Η σάλτσα αυτή είναι η πρώτη που σκεφτόμαστε και λειτουργεί ως 'βάση' για δεκάδες άλλες, μετατρέποντας ένα απλό γεύμα σε γευστική εμπειρία.
Η σάλτσα αυτή είναι η πρώτη που σκεφτόμαστε και λειτουργεί ως 'βάση' για δεκάδες άλλες, μετατρέποντας ένα απλό γεύμα σε γευστική εμπειρία.
Κλασική
Η σάλτσα αυτή έχει πραγματική, 'γλυκιά' γεύση ντομάτας. Παίρνουμε 1 κιλό ντομάτες και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σταυρωτά την κορυφή και τη βάση τους.
Ζεματίζουμε σε νερό που κοχλάζει τις ντομάτες για 30 δευτερόλεπτα. Τις βγάζουμε και τις περνάμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Αποφλοιώνουμε με κοφτερό μαχαίρι, τις κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε με κουταλάκι τα περισσότερα σπόρια. Σιγοβράζουμε τις ντομάτες με 50 γρ. βούτυρο και 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4 (αφού αλατοπιπερώσουμε καλά), ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πολτοποιηθούν. Βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και προσθέτουμε κάποιο φρέσκο μυρωδικό, όπως ο βασιλικός ή ο δυόσμος.
πικάντικη. Σοτάρουμε σε 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι και 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα,
1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ, 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρο σπασμένο, 1 κουτ. γλυκού κύμινο και 1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη. Mαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 1 κιλό ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, αλατο-πίπερο, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζου-με μέχρι να δέσει. Στο τέλος, προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Μεσογειακή
Ξεφλουδίζουμε 1 κιλό ντομάτες πολύ ώριμες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις πιέζουμε δυνατά με το χέρι μέσα στο σουρωτήρι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ζεσταίνουμε στο τηγάνι 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και για 3 λεπτά σοτάρουμε 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, μερικά κλωναράκια θυμάρι, 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ για να γίνει λείο και βελούδινο. Σερβίρουμε τη σάλτσα ζεστή ή κρύα.
Σπιτικό κέτσαπ
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 1 κιλό ντομάτες ώριμες, 2 κρεμμύδια μέτρια χοντροκομμένα, 2 καρότα μέτρια χοντροκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1 δαφνόφυλλο, λίγο θυμάρι, 1 πράσο, 2 κουτ. γλυκού πάπρικα, 1 ποτήρι κρασί λευκό, και 10 γρ. πιπερόριζα (τζίντζερ) τριμμένη, αλάτι και πιπέρι και ξαφρίζουμε κατά διαστήματα. Oταν μειωθεί η σάλτσα στο μισό του αρχικού όγκου της, αφαιρούμε τη δάφνη και πολτοποιούμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ. Σουρώνουμε και ξαναβράζουμε το μείγμα μέχρι να συμπυκνωθεί και να μείνει το 1/4.
Zεσταίνουμε 100 γρ. ζάχαρη σε βαθύ τηγάνι. Mόλις αρχίσει να λιώνει, ρίχνουμε 100 γρ. ξίδι λευκό, αφήνουμε να βράσει λίγο και προσθέτουμε τη σάλτσα βάση που ετοιμάσαμε. Σιγοβράζουμε έως ότου αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Αποθηκεύουμε σε καλά αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο.
Φτιάξτε εύκολα σάλτσες και κέτσαπ για να εξοπλίσετε το 'κελάρι' σας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου