψαν» από ρευστό για φάρμακα τα νοσοκομεία!

«Στέρεψαν» από ρευστό για φάρμακα τα νοσοκομεία! - Κεντρική ΕικόναΜόνο για τους πρώτους οκτώ μήνες έφτασαν τα χρήματα που είχαν στη διάθεσή τους τα δημόσια νοσοκομεία για την αγορά φαρμάκων, ενώ μέχρι και το τέλος του χρόνου η κάλυψη των ενδονοσοκομειακών ασθενών θα γίνεται αναγκαστικά από την "τσέπη” των φαρμακευτικών εταιρειών (μέσω του μηχανισμού των αυτόματων επιστροφών που- εκτός από τον ΕΟΠΥΥ- επιβλήθηκε φέτος και στη φαρμακευτική
δαπάνη του ΕΣΥ).

Σύμφωνα με τις εταιρείες του χώρου, τα 570 εκατ. ευρώ που ήταν ο διαθέσιμος κλειστός προϋπολογισμός του ΕΣΥ για φάρμακα εξαντλήθηκε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα, συνολικά για φέτος, υπολογίζεται πως η ζήτηση θα φτάσει τα 853 εκατ. ευρώ, δηλαδή 283 εκατ. περισσότερα από το πλαφόν που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας και 16,2% υψηλότερα από την δαπάνη του 2015. Πηγές της αγοράς συμπληρώνουν επίσης πως η κατάσταση την επόμενη διετία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού για το 2017 ο προϋπολογισμός για τα σκευάσματα που δίνονται στους ασθενείς θα πέσει στα 550 εκατ. ευρώ και στα 530 εκατ. το 2018.


Όπως τονίζουν στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών, ήταν εξαρχής λανθασμένη από το υπουργείο Υγείας η εκτίμηση του κλειστού προϋπολογισμού για το νοσοκομειακό φάρμακο και πολύ χαμηλότερη από τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών (η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη και ζήτηση εκτιμάται περίπου στα 71 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν καλά της αγορά φαρμάκου, με την "τρύπα” που δημιουργείται στο ταμείο των νοσοκομείων, είναι πολύ πιθανόν στο μέλλον οι ασθενείς στην Ελλάδα να μην έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, αφού ούτε το σύστημα περίθαλψης μπορεί να στηρίξει την αποζημίωσή τους, αλλά ούτε και οι εταιρείες θα μπορέσουν να απορροφήσουν επιπλέον περικοπές.

Ο κλάδος, λόγω των αλλεπάλληλων οριζόντων περικοπών στις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία τρία χρόνια, έχει φτάσει σε οριακό σημείο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σε σημείο που να τίθεται θέμα βιωσιμότητας για τις εγχώριες βιομηχανίες και σοβαρό ζήτημα για συνέχιση της παρουσίας ξένων πολυεθνικών επί ελληνικών εδάφους. Και οι παρεμβάσεις στην τιμολόγηση φαρμάκων δεν σταματούν: είναι χαρακτηριστικό πως στα νέα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης περιλαμβάνεται "αναγκαστική έκπτωση” 25% για όλες τις καινοτόμες θεραπείες που έρχονται στην Ελλάδα για τα πρώτα τρία χρόνια κυκλοφορίας.

Γιατί όμως καταγράφεται τόσο μεγάλη υπέρβαση; Αν και η υπερσυνταγογράφηση εκ μέρους των νοσοκομείων θα μπορούσε να είναι μια πιθανή εξήγηση, φορείς του χώρου εξηγούν στο Capital.gr ότι φαινόμενα προκλητής ζήτησης για νοσοκομειακά φάρμακα, ιδίως για φάρμακα σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος, δύσκολα προκύπτουν. Το ίδιο ισχύει και για το επιχείρημα της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, σημειώνοντας πως η άνοδος των εισαγωγών κατά 33% σε διάστημα ενός έτους είναι επιδημιολογικά πολύ δύσκολο να προκύψει. Από την άλλη, από τα μέσα του 2015, 34 νέες δραστικές ουσίες εισήχθησαν στα νοσοκομεία (πρόκειται για νέες θεραπείες που εισάγονται στα συστήματα Υγείας), η επίδραση όμως των οποίων δεν λήφθηκε υπόψη στον προϋπολογισμό.

Στις λύσεις που προτείνονται από τις επιχειρήσεις του χώρου είναι ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός να περιλαμβάνει αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ σκευάσματα όπως τα αντιρετροϊκά, οι αυξητικές ορμόνες και οι αιμοποιητικοί παράγοντες να εξαιρεθούν από το όριο αποζημίωσης των 570 εκατ. Επιπλέον, η υπέρβαση και το claw back (επιστροφή από τις εταιρείες για να καλυφθεί η υπέρβαση στον προϋπολογισμό) να υπολογίζεται στο σύνολο της αποζημιούμενης και πραγματικής δαπάνης (570 και 853 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και όχι σε κάθε κανάλι διανομής χωριστά (νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ). Τέλος να υπάρξει πρόβλεψη και δημιουργία χωριστού και επιπρόσθετου προϋπολογισμού για τους πρόσφυγες και αύξηση του προϋπολογισμού για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Most Popular

Καταργείται η προστασία της πρώτης κατοικίας - Το Eurogroup αποκάλυψε τη δέσμευση της κυβέρνησης

Ξεμπρόστιασμα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της σε σχέση με την πρώτη κατοικία αποτελεί η δήλωση του Eurogroup, με την οποί...