Πώς ένας καταστροφικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, θα μπορούσε να ξεσπάσει «εντός τριών μηνών»!
Η προειδοποίηση της Κίνας την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ιαπωνία ήταν «παίζει με τη φωτιά» με την ενίσχυση των ναυτικών περιπολιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, αντιπροσωπεύει μία δυσοίωνη απειλή του ακόμα, καθώς όλο και περισσότεροι εμπειρογνώμονες προβλέπουν σύγκρουση, μέσα σε τρεις μήνες.
Μπορεί να μην πρόκειται άμεσα για έναν γενικευμένο πόλεμο, αλλά για ένα θερμό επεισόδιο που αναμένεται να δημιουργήσει χάος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, με άγνωστες συνέπειες για το προσεχές μέλλον.
Στην πραγματικότητα, οι εντάσεις υφίστανται στον Δυτικό Ειρηνικό από το 2008. Ενδεχομένως, το Πεκίνο προέβλεψε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Αμερικής θα οδηγήσουν μακροχρόνια στην παρακμή της χώρας, με αποτέλεσμα να εισβάλλει δυναμικά στο παιχνίδι. Η συγκεκριμένη χρονιά σε συνδυασμό με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων έφερε κλίμα εθνικής ανάτασης σε όλη την Κίνα, ενώ με παρένθεση τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε η χώρα, το 2009 αναθεώρησε τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ύδατα, που έφτασαν σχεδόν μέχρι την περιοχή της Μαλαισίας.
Ήταν καιρός, όπως είπε το Πεκίνο, να «πατσίσει» τον «αιώνα της ταπείνωσης», καθώς μεταξύ 1839 και 1949, είδε παρεμβάσεις στη θαλάσσια περιοχή τόσο από τις δυτικές δυνάμεις, όσο και από την «αιώνια» εχθρό Ιαπωνία.
Σε ένα επίτευγμα της μηχανικής, η Κίνα έβαλε τη σημαία της πάνω σε επτά τεχνητά νησιά τα οποία δημιουργήθηκαν στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που προκάλεσε την αντίδραση από τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, αναλαμβάνοντας νομική δράση που έφτασε μέχρι και το ανώτατο δικαστήριο της Χάγης, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για τους Κινέζους.
Η Κίνα, ωστόσο, απλώς αγνόησε την απόφαση. Οι ΗΠΑ, η οποία έχει υπογράψει μία σειρά συμφώνων τόσο με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, αναγκάστηκε να δράσει… Κι αυτό που διακυβεύεται αφορά δύο ζητήματα: Πρώτον να αποδείξουν ότι αποτελούν έναν αξιόπιστο εταίρο για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας (FON) στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και κυρίως να διασφαλίσουν μίας ζωτικής σημασίας διαδρομή για προϊόντα αξίας 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (!), που περνούν από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Ωστόσο, παρά την παρουσία του ισχυρού έβδομου στόλου στην περιοχή, η προσέγγιση της Ουάσιγκτον είναι ως τώρα χλιαρή. Την περασμένη εβδομάδα, ακούστηκε μάλιστα ότι ο Ομπάμα διέταξε τους στρατιωτικούς αρχηγούς να μην χρησιμοποιούν τη λέξη «ανταγωνισμός» όσον αφορά την Κίνα. Παρά ταύτα το Πεκίνο δεν δείχνει καμία διάθεση διαλλακτικότητας, καθώς η απάντηση του είναι «περισσότερες επενδύσεις στην άμυνα».
Ως εκ τούτου, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις υπάρχουν δύο πιθανά σημεία αναζωπύρωσης: Το πρώτο αφορά, την αναδιάταξη των περιπολιών της Ιαπωνίας γύρω από τα επίδικα νησιά Σενκάκου, και το δεύτερο το Scarborough Shoal, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που αποτελεί τη νοητή γραμμή που έχουν θέσει ως όριο οι ΗΠΑ στην Κίνα. Όπως γίνεται αντιληπτό, οποιοδήποτε επεισόδιο σε αυτές τις περιοχές μπορεί να φέρει… εκρηκτικές εξελίξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου